Menu

Asus má najuniverzálnejší počítač na svete

Taiwanský výrobca v ňom chce kombinovať počítač, monitor a tablet. Výsledok je prekvapivo použiteľný, aj keď nie úplne lacný.

Je len málo firiem, ktoré majú odvahu a dostatok prostriedkov na vývoj netradičných riešení. Jednou z nich je Asus, ktorá stála pri zrode netbookov, tabletov s klávesnicou, ultrabookov a naposledy to bol tablet so smartfónom vo vnútri. Najnovším modelom z rodiny Transformer chce spojiť tri rozdielne zariadenia – počítač, monitor a tablet. Na prvý pohľad bláznivý nápad, ktorý ale nakoniec nedopadol úplne zle. 

 

Tablet alebo počítač?

Asus Transformer AIO pôsobí ako dizajnovo podarený monitor. Vyzerá štýlovo, na oproti bežnému monitoru je v spodnej časti podstatne hrubší. Za väčšie rozmery môže základňa, obsahujúca v sebe plnohodnotný počítač so systémom Windows 8. Vďaka tejto integrácii odpadá nutnosť použitia akýchkoľvek zbytočných káblov.

Displej tu nie je uchytený napevno, ale sa dá od základne veľmi jednoducho odpojiť. Vtedy sa premení na tablet s výkonným hardvérom a s netradične veľkým, vyše 18 palcovým Full HD displejom.  Systém pre uchytenie tabletu je vymyslený veľmi dobre – tablet sa vyťahuje pohodlne, no zároveň po zasunutí na svojom mieste pevne drží.

Kvalita spracovania obidvoch zariadení je vynikajúca a plne reflektuje nie práve najnižšiu cenu. Základňa a aj tablet pôspbia pevno, použité materiály sú kvalitné a vydržia aj menej šetrné zaobchádzanie. Tablet má pri svojej veľkosti očakávanú hmotnosť cez dve kilá, pre jeho pohodlenjšie prenášanie ho výrobca vybavil vysúvateľnou rúčkou.  

aiot-1

 

Windows a Android

V základnom režime funguje zariadenie ako klasický počítač. Asus ho osadil dostatočne výkonným dvojjadrovým procesorom Intel Core i3 3220. Dokáže súčasne spracovať štyri vlákna, jeho pracovná frekvencia je 3,3 GHz a pochádza z rodiny procesorov Ivy Bridge.

Sú tu taktiež štyri gigabajty operačnej pamäte a pevný disk s kapacitou jeden terabajt. Kým k pevnému disku nemáme žiadne výhrady, tak len štyri gigabajty operačnej pamäte nám prídu mierne obmädzujúco V dnešnej dobe a hlavne pri cenovke presahujúcej hranicu tisíc Eur by sme čakali aspoň dvojnásobnú kapacitu.

Všetko to dopĺňa samostatná mobilná grafická karta Nvidia GeForce GT 730M. Jej výkon je plne dostačujúci pre stredne náročného hráča, ktorý dokáže oželieť maximálne detaily pri nových, graficky náročných hrách. S 384 stream procesormi a 128-bit zbernicou zvládne stredne náročné hry aj vo Full HD rozlíšení, s aktivovaním vyhladzovania hrán by sme ale boli opatrnejší.

Aj keď je to len základná konfigurácia, poradí si nielen s klasickou kancelárskou prácou, ale zvládne aj náročnejšie aplikácie. Disk s veľkou kapacitou ho predurčuje na archiváciu a spracovanie rodinných fotografií a videí, grafická karta sa zas nezľakne ani novších, menej náročných hier.

V režime tabletu sa spustí systém Android vo verzii 4.1. Hardvér je od Nvidie, konkrétne je to stále obľúbený čip Tegra 3. Operačná pamäť má slušnú kapacitu dva gigabajty a pre ukladanie dát je dostupných 32 gigabajtov. Aj tu je výkon plne dostačujúci pre náročnejšiu prácu.

V režime tabletu je čip Nvidia Tegra 3 dostatočný aj pre hranie graficky najnáročnejších hier typu Dead Trigger, či Need for Speed Most Wanted. Nie je to síce výkonnostný šampión, no len ťažko by ste hľadali aplikáciu, ktorá by potrebovala viac výkonu.

aiot-2

 

Pracovná plocha aj na diaľku

Pokiaľ je tablet v základni, je možné medzi oboma systémami prepínať s pomocou tlačidla nachádzajúceho sa na boku tabletu. Zmena režimu je okamžitá, bez akéhokoľvek oneskorenia. Jedinou nevýhodou je absencia akéhokoľvek spoločného úložiska, takže potrebné dáta je potrebné stále prenášať cez USB kľúč, alebo optimálne cez online úložisko.

Pri odpojenom tablete je možné využiť vzdialený prístup k desktopu s pomocou Wi-Fi pripojenia. Odporúčaný je ale router najnovšej generácie, alebo pripojenie základne klasickým sieťovým káblom. V opačnom prípade budú reakcie pomalšie a vhodné maximálne pre zobrazenie prezentácií.

Nastavenie vzdialeného prístupu je jnašťastie ednoduché, zvládne ho aj menej skúsený používateľ. Tento režim sa hodí hlavne aj vo firemnom prostredí, no obidva zariadenia musia byť zapojené v jednej sieti.

aiot-3

 

Parametre

 

Tablet

PC

Operačný systém

Android 4.1

Windows 8 64-bit

Display

18,4 palcový, rozlíšenie 1920×1080, LED, dotykový

Procesor

Nvidia Tegra 3

Intel Core i3-3220

Grafika

Nvidia GT 730M 2 GB

Pamäť

2 GB DDR3

4 GB DDR3

Disk

32 GB flash

1 TB HDD

Konektory

Mini USB 2.0, CardReader, 3,5 mm jack

4× USB 3.0, 1× USB 2.0, CardReader, 2× 3,5 mm jack

Hmotnosť

2,4 kg

4,1 kg

 

Na tablet veľké

Displej s uhlopriečkou 18,4 palca je na prácu dostačujúci, no pri fungovaní v režime tabletu sa treba pripraviť na určité obmedzenia z dôvodu rozmerov a hmotnosti dosahujúcej skoro dva a pol kilogramu.Určite sa s ním nebudete hrať hry ako na iných tabletoch. Držanie v rukách je nepraktické, po pár minútach aj namáhavé. Pri dlhodobom používaní preto zostávajú len dve možnosti – položiť ho, alebo využiť integrovaný stojan.

Do postele na večerné čítanie vhodný veľmi nie je, závodné hry nepripadajú bez pripojeného gamepadu do úvahy. Svoje miesto si ale môže nájsť na kuchynskom stole ako pomocník pri varení, dobre poslúži aj ako prenosné zábavné centrum pre deti.  Výrobca našťastie integroval do tela tabletu stojan a tak v tomto prípade nie je potrebná žiadna dodatočná investícia.

Samotný displej je veľmi slušný. Pozorovacie uhly sú veľké, farby si zachovávajú aj pri pohľade z boku. Rovnomernosť podsvietenia je dobrá a Full HD rozlíšenie 1920×1080 bodov vhodné hlavne na domácu zábavu a hranie počítačových hier v režime počítača. Pri práci z menšej vzdialenosti je viditeľný hrubý raster jednotlivých bodov, prejavujúci sa hlavne pri prezeraní textu a dokumentov.

Kúpite ho už za tisícku

V základnej, nami testovanej konfigurácii stojí Transformer AIO 1090 eur. Dostupné sú aj výkonnejšie konfigurácie, líšiace sa použitým procesorom, kapacitou operačnej pamäte a pevným diskom. Ani základná konfigurácia teda nie je práve lacná, daňou tu je práve univerzálnosť.

Za 1134 eur si môžete kúpiť verziu s procesorom Intel Core i5-3350P, ďalšie dve stovky si priplatíte za najvyššiu konfiguráciu s procesorom Core i7-3770. Tá okrem najvýkonnejšieho procesora obsahuje aj osem gigabajtov operačnej pamäti a pevný disk s kapacitou až dva terabajty.

Za dané peniaze nie je problém si poskladať výkonnejší počítač a kúpiť desaťpalcový tablet. Na rozdiel od neho ale Asus ponúkne vysoký stupeň univerzálnosti a veľmi pekný dizajn. Tablet je síce veľký, no svoje využitie nájdete v práci a aj v domácnosti. Chýba mu vyššie rozlíšenie, maximálne 5 hodinová výdrž na batériu je daňou za veľkosť uhlopriečky.

 

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť ASUS Transformer AIO v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie 

tip-silver

 

Výsledky testov

 

3DMark 06

1024×768

12873

3DMark 2013

Fire Strike

1123

Cloud gate

6298

PCMark 7

Score

3388

Creativity score

5412

Cinebench R10

1 CPU

5838

X CPU

12490

CrystalDiskMark

Čítanie

191,8 MB/s

Zápis

179,4 MB/s

Unigine 3 DX11, High, fps

1366×768

19,3

1920×1080

11,1

Resident Evil 5, fps

1366×768

64,5

1920×1080

43,9

Android

AnTuTu Benchmark score

12593

Epic Citadel, fps

40,6

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013