Menu

Galaxy S4 Zoom je smartfón skrížený s fotoaparátom

  • Napísal(a)  Matúš Paculík
  • Zverejnené v Mobilné zariadenia
  • Čítať 13162 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Na prvý pohľad vyzerá ako bežný kompaktný fotoaparát, no vo vnútri je to plnohodnotný smartfón. Spočiatku sa sním ale asi budete hanbiť telefonovať.

Galaxy Camera je už na trhu niekoľko mesiacov, no na rozdiel od testovaného modelu si z neho len tak jednoducho nezavoláte, keďže nepodporuje klasické telefonické hovory. Dokonalé spojenie sa v prípade Galaxy S4 Zoom môže zdať jednoduché – každý lepší smartfón predsa vie slušne fotiť. No chýbajúce optické priblíženie nedokáže nahradiť žiadny softvérový doplnok. A práve táto funkcia je tu silnou zbraňou. Samsungu Galaxy S4 Zoom vyzerá spredu ako kompaktný fotoaparát, no zozadu je to smartfón.

Kríza identity

Počas telefonovania sa pripravte na divné pohľady okoloidúcich. Väčšina o tejto novinke ešte nepočula a preto bude pre nich osoba s fotoaparátom pri uchu pôsobiť prinajmenšom mätúco. S4 Zoom pri pohľade spredu totiž nejaví najmenšie známky toho, že je to aj smartfón. Periskopový systém optiky by tu určite vyzeral prirodzenejšie a pomohol výrobcovi zachovať klasický vzhľad smartfónu. Je ale jednoduchšie a lacnejšie vyrobiť kvalitnejší objektív klasickej výsuvnej konštrukcie.

Nový Samsung Galaxy S4 Zoom preto vyzerá skôr ako bežný kompaktný fotoaparát a rovnako dobre sa aj drží oboma rukami. To, čo všetci kritizovali pri predchodcovi Galaxy Camera platí aj tu. Fotenie jednou rukou je nepraktické kvôli veľkosti displeja, ktorý zaberá väčšinu plochy zadnej časti prístroja. Spočiatku tak budete nechtiac zapínať a vypínať rôzne funkcie, či zaostrovať na to, čo nechcete.

Ergonómia používania našťastie nie je až na spomínaný problém zlá. Objektív síce môže spočiatku zavadzať, no zároveň napomáha v bezpečnejšom uchytení pri používaní martfónu jednou rukou. S vyše 200 gramami váhy to nie je ľahké zariadenie, no jeho váhu si skoro ani neuvedomíte. Kvalita spracovania je veľmi dobrá. Vládnu tu plasty a tak si treba dať pozor na nečakané pády.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-zadna-strana

Nečakajte zázračné fotky

Ak by sme Galaxy S4 Zoom porovnali s dnešnými smartfónmi, dopadol by pri fotografiách vynikajúco. Väčší čip a dobrá optika nemôže sklamať a výsledok je preto zhodný so základným digitálnym fotoaparátom. Množstvo detailov, pri dobrom svetle malý obsah šumu a hlavne optické priblíženie a účinná stabilizácia obrazu.

Mali by sme si ale položiť otázku, či je to dostačujúce s ohľadom na cenu prístroja. Za 400 eur sa dá kúpiť veľmi slušný fotoaparát a k tomu priemerný smartfón. Samsung tu síce operuje s cenou len o trochu vyššou ako má Galaxy S4 mini, no to je predražený smartfón s priemerným displejom a dobrým hardvérom.

Kvalita fotografií a videa je porovnateľná s bežným kompaktným fotoaparátom. Kým smartfóny sú kvôli rozmerom odkázané len na malé čipy s jednoduchou optikou, má Galaxy S4 zoom veľkú výhodu. S desaťnásobným priblížením, 24 mm širokouhlým objektívom, optickou stabilizáciou obrazu a väčšou plochou čipu je to plnohodnotný rodinný fotoaparát.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-fotky

Zábavné fotenie

Galaxy S4 zoom je zariadenie určené pre používateľa, ktorý skôr ako špičkovú kvalitu obrazu ocení kreatívne možnosti fotografie. Tomu zodpovedá aj aj veľké množstvo režimov, vrátane mnohých netradičných. Špeciálny režim pre fotenie detí napríklad zahrá krátku melódiu pred samotným odfotením. Tá priláka pozornosť dieťaťa, čo vám uľahčí odfotenie pekného portrétu.

Pokročilý používatelia môžu využiť aj plný manuálny režim. Jeho ovládanie síce nie je najrýchlejšie a zaberie približne polovicu obrazovky, no výsledok môže byť zaujímavý. Manuálny režim ale určite nie je vhodný na fotenie momentiek, keďže na kompletné nastavenie treba spraviť množstvo krokov. Prístroj má minimum tlačidiel. Pre fotenie je hlavným prvkom otočný prvok objektívu, s ktorým okrem priblíženia zmeníte aj základné fotografické režimy.

Kreatívne možnosti fotografie oceníte pri nočnej prechádzke mestom, športe, či fotení tých najmenších. V spojení s permanentným prístupom na internet môžete zbierať inšpiráciu pre fotenie z rôznych zdrojov. Aplikácia vám na základe aktuálnej polohy zobrazí fotografie okolitých objektov a zaujímavostí. Keďže sú dáta čerpané z verejne dostupných zdrojov, využijete túto funkciu aj na Slovensku.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-fotenie

Hardvér na diéte

Aj keď má v názve označenie Galaxy S4, nečakajte tu rovnaké vnútro, či obrovský Super AMOLED displej. Zostala tu síce rovnaká výrobná technológia, no uhlopriečka je menšia o 0,7 palca a namiesto Full HD rozlíšenia nám výrobca ponúka dnes len už podpriemerných 540×960 bodov. Tento limit pocítite hlavne pri surfovaní po internete, kedy sú náhľady stránok nečitateľné. Pri fotení alebo zázname videa to ale problém nie je.

Nenadchol nás ani hardvér, ktorý je veľmi podobný smartfónu Galaxy S4 mini. No kým v ňom nájdete nový čipset aj grafický čip, tak testovaný Zoom má starší dvojjadrový čip Samsung Exynos 4212, vyrobený 32 nanometrovou architektúrou. Jeho pracovná frekvencia je stanovená na maximálne 1,5 GHz, čo je ale s ohľadom na menšie rozlíšenie plne dostačujúce.

Zhodná je operačná pamäť a dátové úložisko s celkovou kapacitou osem gigabajtov, z ktorého môžete využiť ale len približne päť gigabajtov. Preto sa pravdepodobne nevyhnete rozšíreniu pomocou microSD karty, keďže spoločných päť gigabajtov je pre aktívneho fotografa málo. Grafický čip Mali-400 MP už má toho za sebou veľa a dnes patrí do nižšej výkonnostnej triedy.

Reakcie smartfónu sú aj napriek staršiemu hardvéru rýchle. Android 4.2.2 so softvérovou nadstavbou od Samsungu nezaváha pri bežnom používaní, fotografovaní a problémom nie sú ani graficky stredne náročné hry typu Dead Trigger. Pri novších tituloch sa ale pripravte na znižovanie detailov.

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-hardver

Nabíjať budete každý deň

Ani vysoká kapacita batérie nedokáže udržať zariadenie pri živote celý deň. Bežné používanie pozostávajúce z telefónnych hovorov, občasného pozeranie webu, písania správ a fotografovania spotrebuje batériu už za pol dňa. Brať si Galaxy S4 zoom ako hlavné zariadenie na celodenný výlet bez doplnkovej batérie preto nemusí byť najlepší nápad. Na bežné rodinné oslavy a pre človeka ktorý fotí rád a všade je to určite zaujímavé zariadenie, no stále treba mať na pamäti, že má len jednu batériu.

Aj napriek určitým nedostatkom vidno, že Samsung tento produkt nešil horúcou ihlou, aj keď koncept spojenia dvoch rozdielnych zariadení stále nie je dokonalý. Hlavnou konkurenciou mu je nová Lumia 1020 a Sony Xperia Z1, kde je ale hlavnou časťou stále smartfón a nie fotoaparát. Samsung si svojho zákazníka určite nájde . Otázne je, či ich bude dostatok na to, aby sme sa dočkali aj ďalšej verzie tohto nepochybne zaujímavého konceptu.

Špecifikácia

- Dvojjadrový procesor 1,5 GHz
- Grafický čip Mali 400
- 1,5 GB pamäť
- 8 GB dáta
- Wi-Fi, BT 4.0, NFC
- 4,3“ displej, 540x960
- 16 MPx fotoaparát
- Rozsah 24 – 240 mm
- Batéria 2330 mAh
- Rozmery 126 x 64 x 15,4 mm
- Hmotnosť 208 g
- Android 4.2.2

Samsung Galaxy C1010 S4 Zoom môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-hodnotenie-a-cena

Samsung-Galaxy-S4-Zoom-predna-strana

 

Graf ceny produktu Samsung Galaxy C1010 S4 Zoom poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na mobil Samsung Galaxy S4 Zoom nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013