Menu

Nvidia Shield je najlepšia herná konzola do ruky

Vyzerá ako ovládač k Playstationu, no má vlastný displej a vo vnútri aj výkonný hardvér, s ktorým zvládne tie najnáročnejšie Android hry, či streamovanie z vášho počítača.

Dodnes sa pamätám, keď som približne päť rokov dozadu ťahal tajné informácie z človeka od Nvidie a on mi povedal jednu podstatnú vec, ktorá vtedy ešte nedávala zmysel. Boli to vtedy zlaté časy pre hardvér a výrobcovia procesorov a grafických kariet sa nikdy nemali lepšie. Preto mi prišlo podivné, že firma s tak silným trhovým podielom už rieši projekt určený pre smartfóny (vtedy ešte neboli vôbec rozšírené).

Konkurenční výrobcovia svoje mobilné divízie predali vo viere neporaziteľnosti klasických počítačov. No úspech iPadu radikálne zmenil trh a kým sa táto dvojica snaží dobehnuť zmeškané, Nvidia už má za sebou štvrtú generáciu mobilného čipu Tegra. Pritom mobilný segment trhu je veľmi lukratívny a ročne sa tu otočí niekoľko desiatok miliónov dolárov.

 

 

Na začiatok trochu histórie

Nvidia Tegra svoju púť začala vo februári 2008, kedy bol oznámený prvý čip. Na pultoch obchodov sa ale objavil až o rok a pol neskôr v prehrávači Zune HD od Microsoftu. Na vtedajšiu dobu to bolo skvelé zariadenie s vysokým výkonom a dobrým potenciálom, ktorý ale zabil použitý systém a obmedzenie predaja len na Spojené štáty a Kanadu. Prvá Tegra poháňala aj smartfóny Microsoft Kin, ktoré ale skončili obrovským fiaskom (tu má na hlave maslo znova Microsoft).

Druhá generácia Tegry sa objavila v mnohých zariadeniach od Motoroly, LG (napríklad Optimus 2X), Samsungu, ZTE, Sony, Dell a zariadenia s týmto čipom mal v ponuke aj Acer. Tegra 2 bola dvojjadrová, s pracovnou frekvenciou jeden gigahertz a grafickým čipom GeForce ULP so štyrmi pixel a štyrmi vertex shadermi.

Tegra 3 už bola štvorjadrová a stále na ňu môžete naraziť v mnohých tabletoch. Grafické jadro sa výrazne nezmenilo po technickej stránke, no zdvojnásobil sa počet pixel shaderov a ich pracovná frekvencia poskočila z 333 na 520 MHz. Frekvencia jadier je v závislosti na verzii čipu od 1,2 do 1,6 GHz. Tegru 3 nájdete v tabletoch od Asus (Transformer, MeMO Pad, Nexus 7), či v Surface RT od Microsoftu.

Tegra 4 je rovnako štvorjadrová a má moderný čip založený na architektúre ARM Cortex-A15. Vyrobená je 28 nm architektúrou s maximálnou pracovnou frekvenciou 1,9 GHz. Grafický čip je prepracovaný a má až 72 výpočtových jednotiek. Zatiaľ sa predáva v nami testovanej konzole Nvidia Shield, tablete HP SlateBook X2 a bude základom aj pre Microsoft Surface 2.

nvidia-shield-4

 

Ako gamepad s obrazovkou

Novinka sa volá Nvidia Shield a má to byť prvá herná konzola do ruky so systémom Android. Niekoľko pokusov o vytvorenie herných smartfónov a tabletov sme tu už síce mali, no až na Razer Edge Pro skončili všetky bez väčšieho úspechu, keďže im výrobcovia nevenovali dostatok času na prepracovaný dizajn a väčšinou tu chýbal aj výkonný hardvér.

Shield je výrazne odlišný a na prvý pohľad pripomína skôr prerastený ovládač k hernej konzole, ako bežné mobilné zariadenie (smartfón či tablet). To, že nevyhráva súťaž krásy, nevadí. Dizajn je podriadený ergonómii a potrebám hardvéru, čo ako hráči ocením výrazne viac.

Keď zahodíte predsudky a zoberiete zariadenie do rúk, pochopíte zámer dizajnérov. Tvarovanie spodnej časti presne kopíruje vaše prsty a pogumovaný povrch ich istí v bezpečnej a zároveň pohodlnej polohe. Bez námahy alebo únavy sa môžete hrať aj niekoľko hodín v kuse. Aj napriek výkonnému hardvéru sa zariadenie neprehrieva a je veľmi tiché.

nvidia-shield-2

 

Dotyk je druhoradý

S dvojicou prstov bez problémov dosiahnete na všetky dôležité ovládacie prvky – dvojicu analógových páčok, viacsmerový ovládač a štvoricu tlačidiel XAYB. Rozmiestnené sú veľmi dobre, vidno, že tu ergonómia bola na prvom mieste a základné rozloženie je teda totožné s gamepadom pri Playstation 3.

Ďalšia štvorica tlačidiel je v dosahu ukazovákov a päticu tlačidiel pre ovládanie systému nájdete v strede, nad analógovými páčkami. Tie nahrádzajú klasické dotykové tlačidlá, ktoré poznáte z bežných smartfónov. Je tu klávesa pre návrat na domovskú obrazovku, tlačidlo späť, Štart a tlačidlo pre úpravu hlasitosti.

Päť palcový displej je dotykový, no ovládnuť ho prstami nie je jednoduché kvôli jeho umiestneniu. Dotykové ovládanie tu slúži len ako núdzové riešenie pre prácu so systémom a aplikáciami. Nečakajte preto, že s ním ovládnete hry, ktoré nepodporujú tlačidlá gamepadu.

Hrá sa na tom perfektne

Vynikajúca ergonómia ovládania, jasný displej so živými farbami a HD rozlíšením, či stereo reproduktory s dobrým zvukom. Shield má všetky predpoklady byť najlepšou vreckovou hernou konzolou na trhu. Má síce úplne odlišný prístup k hraniu ako jeho konkurencia, no nie je to vôbec na škodu.

Hranie hier je príjemným zážitkom, subjektívne lepším pri porovnaní s vreckovými konzolami od Nintenda a Sony. Porovnanie s akýmkoľvek smartfónom alebo tabletom je jednoznačné – hlavne pri akčných hrách sa dotykové ovládanie nemôže vyrovnať klasickým tlačidlám. Všetko je presnejšie, rýchlejšie a mnohé hry sa vďaka tomu zmenia z priemerných na na veľmi dobré.

Navyše batériu nemusíte nabíjať každých pár hodín. Hranie hier či pozeranie HD filmov neskončí skôr ako za desať hodín. Ak si vystačíte aj s menšou intenzitou podsvietenia displeja, môžete sa hrať aj viac ako pol dňa. Konzola sa neprehrieva, chladí ju malý ventilátor s výduchom na zadnej strane. Je tichý a neruší ani počas nočného hrania.

nvidia-shield-3

 

Ake hry sa zahráte?

Pre Android je síce stále dostupné menšie množstvo prémiových hier v porovnaní s iOS, no situácia sa postupne zlepšuje. Pomáha tomu aj snaha Nvidie, ktorá sa podieľa na vývoji a optimalizácii tých graficky najkrajších hier už od príchodu prvého čipu Tegra.

Dnes je dostupných niekoľko desiatok hier optimalizovaných pre čipy Tegra. Plnú podporu pre Shield nemajú všetky hry, no bez problémov nám fungoval Asphalt 8, Grand Theft Auto III, Sonic 4, Puddle, či Blood Sword. Dobre použiteľné sú aj emulátory starých herných konzol. Hry ktoré sa tu zahráte boli vytvorené pre ovládanie gamepadom a ich používanie s dotykovou obrazovkou nie je ani zďaleka tak zábavné.

Podporované hry ale nemusíte svojpomocne hľadať v obchode Google. Nvidia má vlastnú aplikáciu, ktorá vám ponúkne kompletný zoznam hier. Nie je ich málo a nenájdete tu žiadne krátke alebo nudné tituly. Za väčšinu z nich si ale budete musieť zaplatiť, zadarmo je len pár z nich, prípade sú to F2P hry, ktoré z vás peniaze vymámia neskôr

store

 

Výsledky testov

vysledky

 

Z počítača rovno na displej 

Zapnete si počítač v pracovni a Shield sa sám postará o všetko ostatné. V pohodlí kresla si aj na záhrade zahráte svoju obľúbenú hru zo Steam účtu. Aplikácia vyhľadá na počítači všetky podporované hry a na diaľku ich dokáže spustiť a ovládať. Funkcia Streamovania bežných počítačových hier je skvelá a čo je hlavné, aj funkčná.

Počítačová hra sa zobrazí a ovláda presne tak, ako keby bola spúšťaná priamo na Shielde. Všetko funguje s minimálnym oneskorením, ktoré navyše pri väčšine hier nedokážete zaregistrovať a nemá vplyv na hrateľnosť. Podporované ale nie sú všetky hry, zatiaľ ich nájdete niekoľko desiatok a väčšinou sa jedná o novšie tituly 

Podmienkou je ale počítač s modernou grafickou kartou Nvidie a výkonný bezdrôtový smerovač. S tým starým skončí každý pokus chybovou hláškou a výkon počítača je potrebný nielen pre zobrazenie samotnej hry, ale aj pre prenos obrazu a zvuku cez sieť. My sme prenos testovali na štvorjadrovom procesore a grafickej karte GeForce GTX 780, čo bolo úplne postačujúce.

Obraz zo zariadenia môžete bezdrôtovo zobraziť aj na televízore, ktorý ale musí podporovať technológiu Miracast. To je zároveň hlavný problém celého riešenia, keďže integrovaný Wi-Fi adaptér ešte nezaručí plnú kompatibilitu. Streamovanú hru ale bez problémov dostanete do televízora s pomocou HDMI káblu.

steam

 

Kupujeme alebo nie?

Nvidia Shield je zatiaľ jediné zariadenie svojho druhu. Kým pred dvoma rokmi by niečo podobné nedávalo zmysel kvôli malému množstvu prémiových hier pre Android, tak dnes je situácia odlišná a spokojný bude aj náročnejší hráč. Naše odporúčanie je teda kladné. 

Výber zaujímavých titulov je bohatý a možnosť streamovania hier z počítača je presne tou funkciou, ktorá pri Android zariadeniach doteraz chýbala (a my sme vlastne ani nevedeli, ako veľmi ju potrebujeme). Za 299 dolárov to vôbec nie je zlá kúpa a ak si nájde dostatok záujemcov, tak môže dokázať nakopnúť celý segment s hrami pre Android platformu.

Nvidia tu už od čias prvého Tegra čipu pomáha vývojárom a konečne by mala v rukách silný argument založený na trhovom podiele. Na začiatok je ale Shield dostupný len v Spojených štátoch, takže pre Slováka je jej získanie trochu ťažšie. Nvidia tu argumentuje potrebou získania skúseností z predaja produktu koncovému zákazníkovi. My sa na ňu nehneváme a veríme, že druhá generácia dorazí aj k nám.

hodnotenie

gold small

 

Parametre

Štvorjadrový procesor NVIDIA Tegra 4, 1,9 GHz
2 GB pamäť
16 GB dáta
2x2 Mimo Wi-Fi, Bluetooth 3.0
5 palcový HD displej
Rozmery 158 x 135 x 57 mm
Hmotnosť 579 g
Android 4.2.1

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013