Menu

Testovali sme chytré hodinky od Samsungu

Mala to byť revolúcia a ukážka schopnosti priniesť inovácie, no výsledok je horší ako sme čakali. S kúpou počkajte na ich ďalšiu generáciu.

Pozriete sa na svoju ruku a vidíte všetky dôležité udalosti, či zmeškané hovory. Jedným ťuknutím zavoláte manželke, či spravíte zaujímavú fotografiu, ktorá sa automaticky uloží na váš cloud. Pravdepodobne takáto je aj vaša predstava o fungovaní chytrých hodiniek, s ktorými to na nás skúšajú viacerí výrobcovia.

No nežijeme v ideálnom svete a ani nová generácia chytrých hodiniek nie je dokonalá. Do výroby sa pustili dve veľké firmy Samsung a Sony, no výsledku ich práce stále niečo chýba.

 

Aký je ich účel?

Chytré hodinky nie su samostatne fungujúcim celkom a bez smartfónu sú nepoužiteľné. Sony sa tu líši len minimálne a ponúka aspoň základné funkcie ako je zobrazenie času. Samsung Galaxy Gear je ale až do prepojenia so smartfónom absolútne nepoužiteľné zariadenie.

S telefónom komunikujú hodinky bezdrôtovo a na ich displeji si prečítate dôležité upozornenia, či nadchádzajúce udalosti. So Samsungom môžete pohodlne telefonovať, čo je asi najštýlovejšia funkcia zo všetkých. Vidíte okamžite meno volajúceho, dokonca sa zobrazí aj jeho fotografia.

Telefonovanie sa ale dá využiť jedine v pohodlí domova, či počas cesty autom. Na verejnosti by ste určite nechceli viesť súkromný rozhovor. Aj napriek obmedzenému využitiu je to práve funkcia Hands-free hovoru, ktorá vám dá pocítiť, že máte na ruke jedinečné zariadenie.

Samsung-Galaxy-Gear-2

 

Dizajn nemusí sadnúť každému

Samsung vsadil na dizajn, ktorý je odlišný od bežných hodiniek. Všetko je vecou vkusu, no Galaxy Gear je podľa nášho názoru priveľmi futuristickým zariadením, ktoré sa na ruku biznismena nehodí (pričom by práve on mohol využiť množstvo funkcií).

Navyše, použitý plastový remienok obsahuje veľa elektroniky a nepôsobí veľmi odolne. To, či vydrží denné používanie vrátane nutného večerného odopínania, zistia používatelia najskôr po roku. Pri akomkoľvek probléme ale budú musieť ísť do servisu, nakoľko doma si remienok sami nevymenia.

Na ruke mladých ľudí a technologických nadšencov sa hodinky môžu vynímať pekne. Na začiatku sú dostupné v šiestich farebných prevedeniach a nájsť tu môžete aj oranžový,  či žltý remienok. Možno keby ich výrobca spravil aj v komplet čiernom prevedení, dokázali by osloviť širšiu skupinu potenciálnych zákazníkov.

Samsung-Galaxy-Gear

 

Nainštalujete jednoducho

Spojenie hodiniek so smartfónom nie je zložité a zvládne ho aj menej skúsený používateľ. Samsung vám to chce uľahčiť jednoduchým priložením smartfónu k plastovej kolíske, no v našom prípade to s modelom Galaxy Note 3 nefungovalo a použiť sme museli manuálne nastavenie. Navyše nám chvíľu trvalo podľa obrázku pochopiť, že tie hodinky sa skutočne musia vložiť do kolísky, ale asi sme len nemali v redakcii svoj deň. 

Následne je potrebné do smartfónu nainštalovať aplikáciu, ktorou upravíte niektoré  nastavenia a spravujete programy a hry. V prípade Sony vám na to postačí akýkoľvek smartfón so systémom Android 4.0 a vyšším, Samsung zatiaľ podporuje len niektoré svoje prémiové modely na čele s Galaxy Note 3. Príjemnou správou je podpora aj starších modelov, konkrétne Galaxy S4 a Note 2 (akonáhle do nich nainštalujete aktualizáciu na Android 4.3).

Pre nové aplikácie do hodiniek Galaxy Gear sa musíte zaregistrovať v službe Samsungu, inak si ich nenainštalujete. V tomto prípade je lepší prístup konkurenčného Sony, ktoré má všetky programy a hry dostupné v Google Play obchode. Následný prenos aplikácií do hodiniek a ich správa nie je veľmi zložitá, no chvíľu budete tápať a skúšať, ako to celé vlastne funguje.

samsung-sw

 

Kopa nedomyslených vecí

Po prvotnom nadšení z revolučného zariadenia sa pripravte na rýchle vytriezvenie. Áno, hodinky sú pekné a dokonca z nich môžete pohodlne telefonovať, či nimi fotiť použiteľné fotografie. V Kórei ale nedomysleli systém notifikácií, ktoré sú práve pre hodinky tak dôležité. Samsung vás upozorní, že vám prišiel nový e-mail, či správa na Facebooku, no pre zistenie obsahu musíte aj tak z vrecka vybrať svoj telefón.

Pritom konkurenčné Sony s tým nemá problém a tak presne viete kto a čo vám píše na Facebooku, čo je nové na Twitteri, prípadne či sa kvôli e-mailu oplatí vyťahovať telefón. A to je hlavná výhoda chytrých hodiniek – odbremenia vás od neustálej kontroly telefónu a všetky podstatné novinky máte takpovediac „poruke“.

Najväčšou otravou je ale každodenné nabíjanie hodiniek. A aby to nebolo málo, potrebujete k tomu malý plastový obal, do ktorého hodinky vložíte. Ak sa vám ho podarí stratiť alebo poškodiť, tak hodinky jednoducho nenabijete. Túto nezmyselnosť dúfame Samsung do budúcna odstráni, nakoľko iba obmedzuje používateľa a núti ho sebou nosiť ďalšiu vec.

Samsung-Galaxy-Gear-4

 

Ako sa to používa?

Oznámenie udalosti vibráciou je dokonalé – neprepočujete ho a zároveň nie je rušivé ani počas pracovného jednania. Hodinky vás zobudia vibráciami, čo je ten najlepší budík ak s vami v izbe spí aj malý potomok. Zobrazenie počasia je skvelá funkcia, hlavne ak celý deň nepresedíte v kancelárii, ale sa pohybujete aj po vonku. 

Hodinky sa primárne ovládajú dotykom, Samsung k tomu pridáva aj hlas a po zdvihnutí ruky ukáže presný čas a aktuálne počasie. Aplikácií má dostatok, zaujme Path, Foursquare a aj Evernote. Dotykové ovládanie nereaguje úplne najlepšie, priemerná je aj navigácia medzi jednotlivými položkami. Tie preto odporúčame prelistovať a odstrániť nepotrebný zvyšok.

Na hodinkách si môžete prezrieť fotografie zo smartfónu, no kvôli malému displeju to využívať pravdepodobne nebudete. Naopak ovládnutie hudby je skvelým nápadom – pre výber pesničky už nemusíte vyberať smartfón z vrecka.

Samsung-Galaxy-Gear-3

 

Len na pár metrov

Dosah zariadení záleží od konkrétneho smartfónu, ráta sa na metre a problém môže nastať už v bežnom trojizbovom byte. Pritom toto mohla byť jedna z kľúčových vlastností podpora predaja. Predstavte si, že v dome a na záhrade nemusíte so sebou vôbec nosiť svoj smartfón. No v reálnej prevádzke musíte telefón umiestniť do stredu bytu a dúfať, že napríklad na balkóne signál nestratíte.

Znovu pripojenie je našťastie automatické, nie je potrebný žiadny zásah z vašej strany. Rovnako sa hodinky chovajú pri reštarte telefónu a spoja sa okamžite po nabehnutí systému.  Po pripojení k inému smartfónu sa obsah hodiniek vymaže, no keď ich vrátite k tomu pôvodnému, všetky nastavenia a nainštalované aplikácie sa obnovia.  

Komunikácia cez Bluetooth nie je strašiakom pre výdrž vášho smartfónu. Nemusíte sa preto obávať, že svoj smartfón budete musieť nabíjať niekoľkokrát za deň. Výdrž sa samozrejme skráti, no vo výsledku len zanedbateľne. Čo zamrzí, je krátka výdrž batérie v hodinkách. Na dennodenné nabíjanie telefónu sme si už zvykli, no od hodiniek predsalen očakávame trochu viac.

Zatiaľ len pre nadšencov

Chytré hodinky Samsung Galaxy Gear nie su zatiaľ produkty vhodné pre masový trh. Ich výhody ocení skôr technologický nadšenec, pre ktorého majú ich funkcie aj nejaký význam. S Galaxy Gear si síce budete pripadať ako Michael Knight, no mikrofón nie je dostatočne citlivý pre hovory v aute a preto túto funkciu využijete jedine doma. Navyše ak niekde stratíte špeciálnu plastovú kolísku, tak do 24 hodín máte po zábave.

Výrazne lepšie to nie je ani s konkurečnými hodinkami od Sony. Tie sa síce zbytočne nesústreďuje na pocit, no nevedia telefonovať a fotiť. Pri nich ale nájdeme to, čo nám chýba v Galaxy Gear - zobrazia každú novú informáciu, nabíjať ich stačí raz za štyri dni, sú vode odolné, stoja len niečo cez polovicu a fungujú so skoro každým novším Android smartfónom.

SAMSUNG Galaxy Gear V7000 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

hodnotenie

  

 

Parametre:

Jednojadrový procesor, 800 MHz
512 MB RAM
4 GB úložný priestor
1,63“ AMOLED displej
Rozlíšenie 320x320 bodov
Batéria 315 mAh
Fotoaparát 1,9 MPx
Bluetooth 4.0

Graf ceny produktu SAMSUNG Galaxy Gear V7000 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013