Menu

Asus MeMO Pad HD 7 je skvelý tablet za málo peňazí

Zabudnite na lacné čínske značky. Aj známy výrobca dokáže na trh priniesť lacný tablet so štvorjadrovým procesorom a dobrým displejom. 

Len máloktorý výrobca má tak širokú ponuku tabletov ako Taiwanský Asus. Uznanie si získal sériou Transformer tabletov s odoberateľnou klávesnicou a šetriť sa naučil počas vývoja tabletu pre Google. Skúseností má určite viac ako Samsung, pričom zatiaľ nikdy nesklamal ani po stránke kvality a spoľahlivosti.

Extrémne lacný tablet sme si už od Asusu mohli kúpiť a my sme vám priniesli aj jeho recenziu. No až teraz ho taiwanský výrobca dokázal naplniť výkonným hardvérom a zabaliť do pekného dizajnu, ktorý aspoň výzorom nepripomína, že je to jeden z najlacnejších štvorjadrových tabletov.

 

Dostupný v piatich farbách

Tablet nájdete na pultoch predajní v až piatich farebných verziách. Okrem bežnej sivej a bielej je k dispozícii aj modrá, ružová a svetlo zelená, ktorá má na fotografiách ale bližšie k žltej. Asus ponúka aj rovnako zladené doplnky vrátane šikovného odolného puzdra s integrovaným stojanom.

Za 150 eur tu ale nečakajte kovové materiály, či prepracovaný dizajn. Základom je plast, ktorý síce nepôsobí exkluzívne, no pre bežné používanie stačí. Pád na zem z menšej výšky by mal prežiť bez ujmy, no aj tak odporúčame opatrnejšie chovanie. Displej totiž nechráni žiadne odolné sklo a tak je náchylnejší aj na poškriabanie.

Boky zariadenia sú mierne zaoblené, okraje okolo displeja dostatočne široké pre uchopenie len jednou rukou. Na ľavej strane nájdete slot pre pamäťovú kartu, vpravo tlačidlo blokovania displeja a dvojicu tlačidiel na úpravu hlasitosti.  Jednoduchšia konštrukcia sa pozitívne odzrkadlila na celkovej hmotnosti. Tablet totiž váži len 302 gramov, čo je menej než polovica v porovnaní s iPadom. Dobre sa preto drží aj v jednej ruke, čo oceníte pri večernom čítaní alebo prezeraní webu.

asus-ME173-1

 

Softvér neurazí

Android vo verzii 4.2 výrobca doplnil o firemnú nadstavbu Waveshare UI. Nie je tak agresívna ako v prípade Samsungu, no oproti čistej verzii systému tu stále nájdete niekoľko zaujímavých doplnkov a vylepšení. Pochvalu si zaslúži dobré grafické spracovanie prostredia. To sa síce v podstate už dlhú dobu výraznejšie nemení, no je tu cítiť jednotnosť a striedmejšie grafické prvky.

Užitočné sú miniaplikácie, ktoré nezaberajú celú obrazovku a fungujú v okne nad aktuálne spusteným programom. Nájdete tu kalkulačku, prevodník mien, či prehrávač pre hudbu a filmy. Naraz môžete mať spustených viacero týchto miniaplikácií, pričom ich môžete po obrazovke posúvať podľa potreby.

Aj keď Asus vybavil tablet stereo reproduktormi, ich kvalita nie je výrazne odlišná od konkurenčných modelov. Pochvalu si zaslúži aplikácia AudioWizard, ktorá upravuje reprodukciu zvuku pre multimédiá, hry, či online rozhovor. Výhodu tohto riešenia ale oceníte hlavne pri počúvaní cez slúchadlá.

system

 

Zvládne aj hry

Štvorjadrové procesory sa už stali bežnou výbavou strednej triedy tabletov. Je ale veľký rozdiel, aký čip použije výrobca do svojho zariadenia. Kvôli šetreniu nákladov sa preto do značkového tabletu nakoniec dostal čip od firmy Mediatek, ktorej produkty sú väčšinou súčasťou pre nás neznámych čínskych tabletov.

Aj keď sa mu vo výkonnostných testoch nedarí úplne najlepšie, je práca s tabletom úplne plynulá, bez akéhokoľvek zaváhania. Problém mu nerobia ani graficky náročné hry, čomu pomáha aj dnes už priemerné HD rozlíšenie. Čip Mediatek MT8125 je vybavený grafickým čipom PowerVR SGX 544MP, čo skutočne stačí na väčšinu súčasných hier. Nájde sa ale niekoľko takých, kde už treba znížiť detaily (napríklad Real Racing 3).

Jeden gigabajt operačnej pamäte je dostačujúci, úložný priestor má kapacitu 16 gigabajtov, pre používateľa je dostupných približne 11 gigabajtov. Kapacitu si môžete rozšíriť pomocou microSD karty o ďalších 32 gigabajtov. Displej má uhlopriečku sedem palcov a HD rozlíšenie 1280x800 bodov. Technológia IPS a softvérová aplikácia Asus Splendid odvádzajú dobrú prácu, ktorej výsledkom sú živé farby a veľké pozorovacie uhly. Farby sa tak nemenia ani pri pohľade z extrémnych uhlov.

vysledky

S dobrou cenou

Asus MeMO Pad HD7 nie je dokonalý tablet, no všetky tie drobné nedostatky sa mu dajú prepáčiť vďaka jeho veľmi nízkej cene. Za necelých 150 eur vám ponúkne dostatok výkonu, dobrý displej a nebudete musieť hneď dokupovať pamäťovú kartu.

Pred kúpou by ste určite mali vedieť že displej nemá odolný povrch, použitý plast sa nebráni škarabancom, fotoaparát je skôr len do počtu a zbytočne by ste tu hľadali technológie NFC a LTE. Tie by totiž výslednú cenu zariadenia výrazne predražili a ruku na srdce, ich reálne využitie je na Slovensku stále otázne.

Sľub dlhej výdrže ale dodrží a na jedno nabitie môžete s tabletom pracovať až skoro desať hodín. Je to vďaka slušnej batérii a dobrému čipu. Ten zbytočne nebeží naplno a keď nie je zaťažený, vystačí si s jedným jadrom na tretinovej frekvencii.

Asus MemoPad HD 7 ME173X-1B109A môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

hodnotenie

tip

 

Parametre

Štvorjadrový procesor Mediatek MT8125 1,2 GHz
PowerVR SGX 544MP
1 gigabajt operačnej pamäte
16 gigabajtov úložný priestor
7 palcový displej, HD rozlíšenie
Wi-Fi, BT 4.0
5 Mpx fotoaparát
197x121x10,8 mm

Hmotnosť 302 g

Graf ceny produktu Asus MemoPad HD 7 ME173X-1B109A poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na tablet Asus Memo Pad HD 7 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013