Menu

Testovali sme druhú generáciu tabletu Nexus 7

Obrovský úspech svojho predchodcu pravdepodobne nezopakuje, no znova je to jeden z najlepších tabletov svojej triedy. Asus vytvoril top model so sedempalcovou uhlopriečkou.

Keď sa minulý rok rozhodol Google zadať výrobu svojho referenčného tabletu Taiwanskej firme Asus tak ešte netušil, aký veľký s ním zaznamená. Nexus 7 sa stal synonymom pre cenovo dostupný tablet s vynikajúcim výkonom a dobrou kvalitou spracovania.

Jeho nástupca prišiel na pulty obchodov až koncom tohto leta, pričom sa mu prekvapivo dostalo menšieho záujmu. No určite by bola chyba prehliadnuť tento tablet – je výkonný, drží si rozumnú cenu a konečne aj vyzerá ako prémiový tablet.

 

Konečne poriadny dizajn

Prvý Nexus bol za svoj dizajn chválený, no v skutočnosti to nebol veľmi pekný tablet. Rozmerovo masívna konštrukcia, mäkké plasty a hrubý rám okolo displeja bol presným opakom iPadu mini. Ani druhá generácia Nexusu síce nie je najmenším sedempalcovým tabletom na trhu, no podarilo sa mu schudnúť 50 gramov, je o šesť milimetrov užší a o dva tenší.

Kvalita konštrukcie je ale stále vynikajúca – nikde nič nevŕzga a jednotlivé diely k sebe presne pasujú. Materiálom je stále plast, no je dostatočne pevný na to, aby zvládol dennodenné používanie a prenášanie v taške. Povrchová úprava je typu soft-touch. Je príjemná na dotyk, no veľmi rada si uchováva spomienky na každý jeden mastný palec.

Hlavným ovládacím prvkom je tu sedempalcový displej, ktorý v sebe integruje aj trojicu systémových tlačidiel. Okrem neho je na prednej strane tabletu už len šošovka fotoaparátu a snímač intenzity okolitého osvetlenia. Pravá strana obsahuje tlačidlá pre úpravu hlasitosti a blokovanie displeja. Zvyšnými konektormi je klasický microUSB a slúchadlový výstup. Slot na MicroSD kartu by ste tu hľadali márne.

Nexus-7-2013-2

 

Slušný hardvér

Druhá generácia Nexusu opustila Nvidiu a vsadila na konkurenčné riešenie od spoločnosti Qualcomm. Jej SoC Snapdragon S4 Pro má štyri jadrá na frekvencii 1,5 GHz a grafický čip Adreno 320. Celé to je doplnené o dva gigabajty operačnej pamäte a úložný priestor s kapacitou 16 alebo 32 gigabajtov. Dodatočné rozšírenie nie je možné, preto dobre zvážte, ktorú verziu si kúpite.

Výkon je na dnešnú dobu a potreby aktuálnych aplikácií viac než len dostatočný. Ťažko by ste totiž hľadali nejakú hru, ktorá by v natívnom rozlíšení tabletu poriadne nefungovala, alebo mala problémy s rýchlosťou. Ak by sme mali tablet porovnať s konkurenciou, tak je niekde medzi tými najvýkonnejšími modelmi a základnými štvorjadrovými smartfónmi.

Najväčšou zmenou oproti prvému Nexusu je ale displej. Jeho uhlopriečka sa síce nezmenila, no rozlíšenie narástlo na pekných 1920x1200 bodov, čo už je slušný upgrade. Zobrazenie textu je teraz výrazne jemnejšie, čo oceníte hlavne pri čítaní kníh a surfovaní po webe. Pri hrách až tak veľa nezískate, podobné to je aj s fotografiami a videom. Intenzita podsvietenia je veľmi dobrá, jeho rovnomernosť stále priemerná, rovnako ako aj možné použitie na priamom slnku.

Batéria je znova integrovaná v tele zariadenia a dokonca má o 300 mAh menšiu kapacitu. No vďaka novšiemu hardvéru to nijak nepocítite a pri bežnom používaní budete tablet nabíjať len raz za dva, tri dni. Sledovanie HD videa zruší batériu až po skoro siedmych hodinách, náročné hry sú samozrejme na energiu náročnejšie.

vysledky

 

Čistý Android

Aj keď ho vyrobil Asus, tak by ste tu zbytočne hľadali akúkoľvek softvérovú nadstavbu. Čistý systém Android vo verzii 4.3 je výrazne lepší a rýchlejší v porovnaní s tabletmi od konkurencie. Doplníte si ho o aplikácie a widgety podľa chuti bez toho, aby vás otravoval nepotrebný zvyšok.

V základe máte k dispozícii päť virtuálnych plôch, pričom ich počet môžete podľa potreby zmenšiť, či rozšíriť. Mriežka počtu aplikácií je nastavená 6x6. Trojica systémových tlačidiel je softvérová, horná lišta má dve polohy pre zobrazenie rozdielnych ovládacích prvkov (Wi-Fi, podsvietenie, Bluetooth, ...) a informačnej lišty s výpisom všetkých upozornení.

V základe nájdete nainštalované všetky podstatné Google aplikácie ako je Gmail, mapy, Google+, či internetový prehliadač Chrome. Videá si pozriete v aplikácii YouTube, poznámky zapíšte do Google Keep. Google Chrome je plne postačujúce prehliadač, ktorý je rýchly a ponúka vynikajúcu synchronizáciu s jeho desktop verziou.

system

 

Slušné multimédiá

Vďaka výkonnému čipu si zabudovaný prehrávač videa bez problémov poradí s Full HD videom. Pre pokročilé funkcie a zobrazenie titulkov sa ale nevyhnete návšteve obchodu Google Play. Každopádne pozeranie filmov a seriálov je príjemné a tablet tak zaženie nudu na dlhých cestách vlakom či lietadlom. Podobne je na tom aj kvalita reprodukcie hudby. Nečakajte tu zázraky, no pre bežného poslucháča to bude stačiť s prehľadom.

Fotoaparát je tu len do počtu a slúži len ako záchranné riešenie, prípadne ako čítačka QR kódov. S rozlíšením 5 MPx a priemerným objektívom je výsledok bez živých farieb, má len priemernú ostrosť a dynamický rozsah nezvláda kontrastné scény. To isté platí pre Full HD video, ktoré navyše stráca body za podpriemerný záznam zvuku. Predná strana tabletu obsahuje 1,2 MPx snímač určený pre video hovory, jeho kvalita je rovnako veľmi priemerná.

Nexus-7-2013-3

 

Určite je to dobrá kúpa

Nový Nexus 7 nie je najlepším tabletom na trhu, keďže to ani nie je jeho cieľ. Google ním chce priblížiť možnosti Androidu pre široké masy používateľov. A tí chcú pekne vyzerajúci tablet so slušným výkonom a príjemnou cenou. V základnej 16 gigabajtovej verzii ho kúpite už za 230 eur, čo je cena, za ktorú sa predával jeho predchodca.

Tablet si aj preto od nás odnáša odporučenie dobrej kúpy, keďže za málo peňazí poskytuje veľmi slušný výkon, pekný dizajn a displej s jemným rozlíšením. Konkurencia sa mu hľadá ťažko, no netreba prehliadnuť ani pár nedostatkov. Tým hlavným môže pre niekoho byť absencia pamäťovej karty (nám ale nevadí), priemerný fotoaparát, či chýbajúci HDMI výstup.

Asus Nexus 7 II 16GB WiFi môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

hodnotenie

tip-silver

 

 

Parametre

4-jadrový procesor Snapdragon 600
Grafický čip Adreno 320
2 GB RAM
7“ IPS displej, Full HD rozlíšenie
16 alebo 32 GB pamäť
5 MPx fotoaparát
Rozmery 200×114×8,7 mm
Hmotnosť 299 g
Android 4.3

Graf ceny produktu Asus Nexus 7 II 16GB WiFi poskytuje server Heureka.sk

Ďalšie odborné recenzie na tablet Google Nexus 7 nájdete na Recenzie.SME.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013