Menu

ASUS G74SX 3D - notebook s GTX 560M pod kapotou

Herná séria ASUS ROG má vo svojich radoch nový prírastok, s ktorým posúva hranicu mobilného hrania zase o kúsok ďalej. Oplatí sa investícia, alebo tu máme len nadstavenú kašu?

Výkonný herný notebook má od pôvodného zamerania klasických notebookov skutočne ďaleko. Faktor mobility tu je veľmi nízky kvôli väčším rozmerom, výdrž pri práci na batériu dosahuje ledva troch hodín a so sebou si takýto notebook budete denne brávať len za účelom posilňovania.

Existuje ale skupina ľudí (a nie zanedbateľná), ktorá hľadá mobilnú náhradu za výkonný herný desktop. Práve pre nich sú určené herné notebooky typu ASUS G74S, ktoré si dokážu poradiť aj s najnovšími hernými titulmi.

Dizajn a spracovanie

Pre tentoraz sa pozrieme na aktualizovanú verziu najvyššieho prevedenia série G, ktorá by mala uspokojiť aj tých najnáročnejších hráčov. Po stránke dizajnu a prevedenia sa toho veľa nezmenilo a ak si niečo všimnete, tak sú to aj tak vlastne len drobné kozmetické zmeny.

Znovu tu tak narazíte na veľmi dobre prevedené šasi, ktoré je síce tvorené z plastov, avšak tie sú veľmi pevné a presne lícujú. Matná povrchová úprava naberá v spojení s netradičným dizajnom úplne nový rozmer, pričom vývojári pri jeho návrhu čerpali z línií legendárneho bojového lietadla F117.

g74-05

Našťastie sa ale nenechali opantať efektom pozlátka a samotný dizajn je v mnohých prípadoch až nezvyčajne ergonomicky zameraný. Vďaka sklonu opierky rúk je mierne naklopenie klávesnice veľmi príjemné hlavne pri dlhodobejšom písaní či hraní hier vaše ruky nebudú namáhané.

Celkový pocit z pevnosti je veľmi dobrý a notebook bez ujmy vydrží aj aktívnejšie prenášanie (toto ale asi nebude väčšina z majiteľov robiť). Rozmery notebooku sú mierne väčšie, čo je však z časti spôsobené aj skutočne masívnym chladením. Vďaka nemu je povrch notebooku chladný aj pri skutočne aktívnom hraní, čo považujeme za veľkú výhodu.

Použitá klávesnica je typu chiclet, obsahuje numerickú časť, je podsvietená a pracuje sa na nej až prekvapivo dobre. Touchpad je rozmerovo mierne väčší a oproti svojim predchodcom ponúka mäkké stláčanie dvojice tlačidiel.

g74-02

Výkonný hardvér

Čo si pre nás ASUS pripravil pri hardvérovej časti? Je to základ v podobe architektúry Intel Sandy Bridge, konkrétne sa jedná o čipset Intel HM65 a výkonný štvorjadrový procesor Intel Core i7 2630QM. Jeho základná maximálna frekvencia je 2,00 GHz, avšak vďaka technológii TurboBoost sa podľa vyťaženia jednotlivých jadier dokáže zvýšiť až na 2,90 GHz. Procesor dokáže celkovo spracovať až 8 vlákien, čo oceníte primárne pri skutočne aktívnom využívaní viacerých aplikácií, či hraní tých najnáročnejších hier.

Nešetrilo sa ani pri operačnej pamäti – štyri DDR3 moduly s celkovou kapacitou 16 GB sú skutočne kráľovské a určite nebudú predstavovať limitujúci faktor. Na našom trhu by mala byť dostupná lacnejšia verzia s polovičnou kapacitou, ktorá je stále plne dostačujúca aj pre náročných hráčov.

Pevný disk je tu jeden – jeho kapacita 750 GB je dostatočne veľká a potešila nás aj jeho solídna rýchlosť. Pri 7200 RPM sú namerané výsledky viac než len slušné. V predaji by ste mali naraziť aj na verziu s dvoma diskami o celkovej kapacite 1 TB. Pre najnáročnejších užívateľov je ale optimálna verzia s jedným pevným diskom. Do zvyšnej voľnej šachty je totiž možné osadiť SSD, ktoré je ako systémový disk tým najlepším riešením.

g74-03

Grafika pre hráčov

Chuťovkou pre hráčov počítačových hier je grafická karta vyššej strednej triedy – NVIDIA GeForce GTX 560M s 3 GB operačnej pamäte. Zdá sa vám jej kapacita prehnaná? Nebojte sa, jej využitie sa nájde aj vďaka displeju s Full HD rozlíšením 1920×1080 bodov, ktorý podporuje streoskopické 3D zobrazenie NVIDIA 3DVision. Pri výbave notebooku sa nachádzajú aktívne okuliare a v jeho tele je integrovaný vysielač.

GeForce GTX 560M je zástupcom novej série kariet od NVIDIE. Základné parametre má však prakticky úplne zhodné s jej predchodkyňou GeForce GTX 460M – nájdeme tu totiž rovnako 192 Stream procesorov, 24 ROP jednotiek, 192-bit širokú zbernicu a aj GDDR5 pamäť. Pracovné frekvencie sú stanovené na 775 MHz pre jadro (o rovných 100 MHz viac ako pri GeForce GTX 460M), CUDA cores idú na 1550 MHz a pamäte len na 2500 MHz.

Celkový výkon notebooku je vhodný aj na hranie sa najnovších hier v natívnom Full HD rozlíšení, avšak pri aktivovanom stereoskopicom 3D sa zníženiu detailov nevyhnete. Z nameraných výsledkov je jasné, že drvivá väčšina hier ide plynulo aj s vyhladzovaním hrán. Jedinou výnimkou je Alien vs Predator, ktorý pri aktivovaných DirectX 11 efektoch má pomerne vysoké nároky.

g74-gpuz

Oplatí sa?

ASUS G74S si nás rovnako ako aj jeho predchodcovia získal pomerne rýchlo. Ak hľadáte skutočne výkonný notebook určeným primárne na hry, tak by ste mali byť maximálne spokojní. Za svoje nie najmenšie peniaze dostanete veľmi dobre spracovaný prístroj, ktorý má rozumne zladený hardvér, 3D displej s Full HD rozlíšením, atraktívny dizajn, Blu-ray optickú mechaniku a ako čerešničku na torte ponúka až 16 GB operačnej pamäti. Vďaka prítomnosti digitálneho obrazového výstupu HDMI 1.4 si môžete 3D hranie a filmy vychutnať aj na LCD / PDP 3D TV, či externom 3D monitore. 

Tento notebook síce nie je určený na dennodenné prenášanie, ale vďaka dobre zvládnutému šasi ho môžete pokojne brať na cesty. S jeho menším bračekom sme prežili dennú dochádzku do práce v ruksaku a ani po pol roku takéhoto prenášania sme nezaznamenali poškodenie. Ak teda hľadáte výkonný notebook aj na hranie, je ASUS G74S veľmi dobrou voľbou. Určite sa nejedná o to najvýkonnejšie riešenie, ale určite si na ňom zahráte každú novú hru.

g74-hodnotenie

gold_small


Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i7 2630M (2,00 – 2,90 GHz, 6 MB L3)
Čipset: Intel HM65
Grafický adaptér:  NVIDIA GeForce GTX 560M, 3 GB GDDR5
Displej: 17,3” 1920×1080, 3D, lesklý povrch
Pamäť: 4× 4 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: Seagate 750 GB, 7200 RPM
LAN, Wi-Fi, BT 3.0, 3× USB 2.0, 1× USB 3.0, D-SUB, HDMI, CardReader 6in1, WebCam
Kapacita batérie: 5200 mAh
Rozmery: 41,5×32,0×5,0 cm
Hmotnosť: 3,85 kg
Operačný systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

g74-graf

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013