Menu

Dell Studio 1555

  • Napísal(a)  Peter Slobodník
  • Zverejnené v Notebooky
  • Čítať 5518 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Recenziu robím po približne troch rokoch používania. Áno, zrejme je na to neskoro, no Dell Studio sa dodnes predáva, aj keď možno s trocha oprášenými parametrami.

 

Čo nájdeme v balení

Rozbaľovanie novej „hračky“. To je moja obľúbená činnosť, pokial ide o nejakú elektroniku, resp. zariadenie. Notebook prichádza zabalený v krabici bielej farby. Na pohľad pekná, farebne potlačená, s emóciami umocňujúcim „Dell – Yours is here“, teda „Dell- tvoj je tu“. Krabicou som ostal celkom prekvapený, nakoľko v dobe, keď som ho kupoval bol dell nie „policová“ značka. Teda dell ste nekúpili tak, že prídete do obchodného reťazca a zoberiete. Dell trebalo pekne objednávať a každý chodí z Írska zmontovaný na zákazku. Dnes už značka posiela svoje produkty zabalené v „škaredých“ nefarebných krabiciach s nápisom a logom dell. Vnútri kartónovej krabice sa nachádza ďalší kartón – výstuha, ktorá sa stará o zabezpečenie notebooku ako aj ďalších častí proti „skákaniu“ a vzájomnému obúchaniu sa. Následuje ešte niekoľko krabičiek fólií, lepiacich pások a polystyrénov, a dostávame sa k tomu podstatnému: notebook, nabíjací/napájací adaptér a škatuľka s Cdčkami, na ktorých nájdeme originál Windows Vista (32 bitová verzia Profesional), Ovládače a ešte zopár programov priamo od dellu. Po roztvorení notebooku nás čaká ešte 1 ochranná fólia, proti poškriabaniu displeju. Dell si teda naozaj dal záležať na zabalení produktu.

Kostra notebooku/šasi

Pri voľbe notebooku u mňa rozhodujúcu ulohu zohrávali samozrejme parametre, no taktiež konštrukcia. Tu som sa inšpiroval otcovym notebookom – Dell XPS 15, ktorý má takzvané guľové pánty. Neviem presne prečo sa im hovorí guľové, no sú odolnejšie oproti pántom, ktoré nájdeme v bežných notebookoch. Skĺbením požiadavky na pevnosť, parametre a rozpočtu sa teda dostávame k Studiu 1555. Objednal som verziu vo farbe „Chainlink Black“ – „Čierna s motívom reťaze“. Notebook navonok kopíruje vzhľad vzorového Studia XPS, ktoré je na tom konštrukčne ozaj dobre. Kostra, ako aj všetky veká a časti sú vyrobené z plastu. Držíme síce v rukách plastový notebook, no je to iný pocit ako pri základných študentských notebookoch. Aj napriek tomu pri zatlačení na veko displeja sa toto mierne prehýba. Nie je to však nič horibilné, displej sa nepoškodí, notebook neutrpel žiadne zranenie po troch rokoch používania. Pri pántoch sa však ukázalo, že nie sú kópiou tých XPSovských, avšak len nejakou zmesou tých obyčajných a guľových. Pánty však stále držia výborne, nezasekávajú sa, chodia pekne a hladko. Problém, na ktorý som narazil po približne 2 rokoch používania – uvoľnené uchytenia displeja o pánt bolo ľahko riešiteľné, aj keď ho neodporúčam bežným užívateľom.

Displej

Notebook je vybavený 15,6” displejom o rozlíšení 1366x768 pixelov. Na dnešnú dobu ide o pomerne rozšírené a pre bežného užívateľa dostatočné rozlíšenie, no na okná a záložky vývojového prostredia nejakého programovacieho jazyka jednoducho nestačí. O podsvietenie sa starajú LED diódy, ktoré zaručujú ako dlhú životnosť podsvietenia, tak aj dlhú výdrž batérie, o ktorej sa dočítate ďalej. Displej je vo formáte dnes už samozrejmom – 16:9, takže najnovší HD alebo dokonca fullHD film si pozrieme bez problémov. Podsvietenie je výborné, siaha od úplne slabučkého, ktoré využijeme najmä v noci až po po silné, ktoré sa nám zase zíde počas slnečnejšieho dňa alebo v prípade, že sedíme bližšie k oknu. Tu by som sa pristavil, a spomenul asi najväčšiu nevýhodu tohto displeja, a síce lesklú povrchovú úpravu. Vždy som chcel lesklú povrchovú úpravu. Majú ju všetky produkty od spoločnosti Apple, na obrázkoch to vyzerá tak pekne, no zrejme nikdy viac. Pokiaľ pracujeme v podmienkach s regulovaným osvetlením, prípadne vieme sa presťahovať, je to fajn, farby na ňom vyzerajú živšie ako na „zašedlých“ matných úpravách. No keď prišlo na lámanie chleba, a za chrbtom sa na mňa usmievalo slniečko, nebol som práve nadšený. Na druhú stranu, aspoň vidím kolegov a všetko čo sa deje za mojim chrbátom ;)

Klávesnica

slobodnik12

Notebook je vybavený štandardnou klávesnicou, bez pravej numerickej časti, pričom sa dá pri skladaní notebooku vybrať aj podsvietená verzia – avšak len pre anglickú jazykovú mutáciu. Klávesnica má veľmi príjemný „klik“ respektíve zdvih. Tlačidlá sú taktiež mierne nadrozmerné na úkor medzier medzi nimi. Veľmi rýchlo si na ne ale zvyknete, a už nikdy nebudete chcieť inú klávesnicu. Pri starších notebookoch som často bojoval s klávesnicou pripájaním externej. Pri dell studio je to už minulosť, píše sa na nej naozaj výborne. Pri písaní sa vôbec neprehýba, netrpí dokonca ani nejakým extrémnym prehrievaním. Na vrchu klávesnice sa už klasicky nachádzajú funkčné tlačídlá F1 – F12, pričom sú im priradené funkcie od nastavovania jasu displeja až po preskakovanie skladieb vo vašom obľúbenom prehrávačí médií. Nechýba tlačidlo pre vysunutie média zo štrbinovej optickej mechaniky ani tlačidlá pre prácu s dokumentami umiestnené na pravej strane klávesnice v jednom stĺpci. Na začiatku nezvyk, a trocha čudné, no zvykol som si.

Touchpad

Podobne ako klávesnica, je spracovaný výborne. Disponuje dvojicou tlačidiel – lavý a pravý klik, pričom stlačením oboch aktivujeme tretie tlačidlo myši. Touchpad je multidotykový, a teda fugujú na ňom známe gestá napríklad zo smartfónov, takzvaný „pinch to zoom“, vertikálne, horizontálne skrolovanie a rolovanie. Pre aktivovanie týchto funkcií je však potrebné doinštalovať ovládací program touchpadu, kde je taktiež možné doladiť citlivosť, teda silu dotyku, zapnúť „podržanie kliku“, alebo ho nastaviť tak, aby sa po pripojení externej myši úpne zablokoval. To však vôbec nie je potrebné – pri písaní vôbec nezavadzá, a nenašiel som dôvod vypnúť ho ani napriek používaniu externej bezdrôtovej myši. Jedinou a asi najväčšou muchou je prehrievanie. Touchpad, resp. komponenty pod ním sa pomerne dosť prehrievajú a je to cítiť. Na začiatku som sa toho celkom zľakol, no dá sa zvyknúť.

Doplňujúce funkcie

Na spodnej batérie sa nachádza miniatúrne tlačidlo s piatimi indikačnými led diódami, ktoré indikujú úroveň nabitia batérie.

slobodnik10

Led indikátory

Mimo spomenutých piatich LED diód na spodnej strane batérie na notebooku nenájdeme jednu jedinú ! Vlastne áno, ešte jednu, na boku notebooku (v kĺbe) – ide o power button a indikátor zapnutého stavu zároveň. Pri vypnutí notebooku do režimu spánku dióda dýcha, pulzuje. Mimo nej by sme už diódy hľadali márne. Toto hodnotím mimoriadne pozitívne, nakoľko ma pri práci nevyrušuje sada blikajúcich led diód.

Wireless adaptér

Notebook disponuje Intel 5100 BGN adaptérom, ktorý umožňuje pripojenie sa ako na 2,4 tak aj na dnes čoraz častejšie využívané 5 GHz pásmo. Príjem signálu je nadpriemerný. Správa a pripájanie na bezdrôtovej siete prebieha pomocou vstavaného správcu bezdrôtových sietí.

Bluetooth – využijeme pri synchronizácií s mobilným telefónom, prípadne napojení bezdrôtového slúchadla alebo myši. Funguje pomerne dobre, no občas sa stane, že pri prístupe na SD kartu telefónu zamŕza prieskumník windows, a končí to až jeho reštartovaním.

Reproduktory

Nad klávesnicou sa nachádza úzky mriežkovaný plast, ktorý ukrýva a ochřaňuje vstavané reproduktory. Nechýba ani subwoofer. Kvalita reprodukovaného zvuku je priemerná. Hrá lepšie ako tie najlacnejšie notebooku a externé reproduktory, film sa pozrieť dá, no pokiaľ je možnosť, pripojím externý systém. Musím však pripomenúť a zdôrazniť, že reproduktory ani pri vyšších hlasitostiach nechrčia a nerezonujú.

Vstupno výstupné porty

Predná strana

Na prednej strane sa nachádza len vstupný otvor – dierka vedúca k mikrofónu. Toto opäť hodnotím veľmi pozitívne, keďže pri práci mi nezavadzajú žiadne slúchadlové káble a podobne.

Nad displejom sa nachádza integrovaná webová kamera, ktorá poslúži obstojne pri skypeovaní, no s nižšou úrovňou svetla v miestnosti má už problémy.

Ľavá strana

slobodnik7

Smerom od kĺbu k prednej časti tu nájdeme:

  • Otvor pre pripojenie Kensington zámku
  • Výstupný HDMI port
  • Výstupný VGA konektor
  • Sieťový RJ45 konektor
  • Dvojicu USB portov, pričom spodný z nich je skrížený s eSata
  • 4 pinový firewire 1394
  • Trojica jack zdierok
  1.  2 z nich slúžia ako výstupné
  • zvuk v nich je buďto odzrkadlený a poslúžia pre dvojicu, ktorá si chce pozrieť film, každý na vlastných slúchadlách
  • taktiež je možné navoliť konfiguráciu, kedy jeden port poháňa predné,  a jeden zadné (surround) reproduktory
  1.  1 vstupný port pre mikrofón

Pravá strana

slobodnik8

Opäť smerom od kĺbu displeja k prednej časti:

  • Konektor napájania
  • USB port
  • Štrbinová optická mechanika – CD, DVD vypaľovačka, CD,DVD,BD čítačka
  1.  Pri mechanike si treba dávať pozor, aké médium do nej vložíme. Ako nováčik a nadšenec ma zaujímalo, čo sa nachádza na takom disku pre playstataion 3, ktoré sú BlueRay. Po vsunutí média ho však mechanika nerozpozná, a teda nefunguje ani tlačidlo pre vysunutie média, nakoľko mechanika má pocit že je prázdna. Inžinieri na túto možnosť nemysleli – nenájdeme tu žiadne núdzové tlačidlo ani otvor pre núdzové vysunutie, tak ako to je dobrým zvykom pri 5,25 “ mechanikách.
  • Čítačka pamäťových kariet SD
  1.  Niekedy, hlavne zo začiatku sa čítačka zasekávala. Karta vošla dnu bez nejakých problémov, no vysunúť ju nešlo. Pri potlačení dnu nestlačila pružinku a ostal trčať len milimeter z nej. Musel som ju ťahať pinzetou.
  • ExpressCard slot (nad čítačkou pamäťových kariet)

Zadná strana

Na zadnej strane nájdeme výduch teplého vzduchu odvádzajúci teplo z heatsinku spoločného pre grafickú kartu a procesor.

Spodná strana

slobodnik9

Pri pohľade zdola nájdeme:

  • Mriežku nasávania vzduchu
  • Mriežku zakrývajúcu subwoofer
  • Spoločný kryt pre HDD a pamäte RAM
  • Zámok batérie

Veľkosť a hmotnosť

Vzhľadom na mnou zvolenú konfiguráciu je notebook ťažší (9 článková batéria), a trocha ťažšie sa prenáša. V batohu / cezramennej taške to nerobí problém, ale vzhľadom na trčiacu batériu nesadne celkom pekne do ruky.

Teplota, hlučnosť

Teplota procesorov pri bežnej prevádzke (ako aj pri písaní tejto recenzie) dosahuje od 40 do asi 43 C. Grafická karta je na tom trocha horšie – 53C v bežnej prevádzke. Notebook je veľmi tichý. Hladinu hluku nemám zmeranú, no pri bežnej prevádzke vetrák skoro vôbec nepočuť, a nerobí problém nechať ho cez noc zapnutý na stole v izbe, v ktorej spíte. Pri záťaži – filmy, hry, fullHD videá to vyzerá už trocha inak. Pri filmoch sa vetrák roztáča na počutelnú, až silnejšiu úroveň otáčok. Hry sú ale pre notebook totálny zabijak, a to aj doslova. Pri Counter Strike Source 1366x768, detaily na najslabšej úrovni teplota grafickej karty dosahuje úctychodných 95-98 C a vetrák hučí statne. Samozrejme slúchadlá, prípadne reproduktory to zakryjú. Aj napriek vysokým otáčkam ventilátor nevydáva pískavý zvuk, ako je tomu zvykom pri lacnejších modeloch.

Výdrž batérie

Pri prehliadaní internetu a písaní dokumentov vo worde, nízky jas, sa dostávame na pekných 5 hodín. Pri stredne náročnej práci – práca s obrázkami, programovanie atď cez 3 hodiny.

Batéria aj po troch rokoch používania dosahuje mieru opotrebenia (merané cez program HWMonitor) vykazuje len 10%, čo hodnotím ako výborné. Určite má na to vplyv aj ovládací panel, ktorý dokáže zablokovať dobíjanie batérie, a teda ak napríklad spotrebujeme 20% batérie, a vieme, že zvyšných 80 nám postačí na ďalší deň, môžme dobíjanie zablokovať, a pri tom pracovať napojený na elektrickú sieť.

Softvér

Po vybalení notebooku nájdeme predinštalovaný všetok základný softvér potrebný pre prácu, je teda ihneď pripravený k použitiu. Predinštalovaný Windows Vista 32 bitová verzia Professional, všetky ovládače, program pre obsluhu webkamery, doplňujúca dock lišta (len pre windows), cyberlink media center – dobre poslúži aj pre prehrávanie BlueRay filmov. Kópie softvéru nájdeme aj na pribalených DVD médiach. V prípade potreby reinštalácie sa teda nedostávame do problémov s chýbajúcimi inštalátormi.

Klady

  • pekný dizajn, možnosť vybrať si z množstva farebných kombinácií
  • slušná úroveň konfigurovateľnosti
  • vysoká výdrž batérie
  • dobrý zdvih klávesnice, touchpad, funkčné klávesy
  • dobrý pomer cena / výkon, spracovanie
  • HDMI výstup

 

Zápory

  • vyššia teplota touchpadu, ako aj grafickej karty pri náročnejšom používaní
  • absencia dokovacieho portu
  • nemožnosť voľby grafickej karty od NVIDIA, len AMD/ATI

 

Záver                                  

Studio 15 je solídny 15“ notebook patriaci do spotrebnej sféry. Kvalita spracovania, možnosti upgradeovania a prispôsobenia vzhľadu, štýl a a cena ho určujú ako silného kandidáta v tejto kategórii.

Spomenuté zápory ako vyššia teplota touchpadu a grafickej karty zrejme trochu zamrzia, pokiaľ človek počíta s tým, že na 512 MB karte si už čo to zahrá, no kvôli teplote životnenebezpečnej teplote si to nemôže dovoliť. Zavedenie kariet od NVIDIA by teda zrejme bolo dobrým krokom. Absencia dokovacieho portu nehrá zase až takú rolu, nakoľko sa jedná o notebook určený pre spotrebiteľov, študentov, bežných používateľov, nie o pracovný nástroj.

Mimo spomenutých nevýhod sa jedná o celkovo dobre spracovaný a spolahlivo pracujúci notebook. Určite odporúčam nad ním uvažovať pri výbere z 15“ segmentu.

Viac z tejto kategórie: « ASUS ACER ASPIRE 5930g »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013