Menu

Odolný profesionál Lenovo ThinkPad X1

Najtenší zástupca modelovej série ThinkPad X stavia na kompaktných rozmeroch a vysokom výkone. Nebyť kontroverzného displeja, jednalo by sa o jeden z najlepších pracovných notebookov minulého roku.

Už letmý pohľad na základné parametre notebooku Lenovo ThinkPad X1 môže navodiť dojem, že máme dočinenia s nástupcom vynikajúceho modelu X301. Displej s uhlopriečkou 13,3“, odolné telo, SSD disk, malá hrúbka a už klasicky vysoká cena, presahujúca hranicu 1700 Eur.

ThinkPad X1 je ale úplne novou kategóriou Lenova a snaží sa v sebe kombinovať vlastnosti profesionálnych modelov s dizajnom, ktorý sa konečne odpútava od klasických hrán, ktoré sú tak typické pre všetky biznis ThinkPady.

Kvalita sa nezaprie

Prvé stretnutie so zatvoreným notebookom nenechá nikoho na pochybách, že sa jedná o skutočne odolný pracovný nástroj. Konštrukcia je založená na použití horčíkovej zliatiny, ktorá tvorí väčšinu vonkajšieho šasi. Pevné je tak veko displeja, spodná časť notebooku, opierky rúk a aj časť okolo klávesnice. Plasty tu nájdeme len v minime prípadov, ako sú krytky portov.

Notebook tak môžete zodvihnúť za jeho ktorúkoľvek časť, vrátane rohov a samotného displeja. Pevnosť je tak vysoká, že notebook prežije nielen pád na zem, ale aj váhu bežného človeka. Oproti modelu X301 sa zvýšila tuhosť displeja. Aj keď tam určitá možnosť deformácie vyzerala hrozivo, nemala žiadny vplyv na funkčnosť. ThinkPad X1 je ale pevný aj v tejto časti a displej vydrží skutočne veľa nielen zo svojej zadnej časti, ale vďaka odolnému sklu je chránený aj počas práce.

pic5

Dizajn je stále strohý

Aj keď sa Lenovo snaží profilovať X1 ako štýlový pracovný nástroj, tak pre bežného používateľa to je stále klasický a škaredý pracovný notebook. Majitelia starších modelov ale môžu byť prekvapení a na výraznú zmenu dizajnu si možno budú chvíľu zvykať.

Pri uvedení na trh sa výrobca dokonca chválil, že sa jedná o veľmi tenký model, dokonca najtenší z celej série ThinkPad X. Vo svetle nových ultrabookov už jeho hrúbka ale nie je tak úžasná. Notebook je prevedený v matnej čiernej farbe, povrchová úprava je pogumovaná. Tento systém používa Lenovo už dlhšiu dobu, nakoľko lepšie odoláva rôznym škrabancom a je menej náchylný na zanechávanie odtlačkov prstov.

Stavových indikátorov je pomenej, čo pôsobí menej rušivo. Pod displejom je trojica ukazovateľov, informujúcich o aktivitách bezdrôtových technológií (Wi-Fi a Bluetooth) a pevného disku. Na veku displeja sa nachádza ukazovateľ stavu nabíjania batérie, pri konektore napájania je to dióda informujúca o zapojení do elektrickej siete. Posledná dióda je pri snímači odtlačkov prstov a svieti pokiaľ je správne nakonfigurované prihlásenie.  

pic3

Bohatá portová výbava

Rovnako ako sme sa nedočkali dock konektoru pri modeloch X300 / X301, tak sme sa ho nedočkali ani pri X1.Na spodku notebooku preto nájdeme len konektor na pripojenie doplnkovej batérie.  Výrobca si túto absenciu vynahrádza množstvom konektorov, ktoré by mohli postačiť aj pre náročnejšieho používateľa.

Pravá strana je v tomto smere najchudobnejšia a obsahuje len čítačku pamäťových kariet. Na ľavej strane sa pod plastovým krytom nachádza univerzálny zvukový vstup / výstup a jeden USB 2.0 port.

Zadná strana je ale konektormi doslova preplnená – nájdete tu klasický LAN konektor, konektor napájania, kombinovaný eSATA / USB 2.0, jeden USB 3.0, slot na SIM kartu a dvojicu obrazových výstupov – mini Display Port pre monitory s vyšším ako Full HD rozlíšením a HDMI vo verzii 1.4a.

porty

Chýbať nesmie Display Port výstup, ktorý umožní pripojiť externý monitor s rozlíšením až 2560 × 1600 bodov.

Ergonómia práce

Nový ThinkPad prináša aj novú klávesnicu. Starí odchovanci sa možno búria, čo ale nie je namieste. Lenovo si je dobre vedomé toho, že nepohodlná a zle navrhnutá klávesnica by bola vážnym problémom. Ortieľ nad ňou preto nevyrieknite po pár minútach, ale nechajte si na to pár dní.

Pocit z písania je proste trochu iný a nebyť toho legendárneho prehodenia kláves Ctrl a Fn, tak možno ani neviete že máte pod rukami ThinkPad. Doplnkové klávesy sa z horného radu presunuli na pravú časť. Nájdeme tu tlačidlo zapnutia, štvoricu tlačidiel na úpravu zvuku a chýbať nemôže už legendárne modré tlačidlo.  To slúži na spustenie aplikácie ThinkVantae ToolBox, čo je sada nástrojov na správu notebooku, diagnostikovanie problémov a ich následné riešenie či už priamo v systéme, alebo ešte pred jeho spustením.

Celková pevnosť klávesnice je ukážková a určite sa tu nestretnete s nepríjemným prehýbaním. Počas práce v noci si už nebudete klávesy osvecovať malou lampičkou integrovanou nad displejom. ThinkPad X1 má totiž klávesnicu podsvietenú. Toto riešenie je výrazne efektívnejšie a práca v horších svetelných podmienkach je príjemnejšia ako v prípade osvetlenia slabou lampičkou. Podsvietenie sa dá nastaviť v troch krokoch – vypnuté, stredné a maximum.

K profesionálnym ThinkPadom už roky neodmysliteľne patrí Trackpoint a doplnkové tlačidlá nad touchpadom. Samotný touchpad môžeme ale označiť skôr ako clickpad s tlačidlami integrovanými v spodnej časti dotykovej plochy. Toto riešenie je vhodne zvolené s ohľadom na menšie rozmery notebooku. Už spomínaný model X301 mal touchpad veľmi malý a bez myši sa na ňom nepracovalo práve príjemne.

Naproti tomu sa X1 dá bez myši ovládať veľmi pohodlne aj vďaka presne detekovaným multidotykovým gestám. Povrch clickpadu je vrúbkovaný po celej ploche a reaguje na dotyk po celej svojej ploche, vrátane spodnej časti kde sa zvyčajne nachádzajú tlačidlá. Funkcia pravého tlačidla sa vyvolá stlačením clickpadu v jeho pravom dolnom rohu, ľavé tlačidlo funguje na až približne troch štvrtinách.

touch1


Kontroverzný displej

Ako sme už naznačili na začiatku recenzie, je displej jedinou kontroverznou časťou inak vynikajúceho pracovného notebooku. Za prvé to je rozlíšenie – pri uhlopriečke 13,3“ by sme očakávali niečo väčšie ako len bežných 1366×768 bodov. Pre bežný notebook by to bolo plne dostačujúce, pracovný nástroj ale vyžaduje viac.

ThinkPad X1 sa ale nedodáva s iným panelom, čo je veľká škoda. Práca v rozlíšení 1440×900 alebo 1600×900 by bola výrazne efektívnejšia. Nečudovali by sme sa, ak práve rozlíšenie bude dôvodom, kvôli ktorému niektorí používatelia siahnu po inom modeli.

Kontroverzné ale nie je len rozlíšenie. Výrobca použil ochranu displeja v podobe vrstvy Gorilla Glass, ktorú poznáme z chytrých telefónov. Tá prináša pri notebookoch dosiaľ nevídanú pevnosť a bohužiaľ aj niekoľko obmedzení.

Aj napriek vysokému jasu (udávaných je 350 nit) nie je práca pri silnejšom zdroji svetla práve príjemná (typicky práca vonku počas slnečného dňa). Kombinácia matného TN displeja a lesklej ochrannej vrstvy si berie z obidvoch riešení tie horšie vlastnosti.

Pozorovacie uhly sú priemerné, výraznejšou slabinou je pohľad zospodu. To ale nie je až tak veľký problém, keďže sa na displej budete skôr pozerať z bokov, prípadne zhora. Veko je možné otvoriť až do plného uhlu 180°.  Tuhosť pántov je pevná, otváranie displeja je ale plynulé a po nastavení drží na svojom mieste.

Zaujímavosťou je funkcia pre čítanie textu. Po jej aktivovaní sa jas displeja nastaví na vami predvolenú hodnotu a aktivuje sa snímanie polohy notebooku. Akonáhle ho otočíte na bok (poloha ako keď čítate knihu), pootočí sa plocha o 90° a stránka je efektívne zobrazená na výšku. Notebook sa v tejto polohe drží veľmi príjemne a pri podporovaných programoch sú tlačidlá pri touchpade určené na posun medzi jednotlivými stránkami.  

display

Ochranné sklo ochráni monitor pred poškodením. Jeho povrch je ale lesklý a odráža svetlo.

Výkon bez pripomienok

Na rozdiel od 13,3“ modelu X301 sa Lenovo rozhodlo do kompaktného tela použiť nie nízkonapäťový, ale klasický procesor. Výber padol na aktuálne najpoužívanejšie modely od spoločnosti Intel. Konfigurácie sú na výber s Core i3-2310M, Core i5-2520M a najvýkonnejším Core i7-2620M.

Nami testovaná verzia obsahovala model Core i5-2520M. Jedná sa o dvojjadrový procesor s maximálnou pracovnou frekvenciou pohybujúcou sa od 2,5 po 3,2 GHz. Táto hodnota záleží od využitia jednotlivých jadier a na 3,2 GHz sa procesor dostane jedine pri náročnej jednovláknovej aplikácii. Vďaka technológii HyperThreading dokáže spracovať až štyri vlákna, pričom tu je maximálna frekvencia o niečo nižšia.

Operačnú pamäť tvorí jeden DDR3 pamäťový modul s kapacitou 4 GB. To je dostačujúca hodnota aj pre náročnejších používateľov. Keďže je tu k dispozícii len jeden slot, je rozšírenie pamäti obmedzené na maximálnych 8 GB.

cpuz

Výkonný hardvérový základ je určený skôr na prácu a nie na zábavu.


Grafickú časť má na starosti integrovaný čip Intel HD Graphics 3000. Aj on využíva technológiu Turbo Boost 2.0 na zvýšenie svojej pracovnej frekvencie v závislosti od nárokov aplikácie a vyťaženia procesorových jadier. Ani 1,3 GHz mu ale nestačí na to, aby dokázal plynulo rozbehať náročnejšie hry.  

Nakoľko sa ale jedná o pracovný nástroj a nie herný notebook, tak to za nepovažujeme za nevýhodu. Notebook zvládne menej náročné hry typu Resident Evil 5, či Minecraft. Pri novších tituloch to môžete skúsiť, ale aj napriek pomerne slušnej kompatibilite bude výkon v tom najlepšom prípade dostačujúci jedine pri nastavení tých najnižších detailov.

Silnou stránkou grafického čipu je podpora pri prehrávaní videa vo vysokom rozlíšení. Pri našich testoch sa procesor skutočne nezadýchal a tak notebook dobre poslúži aj na občasnú zábavu na inak nudných služobných cestách.

fullhd

Full HD video nie je pre notebook žiadny problém.

Pri pevnom disku môžete naraziť na tri riešenia, na Slovensku to ale bude pravdepodobne len to prvé. Ako prvé je použitie SSD disku, v našom prípade to bol model od spoločnosti Intel s kapacitou 160 GB. Ďalšou alternatívou je klasický pevný disk vybavený hardvérovým šifrovaním a poslednou možnosťou je jeho doplnenie o 80 GB Micro SSD disk, vložený do mPCIe slotu.

Výmena hardvéru je až na pevný disk trochu zložitejšia. Pre prístup k operačnej pamäti a voľnému mPCIe slotu je nutné vybrať dve skrutky a klávesnicu, pod ktorou sa nachádzajú spomínané sloty. Pevný disk je možné vybrať cez šachtu nachádzajúcu sa na pravej strane notebooku. Krytka je prichytená len jednou skrutkou, vysunutie ale nehrozí.

cdm

Výkon pevného disku je vysoký a uspokojí aj náročných používateľov.

atto

Výkon v benchmarku ATTO.

Chladenie a prevádzkové teploty

Použitý procesor má TDP na hodnote 35 W, vďaka čomu nie sú nároky na chladenie až tak vysoké. Použitý chladič funguje v troch režimoch, v čom pripomína riešenie z modelu X301. Pri bežnej prevádzke je extrémne tichý a prakticky ho nie je počuť. Keď sa ale rozkrúti na vyššie otáčky, vydáva síce nie hlučný, ale rozhodne nepríjemný zvuk. Ten je jasne počuteľný aj počas práce v kancelárii.

Účinnosť chladenia je veľmi dobrá a počas bežnej práce je teplota procesora len mierne na 40 °C. Náročná práca jeho teplotu zvýši na približne 70 °C, teplota povrchu notebooku sa ale počas celého testovania držala na príjemných hodnotách. Vyššie teploty sme zaznamenali jedine pri výfuku systému chladenia.

Na batériu vyše 6 hodín

Integrované batérie sa začínajú dostávať aj do profesionálnych notebookov, čoho je príkladom aj ThinkPad X1. Jej výdrž našťastie nie je tak malá ako v prípade základnej batérie modelu X301 a notebook s ňou zvládne 6 hodín nenáročnej kancelárskej práce pri vypnutej bezdrôtovej sieti. Bežná prevádzka s prehliadaním internetu znamená dobu prevádzky maximálny štyri hodiny a pri pozeraní HD videa to je dve a pol hodiny.

Na spodnej strane notebooku sa nachádza batériový konektor, určený pre pripojenie doplnkovej Slice batérie. Tá mierne vyvýši zadnú časť notebooku a zvýši tak uhol klávesnice. Celková výdrž sa po jej zapojení zvýši až na jedenásť hodín. Dodávaný 90 W adaptér dokáže integrovanú batériu za 30 minút nabiť na kapacitu 80%, za ďalšiu polhodinu je nabitá úplne. Dostupný je aj doplnkový adaptér s príkonom 65 W, ktorý síce batériu nabíja dlhšie, ale má v sebe integrovaný USB hub s dodatočným napájaním určeným pre energeticky náročnejšie zariadenia.

Prvé várky notebookov ThinkPad X1 boli dodávané s chybným firmvérom batérie. Ten spôsoboval, že nebola správne indikovaná úroveň jej nabitia a batéria mohla vydržať až o 10% menej. S pôvodným firmvérom nefungovala správne ani doplnková batéria, ktorá sa niekedy nedokázala nabiť, prípadne ju notebook nevedel rozpoznať.

slice

Softvér a bezpečnosť

Základom je operačný systém Windows 7 Professional 64-bit. Ani v tomto prípade nechýba niekoľko predinštalovaných aplikácií – Microsoft Office Starter 2010, Windows Live Essentials a Norton Online Security, ktorého inštalácia je ale voliteľná. Tým najdôležitejším softvérom je ThinkVantage Tools, balíček obsahujúci množstvo aplikácií a nástrojov na správu a opravu systému. Je tu vynikajúca utilita na detekciu problémov, či pre niekoho až veľmi detailná správa napájania.  

BIOS má oproti bežným notebookom výrazne viac možností, hlavne čo sa zabezpečenie týka. ThinkPad X1 je totiž vybavený množstvom bezpečnostných funkcií vrátane Intel Anti-Theft a TPM čipom s biometrickým snímačom. Ten funguje aj ako náhrada za tlačidlo zapnutia. Stačí po ňom prejsť prstom a ak daný používateľ má oprávnenia, notebook sa zapne a prihlási do systému.

toolbox

Hlavná obrazovka nástroja ThinkVantage Tools.

Skoro dokonalý pracovný nástroj

Lenovo ThinkPad X1 je veľmi dobrý pracovný nástroj, ktorého niektoré vymoženosti bežný používateľ ale nevyužije. Pri pracovnom nasadení vás ale nebude nijak obmedzovať a je to jeden z mála notebookov, na ktorý sa môžete plne spoľahnúť. Do biznis segmentu sa navyše snaží priniesť zaujímavejší dizajn, ktorý ale stále vychádza z klasických ThinkPadov.

Základom je špičkové spracovanie s pevnou konštrukciou, zvládajúcou aj skutočne nešetrné zaobchádzanie, či náhodné obliatie tekutinou. Nechýba tu množstvo pasívnej a aj aktívnej ochrany, vrátane TPM čipu, či technológie Intel Anti-Theft. Notebook vás nebude obmedzovať ani svojim výkonom. Dvojjadrový procesor Core i5-2520M a 160 GB SSD disk spoločnosti Intel je dobre zvolený základ, jediné čo by sme možno rozšírili je operačná pamäť.

Sklamaním je netradičný displej. Má síce matný povrch, to mu je ale na dve veci, keďže ako ochranný prvok tu je spevnené sklo, ktoré matné teda rozhodne nie je. Sú tu ale aj len priemerné pozorovacie uhly a rozlíšenie, ktoré je vhodné maximálne do domáceho notebooku a nie pracovného nástroja. Keby bol lepší displej aspoň ako voliteľný pri vlastnej konfigurácii tak by sa to dalo prepáčiť. 

tabulka1

Technická špecifikácia

Procesor: Intel Core i5 2520M (2,5 – 3,2 GHz, 3 MB L3)
Čipset: Intel QM67
Grafický adaptér:  Intel HD 3000
Displej: 13,3” 1366×768, lesklý povrch, Gorilla Glass
Pamäť: 1× 4 GB DDR3, 1333 MHz
Pevný disk: Intel SSD 160 GB
LAN, Wi-Fi, BT 3.0, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0, 1×USB 2.0 / eSATA, HDMI, DP, CardReader 6in1, WebCam
Kapacita batérie: 38,9Wh
Rozmery: 33,7×23,1×2,1 cm
Hmotnosť: 1,69 kg
Operačný systém: Windows 7 Professional 64-bit

vysledky1


návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013