Menu

ASUS predstavil ďalšie produkty série ROG

  • Napísal(a) 
  • Čítať 5041 krát
  • Tlač
  • E-mail

Rodinné striebro spoločnosti ASUS v podobe hernej série produktov Republic of Gamers zbiera roky úspechy v recenziách časopisov i spokojných majiteľov. Do série ROG pribudlo niekoľko produktov a v každom prípade sa jedná o špecialitky hodné pozornosti.

Kompaktné herné počítače v SFF skrinkách budú zrejme hitom tohto a nasledujúceho roka. Výrobcovia pochopili, že herný počítač nemusí byť veľká fučiaca a vysvietená mašina ležiaca pod stolom a energeticky úsporné procesory a grafické karty im umožňujú stavať dizajnovo príťažlivé, malé a pritom výkonné stroje. ROG G20 je atraktívna zostava v skrini s objemom len 12,5 litra, pričom v sebe ukrýva procesor Intel Core i7 a grafickú kartu GeForce GTX 780. Konštrukcia skrinky umožnila vytvorenie skrytého vzduchového tunelu, ktorý efektívne ochladzuje vnútorné komponenty a v režime nečinnosti počítač generuje hluk len 25 dB. A to aj vďaka úspornému režimu; v Eco Energy Mode spotrebuje len 20 W za hodinu.

Do sveta ešte menších počítačov sa ASUS vybral s takmer konzolovým ROG GR8. Napriek malým rozmerom sa doň vmestil Intel Core i7, grafická karta GeForce GTX 750Ti s podporou 4K rozlíšenia či zvuková karta s technológiou SupremeFX. V počítači je dokonca integrovaný prijímač Miracast, ktorý umožňuje streamovanie HD obsahu z podporovaných smartfónov a tabletov so systémom Android, počítačov s Windows 8.1 a zariadení s WiDi 3.5+ priamo na veľkú obrazovku televízora. GR8 je plne kompatibilný so systémom SteamOS a ovládačom Steam Controller.

Mobilných hráčov viac zaujme notebook ROG GX500. Iba 19 mm hrubá chuťovka je najtenšia v triede herných 15,6“ notebookov, veľmi príjemných je i 2,2 kg hmotnosti. Aj tu sa ukrýva Intel Core i7, tentoraz prirodzene v mobilnej verzii a grafická karta GeForce GTX 860M. Najväčším lákadlom však bude displej so 4K rozlíšením a technológiou VisualMaster, ponúkajúcou široký rozsah farieb až 100% NTSC. GX500 je vybavený aj inteligentným systémom chladenia s dvoma ventilátormi.

Fanúšikov hrania na vlastne zostavených desktopoch poteší trojica dosiek z rodiny ROG. Maximus VII Formula je postavená na čipovej sade Z97 a tak je pripravená pre najnovšie procesory Intel. Využitý je nový systém chladenia CrossChill Copper s medeným chladiacim kanálom pre efektívny odvod tepla. Vodné chladenie dokáže výrazne znížiť teploty kľúčových MOSFET, podľa ASUS až o 23°C. Nechýba ani zvuková karta s izoláciou elektromagnetického rušenia a najlepším odstupom signálu od šumu vo svojej triede, ktorý je na hranici 120 dB. Maximus VII Formula je zároveň doposiaľ najlepšie vybavenou doskou pod značkou ROG, pripravený je aj modul mPCIe Combo III s Wi-Fi a BT 4.0 adaptérom, ďalším slotom mPCIe a M.2 rozhraním pre pripojenie rýchlych SSD diskov.

Pre malé herné počítače domácej výroby je určená doska ROG Maximus VII Impact, postavená na ITX formáte. I tu sa stal základným kameňom čipset Intel Z97, Haswell Refresh procesory možno potrápiť aj vďaka prídavnej napájacej karte Impact Power II. K doske bude možné doplniť aj voliteľnú kartu Impact CoolHub s dvoma doplnkovými štvorpinovými konektormi pre pripojenie ventilátorov a konektorom LN2 pre pretaktovanie pri zachovaní nízkych teplôt.

Pre priaznivcov AMD platformy je pripravená doska Crossblade Ranger, prvý model ASUS ROG založený na sockete FM2+. Nechýbajú všetky dôležité funkcie série ROG, vrátane zvukovej karty SupremeFX 2014, či gigabitovým ethernet radičom so softvérom GameFirst III pre optimalizáciu siete.

Herný počítač bez poriadnej grafiky by bol rovnako rýchly ako beznohý kôň a do rodiny ROG preto pribúda skutočná chuťovka. Ares III s vodným chladením je limitovaná edícia dvojjadrového Radeon R9 295X s vodným chladením. Dvojica jadier Hawaii XT tak môže dosiahnuť až o štvrtinu vyšší výkon v porovnaní s referenčným modelom. ASUS vytvoril vodné chladenie vlastnej konštrukcie s ručne vyrezávanými detailmi. Ares III príde v limitovanej 500 kusovej edícii, každý kus bude označený unikátnym číslom, čo z tejto karty robí celkom zaujímavý zberateľský kúsok.

K počítaču patria aj periférie a bola by škoda uhnúť z dizajnovej línie a posadiť sa za obyčajný čierny monitor. ROG Swift PG278Q je herný monitor s 27 palcovou uhlopriečkou a aj tu nachádzame prvenstvo – ide o prvý monitor na svete, ktorý podporuje technológiu NVIDIA G-SYNC v rozlíšení 2560×1440 bodov. Monitor sa synchronizuje s rýchlosťou vykresľovania GPU vďaka čomu dosahuje veľmi krátku odozvu. Pomocou tlačidla Turbo je možné prepínať medzi obnovovacími frekvenciami 60 Hz, 120 Hz a 144 Hz bez nutnosti vstupovať do menu monitora. Novinka sa na celosvetovom trhu objaví v júli.

Chýbať nemôže ani herná klávesnica, ROG GK2000 je vybavená mechanickými spínačmi Cherry MX Red, plne konfigurovateľnými tlačidlami, technológiou antighostingu a červeným podsvieteným logom ROG s piatimi svetelnými efektmi.

Myš ROG Gladius ASUS navrhol predovšetkým pre FPS hry, ponúka pokročilú ergonómiu, matriály príjemné na dotyk a pogumovanú povrchovú vrstvu s mayskými vzormi. Nechýba prepínač DPI pre zmenu rozlíšenia myši v reálnom čase, plne programovateľné tlačidlá a optický senzor s rozlíšením až 6400 DPI. Zaujímavým doplnkom je odnímateľný kábel pre bezpečnejší transport myši.

Zdroj: TS ASUS

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013