Menu

ASUS uviedol lacné základné dosky pre HTPC

  • Napísal(a) 
  • Čítať 3118 krát
  • Tlač
  • E-mail

Ak si chcete postaviť počítač na prehrávanie filmov, alebo na prehliadanie internetu, nepotrebujete investovať stovky eur. Dvojica nových dosiek od ASUS sa môže stať základom pre lacný a energeticky úsporný počítač, ktorý požiadavky nenáročného používateľa hravo splní.

AM1M-A a AM1I-A je dvojica nových základných dosiek od ASUS, určených pre najnovšie APU Athlon a Sempron pre socket AM1. Táto kombinácia predstavuje vďaka svojej energetickej úspornosti a slušnému výkonu integrovaného grafického jadra vhodné riešenie pre HTPC počítač alebo nenáročný kancelársky stroj.

Napriek tomu že obe dosky sú veľmi lacné, ASUS ich vybavil ochranou komponentov 5X Protection s integrovaným systémom napájania DIGI+ VRM.  Dosky sú tak odolnejšie voči skratom a výkyvmi v napájaní, kondenzátory s pevným dielektrikom, porty chránené proti korózii a ochrana proti elektrostatickému výboju dáva predpoklad k spoľahlivej a relatívne dlhej životnosti dosky. Obe novinky obsahujú UEFI BIOS s grafickým používateľským rozhraním, či USB 3.0 Boost pre zvýšenie prenosovej rýchlosti dátových prenosov cez USB 3.0.  

Model AM1M-A je v úzkom mATX formáte s rozmermi 226×170 mm,  a okrem AM1 socketu a dvojice slotov pre DDR pamäťové moduly s celkovou kapacitou do 32 GB ponúka aj dostatočnú portovú výbavu. Jeden PCI-Express 2.0 x16 slot pre grafickú kartu (ale len so štyrmi linkami), osemkanálovú zvukovú kartu s čipom Realtek, gigabitový ethernet, dva S-ATA 6 Gb/porty a TPM konektor. Na zadnom portovom paneli sa nachádza dvojica USB 3.0 portov (ďalšie dva na headeri) a štyri USB 2.0 (rovnaký počet na headeroch na doske), obrazové výstupy sú reprezentované najpoužívanejšou trojicou; okrem HDMI a DVI-D je to aj analógový D-Sub.

ASUS AM1I-A je veľmi podobnou základnou doskou, no menšie rozmery ITX formátu sa podpísali aj na o niečo chudobnejšej výbave. PCI-Express slot síce ponúka stále rovnaký počet liniek, je však skrátený, ubudol aj vnútorný header pre pripojenie USB 3.0 portov na prednom paneli skrinky a priestor samozrejme neostal pre dva PCIe ×1 sloty. Na napájaciu kaskádu procesora naopak pribudol malý hliníkový pasív.

Obe novinky by mali byť dostupné na našom trhu na prelome marca a apríla za veľmi príjemných 29,90 EUR vrátane DPH.

Zdroj: TS ASUS

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013