Menu

Intel a Micron vyrobia nové 3D NAND Flash pamäte

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2872 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosti Micron Technology a Intel predstavili technológiu 3D NAND, ktorá umožní vytvoriť pamäť s najvyššou hustotou na svete. Pamäťové čipy tak budú môcť byť menšie, lacnejšie a rýchlejšie.

Nová 3D NAND technológia na seba vertikálne ukladá vrstvy pamäťových buniek, čím je možné vytvoriť pamäťové zariadenia s trikrát vyššou kapacitou ako súčasné NAND. Na menšiu plochu sa tak vmestí viac úložného miesta čip poskytne nižšiu cenu, vyšší výkon a pritom bude energeticky menej náročný. Štandardná planárna metóda NAND flash pamätí sa pomaly dostáva k svojim limitom, výrobcovia sú preto nútení hľadať nové riešenia v oblasti.

Na trhu s flash pamäťami môže nová technológia spôsobiť zásadné pohyby. Na flash pamätiach fungujú všetky viac či menej dôležité zariadenia, od jednoduchej spotrebnej elektroniky po superpočítače s optimalizovanými pamäťami.

Základným stavebným prvkom technológie je pamäťová bunka, Intel a Micron sa rozhodli pre bunku plávajúceho hradla, dizajn vylepšený rokmi výroby vysokých objemov planárnych flash pamätí. Ide o prvé použitie bunky plávajúceho hradla v 3D NAND, čo stojí za vyšším výkonom a lepšou kvalitou i spoľahlivosťou.

3D NAND technológia stavia na seba bunky flash pamäte vertikálne a to až do 32 vrstiev, čím získava 256 Gb viacúrovňovú bunku (MLC) a 384 Gb trojúrovňovú bunku (TLC), ktorá sa zmestí do štandardného obalu. Toto umožní vytvoriť veľmi kompaktné SSD s kapacitou viac než 3,5 TB a štandardné 2,5” SSD s možnosťou uložiť viac než 10 TB. Keďže sa kapacita navyšuje ukladaním buniek vertikálne, jednotlivé rozmery bunky môžu byť výrazne väčšie. Očakáva sa, že sa to odrazí tak na výkone ako aj výdrži a dokonca aj TLC dizajn bude vhodný pre úložiská dátových centier.

3D-NAND-dieVerzia 256Gb MLC 3D NAND sa v súčasnosti ponúka na vzorkovanie pre vybraných partnerov a dizajn 384Gb TLC príde na rad v neskorších jarných mesiacoch. Spustila sa aj prvotná výroba a do plnej produkcie sa obidva typy zariadení dostanú v poslednom štvrťroku 2015. Kapacitne väčších SSD s vyšším výkonom a výrazne nižšou cenou za GB by sme sa tak možno mohli dočkať už koncom tohto roku.

Video týkajúce sa novej technológie si môžete pozrieť tu.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013