Menu

Intel ponúkne skutočný vreckový počítač

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2377 krát
  • Tlač
  • E-mail

Compute Stick je predstava Intelu o tom, ako by mal vyzerať počítač, ktorý strčíte do vrecka. Stačí mať po ruke televízor alebo displej s HDMI vstupom a získate plnohodnotný počítač na Windows platforme.

Riešenie počítača s rozmermi klasického mobilného telefónu nie je žiadnou novinkou. Už pár rokov sa na trhu stretávame s malými počítačmi postavenými na Android platforme a ARM procesore. Sú úsporné, lacné a dokážu rozšíriť možnosti televízora či monitora mnohými spôsobmi. Jednoduché okno do internetu či prehrávač filmov uložených v domácej sieti aj na celkom obyčajnom televízore v mnohých prípadoch celkom postačuje, čo však v prípade, že potrebujeme Windows platformu?

Kompaktným riešením by mal byť práve Compute Stick. Ten zastúpi mnoho multimedálnych funkcií, či už je to prehrávanie streamovaného videa cez Netflix, Hulu, hranie nenáročných online hier, surfovanie internetom a jednoduchá práca či internetová komunikácia. Vďaka platforme má však výhodu v podobe podpory mnohých biznis aplikácií a jeho nasadenie je tak možné aj v korporátnom priestore. Z monitora sa tak rýchlo stane napríklad tenký klient s možnosťou prístupu cez Windows Remote Desktop, rozhranie pre informačný kiosk, alebo napríklad jednoduchý zobrazovač reklamného videa.

intel-compute-stick-spec

Intel Compute Stick v tele dlhom len desať centimetrov ukrýva Intel Atom Z3735F so štyrmi jadrami a frekvenciou 1,33 GHz, 2 GB RAM, 32 GB vnútorné úložisko s možnosťou rozšírenia o microSD kartu s kapacitou do 128 GB. Z rozhraní sú prítomné aj tie bezdrôtové, okrem Wi-Fi je to i Bluetooth, externé disky či USB dongle klávesnice a myši možno pripojiť ku plnohodnotnému USB portu, obraz do displeja je prenášaný cez HDMI 1.4. Čo sa týka napájania, je riešené podobne ako pri androidových zariadeniach tejto kategórie, microUSB portom.

Novinka by sa mala na trhu objaviť už čoskoro, predpokladaná cena je 150 USD.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013