Menu

Niektoré weby v stredu na protest zhasnú

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2322 krát
  • Tlač
  • E-mail

Streda bude čiernym dňom pre všetkých študentov. Ich obľúbený zdroj informácií, Wikipedia, sa rovnako ako mnoho ďalších webov na celý deň "vypne". Týmto krokom vyjadrí svoj protest proti chystanému zákonu, ktorý čaká na prijatie v Kongrese.

Wikipedia nebude jedinou stránkou, určite je ale tou najvýznamnejšou. Spolu s ňou sa k protestu pridá známy server Reddit, XDA developer forum a svojou troškou prispeje aj Google. Proti sú aj veľký výrobcovia hardvéru ako je Razer a NVIDIA.

Za celý rozruch okolo môže návrh zákona o boji proti internetovým pirátom. Podľa týchto návrhov by mohla americká vláda odstaviť stránky porušujúce autorský zákon. Nejednalo by sa pri tom len o americké domény, ale o weby z celého sveta. Prioritne má ísť o stránky typu Pirate Bay, ponúkajúce odkazy na stiahnutie filmov či hudby.

Odporcovia zákonov tvrdia, že by mohli priniesť cenzúru prakticky celého internetu. Problémy by mohli mať aj veľké spoločnosti ako je Google či Yahoo. Nemohli by totiž zverejňovať odkazy, ktoré porušujú autorské práva. YouTube a Facebook by mohli mať problémy kvôli používateľom, ktorí zverejnia hudbu a filmy bez povolenia.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013