Menu

Procesory Intel uvidíme v smartfónoch častejšie

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2872 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť Intel uviedla na trh v priebehu minulého roka procesory plne použiteľné v mobilnom segmente. Čoraz viac telefónov a tabletov uvedených v tomto roku tak bude na svojom chrbte označených logom Intel Inside.

Rok potrebovali procesory Intel na to, aby sa usadili v niekoľkých smartfónoch na celosvetových trhoch. Podiel na trhu je zatiaľ v porovnaní s ARM procesormi malý, no situácia by sa mala podľa Intel zlepšiť tento rok, kedy je ohlásená nová platforma Clover Trail+. Prvými lastovičkami z minulého roka bol napríklad vydarená Orange San Diego, predávaný vo Francúzsku a Veľkej Británii, Motorola Razr, či napríklad ZTE Grand X In, ktorý bol dokonca v ponuke slovenského Telekomu medzi Top 10 najpredávanejšími telefónmi.

V tomto roku by sa malo objaviť viacero zaujímavých modelov, či už to bude cenovo orientovaný Yolo pre rozvojový trh v Keni, high-endový Lenovo K900 (Atom Z2580 s dvoma jadrami na 2 GHz a 5,5“ FHD displej) či netradičný sedempalcový Fonepad od ASUS. Všetky novinky pobežia na procesoroch Intel Atom, v budúcom roku by sme sa mali dočkať zmenšeniu výrobného procesu Atomov zo súčasných 22 nm na 14 nm.

*.ASUS Fonepad bude jedným z výstrelkov tohto roka. Smartfón bežiaci na Intel Atom Z2420 taktovanom na 1,2 GHz bude mať výkonu pre Android dosť, zaujímavá by vraj mala byť výdrž zariadenia. Azda najväčší oficiálny smartfón so 7“IPS displejom je uspôsobený na držanie v jednej ruke. Aj napriek prijateľnej hmotnosti 340 gramov sa asi výplňou vreciek nohavíc nestane.

Tablety by sa mali tohto roku dočkať novej platformy Bay Trail. 22 nanometrové Atomy so štvoricou jadier by mali predstavovať vhodný kompromis medzi výdržou batérie a vysokým výkonom. Oproti súčasnej generácii zdvojnásobujú výkon a prepracované grafické jadro umožňuje hrať náročnejšie hry. Objavovať by sa tak častejšie mali tablety s Windows 8 Pro operačným systémom.

*.Lenovo K900 sa zaradí medzi high-end modely. 5,5“ displej s FullHD rozlíšením, pevné hliníkové telo, no najmä dvojjadrový Atom Z2580 s HyperThreadingom a frekvenciou 2 GHz bude najväčším ťahákom.

Pokračovať by mal v tomto roku aj trend zvyšovania záujmu o ultrabooky, pričom najväčší záujem zo strany potenciálnych kupujúcich je o konvertibilné ultrabooky (44%). Klasický ultrabook s dotykovou obrazovkou preferuje necelá tretina záujemcov (31%), tablet bez klávesnice by uprednostnila pätina (22%) a štandardný ultrabook ako ho Intel prezentoval pred dvoma rokmi by si vybrali už len traja ľudia zo sto. Čo sa týka konvertibilných ultrabookov, záujem o rôzne typy konštrukcie (displej na bodovom pánte, dva displeje, preklopiteľný displej...) je takmer rovnomerne rozdelený.

Intel však bude pokračovať vo vývoji ultrabookov aj v tomto roku a prinesie nielen nové spôsoby ovládania pohybom a hlasom, ale aj nové, v notebookoch doposiaľ nevyužívané senzory, ako je napríklad detektor ľudskej prítomnosti, rozpoznávanie hlasu či výškomer.

*.ZTE Grand X  patrí medzi najúspešnejšie smartfóny s procesorom Intel. Atom Z2560 taktovaný na  1,6 GHz poháňa Android vo verzii 4.0, displej s uhlopriečkou 4,3“ ponúka rozlíšenie 960×540 bodov. Vďaka hardvérovej optimalizácií fotoaparátu dokáže Grand X zhotoviť snímky v dávkovom režime rýchlosťou 10 fps pri plnom rozlíšení či lepšie sa vyrovnať so zlými svetelnými podmienkami.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013