Menu

Telekom spustil komerčnú prevádzku VoLTE

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2913 krát
  • Tlač
  • E-mail

Magentový operátor dnes odštartoval komerčnú prevádzku VoLTE. Voice over LTE využíva k prenosu hlasu dátový kanál, takže nedochádza k obmedzovaniu nadviazaných dátových spojení. Volanie cez 4G nebude drahšie ako bežné hovory a nespotrebuje žiadne z predplatených dát.

Ako už z názvu technológie prezrádza, Voice over LTE nepoužíva pre prenos hlasu hlasovú časť siete, ale dátový kanál. Počas hovoru tak nedochádza k obmedzovaniu nadviazaných dátových spojení, čo sa môže hodiť napríklad pri telefonovaní počas online navigovania. Rýchlejšie je aj uskutočnenie hovoru. Pri VoLTE začne telefón na druhej strane vyzváňať približne do dvoch sekúnd, čo je v porovnaní so štandardnou technológiou tretinový čas.

Najdôležitejším prínosom je však vyššia kvalita zvuku. VoLTE dokáže preniesť širšie zvukové spektrum a potlačiť ruchy v okolí. Výsledkom je kvalitnejší prenos hlasu aj v porovnaní s aktuálne používanou technológiou HD Voice.

Pre využitie VoLTE je potrebné požiť telefón, ktorý túto technológiu podporuje. Prvé podporované zariadenia sú Samsung Galaxy S7 a Galaxy S7 Edge, zakúpené v predajnej sieti Telekomu. Do budúcna by mali rýchlo pribúdať ďalšie modely, pre sprístupnenie služby bude potrebná aktualizácia firmvéru. Telekom bude zákazníkom s podporovanými telefónmi posielať notifikácie s výzvou k aktualizácii zariadenia. Aktívnu službu VoLTE bude oznamovať ikona a displeji telefónu.

Ďalšou podmienkou využitia VoLTE je samozrejme prítomnosť 4G siete, Telekom ňou pokrýva aktuálne viac ako 87 percent populácie. Pre dosiahnutie najvyššej kvality zvuku je teda potrebné aby obaja účastníci hovoru boli v pokrytí 4G siete a mali podporované zariadenie s aktualizovaným firmvérom. V pokrytí 3G siete preberá prenos hlasu HD Voice.

Zákazník si bude môcť službu aktivovať prednostne aj sám, zaslaním bezplatnej SMS. Bližšie informácie nájdete na stránke operátora.

Zdroj: TS Telekom

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013