Menu

Ako vyzerá nový Android na Samsung Galaxy Nexus?

Nový operačný systém Android 4.0 sa tento rok stihol ukázať aj na reálnych zariadeniach. My sme sa naň detailne pozreli v smartfóne Samsung Galaxy Nexus.

Tohtoročné budú bohaté na množstvo nových technologických hračiek, medzi ktoré patrí aj smartfón Galaxy Nexus. Jedná sa o jeden z najväčších smartfónov na trhu, nakoľko je vybavený 4,65" displejom s HD rozlíšením 1280×720 bodov. O rýchle reakcie sa stará 1,2 GHz dvojjadrový procesor Cortex A9. Použité SoC je typu TI OMAP 4460 s grafickým čipom PowerVR SGX 540. Operačná pamäť má kapacitu 1 GB, dátové úložisko malo v nami testovanom modeli 16 GB.

Zablokovanie obrazovky

Zablokovaná obrazovka informuje len o aktuálnom čase. Doplnkové informácie získate len z malého horného riadku na základe zobrazených ikoniek. Obrazovka sa odomyká posunutím obrázku zámku buĎ na pravú stranu (štandardné odomknutie), alebo do ľava, čo automaticky spustí aplikáciu fotoaparátu.

lockscreen lockscreen2

Domáca obrazovka

Pri domácej obrazovke sme sa zásadných zmien nedočkali, čo ale určite nie je na škodu. Nový vzhľad sa nesie v duchu sprehľadnenia dizajnu, ktorý je teraz znova o niečo čistejší. Novinkou je vyhľadávací riadok Google pod výsuvnou lištou. Nedá sa odstrániť a okrem zadávania textu je tu ikona mikrofóna na aktiváciu hlasových povelov.

Spodná časť obrazovky obsahuje čierny pás s trojicou dotykových tlačidiel. Nové smartfóny so systémom Android 4.0 tak už nebudú mať rôzne tlačidlá či už dotykové, alebo hardvérové. V základe sa jedná o dobrý krok, ktorý ale zároveň zmenšuje celkovú využiteľnú plochu obrazovky.

homescreen horna-lista

Aplikácie

Pre aplikácie tu je niekoľko noviniek. Tou prvou je možnosť vkladania do adresárov na ploche. Túto funkciu má iOS už nejaký ten mesiac a výrazne zrýchľuje prístup k aplikáciám, pokiaľ ich má používateľ väčšie množstvo. Kladne hodnotíme aj zobrazenie miniaplikácií - sú rýchlejšie dostupné, graficky znázornené a z krátkeho popisu ihneď viete, koľko miesta vám zaberú na ploche.

adresar aplikacie miniaplikacie

Nastavenia

Systém nastavení bol prehľadný už v minulej generácii systému Android. Verzia ICS priniesla niekoľko noviniek, ktoré na predchádzajúcich smartfónoch s Androidom 2.x štandardne neboli, prípadne boli spracované horšie. Medzi ne patrí aj znázornenie spotreby jednotlivých častí - od obrazovky cez systém až po jednotlivé aplikácie. Ukladací priestor je už tiež po vzore Apple farebne znázornený, čo pomáha v orientácii pri vymazávaní nepotrebných vecí z telefónu.

nastavenia bateria ukladaci-priestor

Využitie dát

To, čo riešili aplikácie tretích strán dokáže konečne Android sám a navyše to prináša v peknom grafickom kabátiku. Používatelia s menšími dátovými balíčkami a používatelia aktívne využívajúci internetové pripojenie majú detailne monitorované všetky aplikácie a pre zvolený časový interval aj rátanú spotrebu dát s nastaviteľným maximom. Koniec vysokým faktúram!

vyuzitie-dat vyzitie-dat-2

Telefón

Aplikácia telefónu ničím neurazí - ponúka graficky prehľadné užívateľské rozhranie a všetky potrebné funkcie.

telefon-dialpad telefon-historia telefon-kontakty

E-mailový klient

Aplikácia pre Gmail prešla drobnými zmenami, ktoré sú hlavne grafického rázu. Prehľadnosť je mierne znížená nie práve najvhodnejšie zvoleným fontom. Ten ani pri jeho zväčšení neposkytuje takú pohodlnosť čítania, ako konkurenčný systém Windows Phone. Taktiež načítanie mailov nám prišlo niekedy mierne pomalšie, avšak nejednalo sa o žiadne extrémne hodnoty.

mail-1 mail-2

Súvisiace položky (podľa značky)

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013