Menu

Akčné kamery - VIO POV HD vs DRIFT HD

Každý nadšený športovec určite neraz rozmýšľal nad kúpou akčnej kamery na prilbu. Na trhu je k dispozícii pomerne slušné množstvo týchto kamier. Niektoré z nich nahrávajú v SD a iné naopak vo Full HD. K nám do redakcie sa dostali hneď dve takéto kamery.

Špičku v tejto oblasti tvoria produkty od štyroch spoločností - GoPro, Contour, Drift a Vio. My sme sa pozreli na Vio POV.HD a absolútnu novinku v podaní Drift HD. Tieto kamery sa odlišujú najmä typom vyhotovenia. Obe sme otestovali v tvrdých podmienkach a pri rôznych aktivitách, pričom sme ich vôbec nešetrili (čo uvidíte vo videu na konci recenzie).

Ako sme testovali

Pri akčných kamerách na prilbu sú parametre ako kvalita obrazu či vzhľad až na druhej koľaji. Najpodstatnejšia je váha zariadení a ich veľkosť. Žiaden športovec predsa nechce na prilbe vláčiť ťažkú a veľkú kameru. Aj napriek tomu sa však nesmie zabúdať aj na spomínanú kvalitu obrazu.

Nami testované kamery disponovali Full HD rozlíšením, pri ktorom dokázali natáčať rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Medzi ďalšia parametre testu patrila praktickosť, jednoduchosť ovládania, výdrž batérie, odolnosť no a samozrejme cena.

Testy sme robili v spolupráci s Horskou záchrannou službou zo Slovenského Raja. Kamery sa teda dostali na horolezecké či cyklistické prilby a VIO POV.HD, ktorú sme mali k dispozícii o niečo dlhšie sme zobrali aj na nácvik evakuácie lanovej dráhy, ktorý organizovala HZS. Samotné testy sú teda doplnené o postrehy z reálneho používania.

VIO POV.HD

Toto zariadenie tvoria dve časti. Jednou z nich je kamera a druhou rekordér, ktorý je k nej pripojený pomocou káblu. Použitím tohto riešenie sa podarilo dosiahnuť nízku váhu samotnej kamery (58 g). Vďaka tomu ju na prilbe takmer necítite.

Naproti tomu rekordér váži slušných 328 g (spoločne so 4 AA batériami). Preto je vhodné zobrať zo sebou pri natáčaní batoh, do ktorého ho môžete uložiť. Do úvahy prichádza aj umiestnenie do vrecka. VIO vyrába aj malý obal pomocou ktorého môžete rekordér umiestniť za opasok.

VIO POV.HD je pomerne ťažké ak počítame aj váhu rekordéra

Napájanie je riešené pomocou 4 AA batérií, ktoré sa nachádzajú v rekordéry. V balení sa síce batérie nachádzajú no slúžia viac menej len na prvé zapnutie a zoznámenie sa so zariadením keďže ich výdrž je len niečo cez 30 minút. Do reálnych podmienok tak odporúčame použiť nabíjateľné batérie s čo najväčšou kapacitou.

Za optimálne by sa dalo považovať 2700 mAh, pri ktorých môžete nahrať cca 4 hodiny záznamu. Napájanie pomocou AA batérií má svoje výhody aj nevýhody. Tieto batérie sa dajú predsa kúpiť takmer kdekoľvek no zároveň väčšina z nich neposkytuje takú výdrž ako li-ion akumulátory.

Ovládanie kamery je pomerne jednoduché. Na rekordéry nájdete tlačidlá pre prehrávanie, spustenie/zastavenie nahrávania či zobrazenie nastavení. Nad nimi sú tri navigačné tlačidlá, ktoré spúšťajú funkciu zobrazenú v príslušnej časti displeja (známe z mobilov). No a v spodnej časti sa nachádza vypínanie/zapínanie samotného rekordéra.

V nastaveniach môžete upraviť napríklad hlasitosť reproduktoru, citlivosť záznamu, rozlíšenie, kvalitu obrazu, formát videosúboru či kompenzáciu expozície. Zároveň si môžete zvoliť zo 4 módov záznamu. Jedným z nich je klasický Clip, ktorý sa zapína aj zastavuje stlačením tlačidla Record. Ďalším režimom je Loop.

Tento režim zaznamená pri každom stlačení tlačidla REC/Tag krátky úsek videa pred a po stlačení. Dĺžka tejto slučky sa dá nastaviť v menu. K dispozícii je aj Loop & Forward. Pri použití tohto módu sa nahrávanie spustí stlačením REC/tag, po ktorom sa nahrá slučka, ktorá pokračuje až do manuálneho ukončenia. No a na záver tu máme fotografovanie v režime Foto.

3 hlavné súčasti sú kamera, rekordér a diaľkový ovládač

VIO POV.HD dokáže nahrávať v rozlíšeniach 1080p, 720p a 480p. Snímková frekvencia môže byť nastavená na 25 alebo 30FPS pri ktoromkoľvek rozlíšení. Režim 1080p poskytuje naviac rýchlosť 24FPS a 720p dokáže nahrávať aj pri 60 či 50FPS. Použitý je videokodek H.264 a výstupný súbor môže byť vo formáte MP4 či MOV. Kamera disponuje CMOS senzorom, ktorý natívne nahráva v 1080p. Uhol nahrávanie je 142° (1080p) a 95° (720p).

Záznam sa ukladá na SDHC kartu. Pri použití 32GB varianty je možné uložiť niečo cez 4 hodiny záznamu najvyššej kvality. Zhruba rovnaký čas vydržia napájať rekordér aj štyri 2700mAh batérie, ktoré si však musíte dokúpiť. O spracovanie videa sa stará procesor Texas Instruments Da Vinci, ktorý sa stará o korekciu videa v reálnom čase.

Kvalitu obrazu môžete ešte vylepšiť upravením nastavenia kompenzácie expozície, ktoré sa pohybuje v rozsahu od -3 do +3. Podobne sa dá upraviť citlivosť mikrofónu, tu je k dispozícii aj automatické nastavenie. Počas našich testov sa nám zabudovaný mikrofón príliš neosvedčil keďže pri režime auto nebolo počuť takmer nič no a v prípade, že sme manuálne nastavili citlivosť sme naopak pri pohybe počuli príliš veľa šumu.

Naštastie k dispozícii je port pre externý mikrofón, ktorý kvalitu výrazne zvýši. V zadnej časti nájdete okrem tohto vstupu aj AV výstup, pomocou ktorého môžete prepojiť rekordér priamo s televíziou. Nachádza sa tu aj slot pre pamäťové karty a microUSB port slúžiaci na pripojenie k rekordéra k PC.

Praktickosť zvyšuje aj malý diaľkový ovládač s tlačidlami na zapnutie a vypnutie nahrávania, ktorý je bezdrôtový a môžete ho umiestniť na zápästie či riadidlá bicykla. Zariadenie sa dá použiť aj v daždi, keďže je vodeodolné do hĺbky 1m/30min.

V základnom balení nájdete rekordér, kameru, diaľkový ovládač, prepojovací, microUSB a AV kábel, 4GB SD

DSC04291

kartu, 4 AA batérie, stručný návod a držiaky. Tých je tu hneď zopár. Základ tvorí takmer vždy oblúkový plastový držiak, do ktorého sa umiestňuje samotná kamera. Ten sa následne upevňuje na univerzálnu základňu, ktorá sa už dá upevniť k samotným držiakom. Všetko je spojené skrutkami a v pri zmene uhlu otočenia je teda nutné ich odskrutkovať.

Za najuniverzálnejší považujeme držiak na pás okuliarov. Ten sa dá pripevniť k lyžiarskym okuliarom poprípade k ľubovoľnému elastickému pásiku, ktorý je hrubý 3-4cm. Takýto pásik je dokonca súčasťou balenia. Ďalej tu nájdeme pár tzv. hviezdic. Tie sa dajú pomocou lepiacej podložky pripevniť k rôznym povrchom a zároveň je k dispozícii 6 silných magnetov, ktoré môžete vložiť do pripravených 3 dierok. Zvyšné tri magnety je treba umiestniť na druhú stranu povrchu (ideálne šiltovka).

Potenciálne využitie vidíme aj pri pripevňovaní na kapotu auta avšak je otázne či by takéto tri malé magnety zniesli odpor vznikajúci pri rýchlom pohybe. V balení sa ešte nachádza zopár drobností v podobe umelých SK pások, či suchých zipsov. Tie vám môžu pomôcť pri upevňovaní na povrchy zložitejšieho tvaru. Všetky tieto súčasti sú ložené v praktickom púzdre.

Kamera VIO POV.HD poskytuje skvelú kvalitu obrazu a umožňuje nahrávať pri rôznych snímkových frekvenciách. Spojovací kábel je však v mnohých prípadoch pomerne nepraktický a zároveň nutnosť nosiť pri sebe ďalšiu súčasť v podobe rekordéra nehovorí v prospech tohto zariadenia. Použitie AA batérií si zrejme nájde svojich fanúšikov ale aj odporcov. Cena kamery na slovenskom trhu sa pohybuje okolo 580€ čo tiež nie je najnižšia suma.

Verzia firmware: 1.17c

DRIFT HD

DRIFT HD pozostáva len z jednej časti, ktorá v sebe obsahuje CPU, kameru, batériu, pamäťovú kartu a všetky ostatné súčasti. Vývojárom sa však napriek tomu podarilo vtesnať do pomerne malej hmotnosti 120g. Aj napriek tomu ju pri umiestnení na bok ľahkej cyklistickej prilby zaregistrujete. Táto kamera disponuje hneď niekoľkými inováciami, ktoré výrazne uľahčia používanie.

DRIFT HD je malá, ľahká a šikovná kamera

O napájanie sa stará 1100 mAh li-pol batéria, ktorá vydrží približne 2-3 hodiny. K dispozícii je ale aj vysokokapacitný 1700 mAh hodinový akumulátor. Ten dokáže kameru napájať cca 4 hodiny. Li-pol batérie vydržia o niečo viac ako klasické nenabíjateľné AA batérie. Nanešťastie ich nekúpite v každom obchode a pred odchode na dlhší výlet, kde nebudete mať možnosť dobíjania je určite vhodné dokúpiť minimálne jeden vysokokapacitný akumulátor, ktorý stoji približne 30€.

Na ovládanie slúžia 4 tlačidlá. Tie nie sú príliš ergonomické a zároveň sú vcelku malé a pracovať s nimi v hrubších rukaviciach je pomerne náročné. Tlačidlá na prehrávanie videa, spustenie/zastavenie nahrávania a zapnutie/vypnutie kamery boli zlúčené do jedného. Okrem neho tu nájdete už len tlačidlo pre menu. Na navigáciu slúžia dve šípky, pomocou ktorých sa ovláda aj zoom. Menu pozostáva zo 4 hlavných prvkov. Dve z nich slúžia na prezeranie videa a fotografií. Zvyšné dva obsahujú nastavenia záznamu a všeobecné nastavenia.

Na napájanie sa vaužíva li-pol akumulátor

Navigácia v menu a úprava nastavení je pomerne jednoduchá. Zložitejšie je prehrávanie videí. To sa totiž nerealizuje len jednoduchým stlačením tlačidla play. Následne treba ešte zvoliť či chcete prehrať iba aktuálne zvolené video alebo všetky. Zároveň sú tu možnosti na vymazanie jedného poprípade všetkých položiek. Toto riešenie je pomerne netradičné no potom ako si naň zvyknete ho určite oceníte.

V nastaveniach záznamu sa dá upraviť rozlíšenie, snímková frekvencia či expozícia. Zároveň tu nájdete 3 režimy nahrávania. Prvým z nich je klasické video, druhým je foto no a tretí sa zapína podobne ako video no v skutočnosti zaznamenáva fotografie každé 2, 3, 5, 10 či 30 sekúnd. Podľa aktuálne zvoleného režimu sa zároveň menia aj dostupné nastavenia.

Do budúcna by sme možno uvítali možnosť nastaviť expozíciu či iné vlastnosti pre každý režim zvlášť. DRIFT HD disponuje aj Nočným režimom. Pri použití tejto funkcie sa zvýši citlivosť snímača a zlepší sa kvalita výstupného videa pri nahrávaní v zhoršených svetelných podmienkach. Avšak to všetko za cenu viditeľného šumu a začervenania videa.

Kamera sa dá upevniť na najrôznejšie povrchy

Omnoho viac možností nájdete vo všeobecných nastaveniach. Tu sa nachádzajú prvky ako citlivosť mikrofónu, časový interval vypnutia displeja či samotnej kamery, nastavenia jazyka ale aj verzia nainštalovaného firmware. Taktiež tu môžete zapnúť či vypnúť používanie diaľkového ovládania, nastaviť dátum a čas či pridať časovú značku.

Kamera dokáže nahrávať v rozlíšení 1080p, 720p a SD. Pri použití Full HD sa dá nastaviť snímková frekvencia 25 alebo 30 snímok za sekundu. 720p umožňuje aj nahrávanie pri 50 či 60 FPS no a pre extrémne spomalené zábery je tu SD, ktoré podporuje dokonca až 90 FPS. Pri výstupnom videu je opäť použitý videokodek H.264 a formát MOV.

Oproti VIO POV.HD tu chýba možnosť zmeny na MP4 súbory. Pre úpravu obrazu taktiež nechýba možnosť kompenzácie expozície, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od -3 až po +3. Za veľké plus považujeme aj obrovský uhol zaznamenávania. Ten je totožný pre všetky tri rozlíšenia a pokrýva pomerne veľkú plochu až v uhle 170°.

DRIFT HD nemá výraznejšie problémy zo záznamom zvuku a aj pri rýchlom pohybe dokáže vcelku efektívne redukovať šum. Napriek tomu je tu možnosť použiť externý mikrofón. Port slúžiaci na jeho pripojenie sa nachádza v zadnej časti spoločne s batériou a microSD kartou. Táto kamera prišla na trh len nedávno a obsahuje teda moderné prvky. Jedným z nich je aj micro HDMI port, ktorý nahradil zastaraný AV výstup. V zadnej časti sa nachádza aj výstup pre micro USB kábel slúžiaci na pripojenie zariadenia k PC ale aj na nabíjanie batérie.

V balení sa spolu so samotnou kamerou dodáva 1100 mAh akumulátor, 2GB microSD karta, diaľkové ovládanie, microUSB kábel, držiaky pre rovné a zakryvené povrchy, univerzálny držiak na okuliare a náhradný zadný kryt s výstupmi na USB a externý mikrofón. Systém uchytenia je pomerne jednoduchý. Ku kamere je pripojená plastová základňa (náhradná sa nachádza v základnom balení), ktorá sa jednoducho pripája už k samotným držiakom.

Samotný spoj základne a držiaku neobsahuje žiadne skrutky a odpojenie kamery je teda maximálne jednoduché. Skrutkovač je potrebný len pri zmene náklonu. Počas nášho testovania sme najviac využili univerzálny držiak na okuliare, ktorý sa dá jednoducho pripevniť na spomínaný elastický pásik no je uspôsobený aj na vetrané cyklistické prilby.

Základné balenie neobsahuje toľko súčastí no na začiatok postačí

Zrejme najviac oceníte otáčateľnú šošovku. Oproti VIO POV.HD sa totiž odstránila nutnosť skrutkovať a otáčať celú kameru pri otáčaní kamery. Pri DRIFT HD stačí jednoducho otočiť samotnú šošovku, ktorá je otáčateľná až o 300°. Taktiež diaľkový ovládač je praktickejší a ergonomickejší. Tlačidlá spustenia a zastavenia nahrávania sú výraznejšie odlíšené a dajú sa omnoho ľahšie rozoznať hmatom. Celá kamera je taktiež vodeodolná až do hĺbky 0,5m.

DRIFT HD poskytuje taktiež vynikajúcu kvalitu obrazu, ktorá sa dá vylepšiť aj za zhoršených svetelných podmienok použitím nočného režimu. Okrem toho je pomerne ľahká a malá. Zároveň disponuje mnohými inováciami, ktoré výrazne uľahčujú prácu s ňou. Jej cena je prekvapivo nízka a na slovenskom trhu sa dá kúpiť za cca 330€.

Verzia firmware: 1.1.11

Víťazom testu sa táva DRIFT HD

Záver

Za víťaza testu považujeme DRIFT HD, ktorá oproti VIO POV.HD disponuje viacerými vylepšeniami. Obsahuje otáčateľné šošovky, umožňuje dlhší záznam videa a má aj nočný režim. No zároveň jej váha 120g dokáže vyviesť z rovnováhy ,pri umiestnení na bok prilby, hlavu nejedného cyklistu. Ani kamera od VIA nie je na zahodenie. Hodí sa najmä do zimných podmienok kedy je nutné umiestniť batérie do vrecka alebo batohu a zvýšiť tak ich výdrž. Zároveň váha samotnej kamery je extrémne nízka a na prilbe ju takmer nie je cítiť. No použitie spojovacieho káblu a nie príliš ergonomický diaľkový ovládač hovoria v jej neprospech.

Porovnanie VIO POV.HD a DRIFT HD

http://www.youtube.com/watch?v=GCIJG5CUkPI

Pri príležitosti tohto testu sme pripravili aj historicky prvú videorecenziu PCnews


Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

top_logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013