Menu

Kupujete televízor? Poradíme vám ako to nezbabrať

Prev
Next »

Vianočné nákupy so sebou prinášajú aj obmenu staršej domácej elektroniky, na čo samozrejme adekvátne reagujú aj predajcovia. Neviete sa zorientovať v širokej ponuke televízorov na trhu? Nie vždy musí byť akciový model vyslovene zlý, alebo výpredajový. Stačí poznať ponuku výrobcov.

Preto sme sa rozhodli priniesť sprievodcu aktuálnej modelovej ponuky najznámejších výrobcov, ktorí fungujú na našom trhu. Nebude sa jednať o žiadny veľký test, len o prehľad ponuky výrobcov pre modelový roku 2011. Ak sa v tejto téme vôbec neorientujete, nevadí, hneď na začiatku si prejdeme základnú terminológiu, a vysvetlíme niektoré zákonitosti, ktoré vo svete plochých obrazoviek platia.

Trend vývoja domácich televízorov je veľmi rýchly, a aj do nižších segmentov sa dostávajú také technológie a vlastnosti, ktoré boli ešte pred jedným, či dvoma rokmi výsadou minimálne vyššej strednej triedy. Preto už neplatí, že pokiaľ chcete televízor, ktorý bude stopercentne vyhovovať vašim, a možno aj dosť náročným, požiadavkám, musí byť zákonite medzi top modelmi výrobcu. Možno sa uspokojíte, z hľadiska výbavy, aj s niečím lacnejším.

 

Veľkosť je dôležitá

 

Základným prvkom, ktorý by mal rozhodovať o výbere televízora je veľkosť jeho uhlopriečky. Ponuka v rámci modelových rád je vždy rovnaká pre istý rozsah uhlopriečok, a preto neznamená, že ak chcete povedzme televízor s pripojením k internetu, musíte si kúpiť minimálne 40“ model.

Zatiaľ čo pri starších CRT televízoroch ste museli počítať aj s hĺbkou, pri súčasných televízoroch tento problém celkom odpadá. Limitovaný ste vlastne len šírkou priestoru, do ktorého chcete nový televízor umiestniť, a teda či sa zmestí na stolík, alebo budete musieť odrezať kus obývacej steny. Základnou premennou pre určenie veľkosti uhlopriečky, preto bude vzdialenosť medzi vašou hlavou a televízorom. Ak sa budete pozerať na malý televízor z veľkej diaľky, bude obraz vo vašom zornom poli primalý, a nemusíte napríklad dobre vidieť na titulky, ak budete sedieť príliš blízko pri veľkom televízore, uvidíte každú chybu obrazu, a to predovšetkým pri SD rozlíšení.

panasonic-150-plasma

*.150 palcov, to už je iný štýl, však? K takejto uhlopriečke však budete potrebovať aj adekvtánu obývačku. A plné vrecká peňazí.

Platiť by preto malo jednoduché pravidlo – zmerajte si vzdialenosť od operadla gauča, alebo predpokladanej polohy vašej hlavy po predpokladanú pozíciu obrazovky nového televízora (pamätajte pri tom, že LCD majú menšiu hĺbku, a preto môžu byť ešte o ďalších 30-50 cm ďalej, ako obrazovka vášho súčasného CRT televízora). Túto vzdialenosť v centimetroch, prenásobte konštantou 0,535, čím dostanete ideálnu veľkosť uhlopriečky, znova v centimetroch. Centimetre predeľte  číslom 2,54 a výsledok zaokrúhlite smerom nahor na najbližšiu vyrábanú veľkosť uhlopriečky. Ide o to, aby ste dosiahli dostatočné pokrytie vášho zorného poľa bez toho, aby ste mali obraz príliš malý, alebo aby ste videli artefakty menej kvalitného obrazu.

Ak teda zmeriate vzdialenosť napríklad 218 cm a teda – 218×0,535 = 116,63 cm. Takáto uhlopriečka v centimetroch by vám mala najviac vyhovovať. Ak to predelíte na palce a zaokrúhlite – 116,63 / 2,54 = 45,9 – tak ideálna bude 46“ uhlopriečka. Tu však majú už čo do výberu povedať aj financie, a pri vzdialenostiach nad 3 metre sa dostanete do veľmi vysokých cenových hladín. Hovoríme však o ideálnom prípade. Pri nákupe vo veľkých elektrodomoch, kde je vedľa seba vystavených množstvo televízorov najrôznejších veľkostí sa nenechajte zmiasť svojimi pocitmi. 42“ televízor bude možno u predajcu vyzerať trochu malý, najmä v porovnaní s ozaj veľkými uhlopriečkami, a 32“ LCD bude vyzerať ako monitor k počítaču. Aj vaša obývačka je však menšia ako predajňa na stovkách metroch štvorcových, tridsaťdvojka pri posteli bude zrazu pôsobiť dostatočne veľká a z nového televízora sa ľahko stane solitér interiéru.

 

Máme uhlopriečku, čo ďalej

 

Pokiaľ ste si už vybrali uhlopriečku, môžeme sa venovať výberu samotného panela. Plazmu alebo LCD? Klasické, alebo LED podsvietenie? Otázok je veľa, skúsme si prejsť základnú typológiu panelov.

 

LCD TV

samsung_550_series

Klasický LCD televízor sa postupne dostáva do  výpredajových pozícii a ja nahrádzaný LED TV. Označenie LCD TV prischlo takým televízorom, ktoré používajú CCFL podsvietenie, a teda podsvietenie pomocou svetelných trubíc. CCFL televízory spoznáte podľa väčšej hrúbky a oproti LED TV majú vyššiu spotrebu. Problémom pri lacnejších modeloch môže byť menej rovnomerné podsvietenie, kúpite ich však za veľmi dobrú cenu, a to aj v relatívne slušnej výbave.

 

LED TV

Toto označenie je trochu mätúce (LED panel je v podstate niečo celkom iné), pretože sa rovná o rovnaké LCD televízory, akurát že používajú namiesto CCFL trubíc LED podsvietenie. Výhody oproti CCFL sú jasné, menšia hrúbka televízora, menšie tepelné straty no najmä menšia spotreba. S rovnomernosťou podsvietenia to ešte nemusíte mať pri LED celkom vyhrané, najmä ak sa výrobca rozhodne použiť len pásy LED diód, ktoré umiestni na rovnaké miesto, kde by inak prišli CCFL trubice. A teda horizontálne, alebo vertikálne okraje LCD panelu.

Sony_KDL-EX720

Najdrahšie modely majú priame LED podsvietenie, a teda je podsvietený celý LCD panel. Výhodou je možnosť lokálneho stmavenia podsvietenia v závislosti od typu zobrazovanej scény, čo umožňuje dosiahnuť výrazne lepší kontrast a širšiu škálu farieb.

O stupienok nižšie stojí Edge LED, čo nie je nič iné ako umiestnenie pásov LED podsvietenia po všetkých štyroch okrajoch displeja. Edge LED napriek tomu dokáže poskytnúť veľmi dobré prevádzkové a obrazové vlastnosti, a je súčasťou LCD televízorov strednej triedy.

 

OLED TV

xel-1-oled-tv_48

OLED televízory dosahujú najvyššiu obrazovú kvalitu, jas a kontrast na aký sa súčasné televízory nechytajú. Problémom však je technologická náročnosť výroby, a zatiaľ sa podarilo vyrobiť panely len v relatívne malých uhlopriečkach, a aj to za veľmi vysokú cenu. OLED (AMOLED) displeje používajú napríklad mobilné telefóny vyššej triedy, hovoríme však o uhlopriečkach pod 10“.

 

Plazmové TV

panasonic_2011tc

PDP (Plasma Display Panel), alebo skrátene Plazmové televízory sú obľúbené najmä kvôli nízkej odozve a vysokému kontrastu, vďaka čomu sa viac hodia na dynamické scény. Ich panely sú zložené z malých buniek plnených inertným plynom, vybudených elektrickým prúdom. Plazmové  televízory je však možné vyrobiť len vo veľkých uhlopriečkach a preto najmenšie sú 42-ky.

 

3D TV

New-3D-TV-Samsung

3D vlastne označuje len doplnkovú funkcionalitu stereoskopického zobrazenia obrazu, pričom je jedno, či sa jedná o plazmový, alebo LCD televízor. V súčasnosti sú používané dva typy 3D technológie; aktívne a pasívne 3D. Aktívne 3D funguje na princípe striedavého vykresľovania obrazu pre pravé a ľavé oko osobitne, a striedavého stemňovania filtra na sklách okuliarov s cieľom dostať do každého oka osobitný obraz. Okuliare sú bezdrôtovo synchronizované s televízorom a preto vyžadujú napájanie batériou alebo akumulátorom, a pre niekoho môže aktívne 3D spôsobovať bolesti hlavy. Pri pasívnom 3D sa používajú okuliare s polarizačným filtrom. Okuliare sú ľahšie, nepotrebujú napájanie a sú podstatne lacnejšie. Podstatnou nevýhodou je však potreba vykresliť oba snímky na obrazovke súčasne, a tak pri pasívnom 3D  výsledný obraz, ktorý sledujete nie je vo Full HD rozlíšení.

 

Výbava

 

Orientovať sa vo výbave moderného televízora určite nie je jednoduché. Mali by ste však vedieť, že každý LCD alebo PDP televízor je vybavený digitálnym tunerom ktorý vám umožní sledovať terestriálne digitálne vysielanie (DVB-T). Postačí vám obyčajná izbová anténa, pokojne aj pasívna, stačí, že nebudete v tieni signálu. Väčšina televízorov disponuje HD DVB-T tunerom, ktorý dokáže prijať aj vysielanie vo vysokom rozlíšení, užiť si tak môžete aj HD vysielanie, napriek tomu, že programov pripravených a vysielaných v 1080p je na Slovensku žalostne málo. Rovnako povinnou výbavou by mal byť aj DVB-C tuner, pomocou ktorého naladíte digitálne vysielanie šírené káblom. Satelitný DVB-S tuner nájdete skôr pri vyššie orientovaných modeloch. Problémom nebudú ani kódované kanály, nakoľko televízor s DVB-C tunerom by mal byť opatrený aj CI slotom pre vloženie dekódovacej karty.

sony_porty

*.porty, ktoré nie sú orientované kolmo na zadnú stenu televízora podstatne uľahčujú jeho inštaláciu na stenu alebo nábytkový panel.

USB port nikdy nie je na škodu. Na svojom televízore môžete sledovať fotografie a video, alebo počúvať hudbu priamo z USB kľúča. Pozor však na podporu formátov, modely známych výrobcov vo vyššom segmente si bez problém poradia aj s prehrávaním HD videa. Ďalšou možnosťou využitia USB portu je PVR (Personal Video Recorder), pomocou ktorého si môžete nahrávať aktuálny program (z digitálneho vysielania), sprístupniť funkciu  Time Shift (pozastavenie vysielania a následné sledovanie od bodu zapauzovania), budete však potrebovať rýchly USB kľúč alebo externý disk. Cez USB port môžete pripojiť aj bežné klávesnice pre pohodlnejšie zadávanie textu alebo webkameru pre uskutočňovanie videohovorov.

Do USB je možné vložiť aj Wi-Fi adaptér, pokiaľ ho televízor už nemá vstavaný. Pripojenie k domácej sieti a internetu je však vo väčšine prípadov realizované klasickým káblovým pripojením. Spojenie s internetom vám umožní využívať služby streamovaného videa, prístup k filmovým archívom a obsahu na požiadanie. Vďaka možnosti inštalácie doplnkových aplikácií a widgetov máte možnosť televízor do istej miery personalizovať, alebo využívať podobne ako počítač. Tým nemyslíme len internetový prehliadač, ale aj mapy, klientov pre IM a sociálne siete, alebo videohovory.

samsung-wis09

*.ak vami vybraný televízor podporuje pripojenie k internetu a sieti pomocou káblového pripojenia, je dosť veľká šanca, že bude podporovať aj USB Wi-Fi adaptér, ak už Wi-Fi adaptér nemá pevne zabudovaný. Nepotrebujete sa tak trápiť s káblami, a každý výrobca ponúka svoje originálne riešenie určené pre konkrétne modelové rady televízorov. Pripravte sa však na vyššie ceny (v porovnaní s obdobnými riešeniami pre PC) týchto USB Wi-Fi adaptérov.

Jednou vetou; výbava by mala odzrkadľovať vaše potreby. Riešiť pripojenie k internetu ďalšími externými škatuľkami a zariadeniami neskôr nemusí byť praktické, a nechcite sa prehrabávať v niekoľkých ovládačoch. Investícia do výbavy vstavanej priamo do televízora môže by výhodnejšia, aj keď sa to na prvý pohľad tak nezdá. Naopak, ak máte analógovú káblovku, a neplánujete investovať do balíka HD programov, pokojne siahnite po lacnom HD Ready televízore. Obraz bude vyzerať dobre aj pri prehrávaní DVD a sledovaní terestriálneho a káblového digitálneho vysielania v 720p rozlíšení. HD Ready rozlíšenie však odporúčame skôr na menšie uhlopriečky do 37“. Pri väčších už bude menšie natívne rozlíšenie panelu jasne viditeľné.

Ak chcete zavesiť televízor na panel, alebo na stenu, pozrite si ho poriadne aj zozadu. VESA otvory by mali byť samozrejmosťou pri každom televízore, overte si však ich veľkosť, pričom platí, že čím ťažší televízor, tým väčší rozstup otvorov. V tomto smere je dôležitá aj orientácia konektorov. Držiak na stenu síce pri štandardnej inštalácii ponechá istý priestor medzi televízorom a stenou, kadiaľ sa dajú káble viesť, no je dobré ak konektory nie sú otočené smerom od chrbta televízora, ale smerom nadol. Inštalácia káblov je tak jednoduchšia, plusom sú aj bočné konektory, kde jednoduchšie pripojíte slúchadlá, alebo trebárs USB kľúč s videom. DVB-S tuner je vždy dobrým prídavkom, ktorý vás odbremení od nutnosti používania ďalšieho zariadenia a diaľkového ovládača. Vstavaný Wi-Fi adaptér vás ušetrí špekulovania s naťahovaním sieťového kábla.

porty

*.ak máte doma staršie zariadenia, stále ich dokážete k televízoru pripojiť aj cez SCART, ktorý sa stále nachádza aj n a moderných televízoroch. Nepodceňujte ani počet HDMI portov, tri by mali byť minimom.

Zamyslite sa aj nad tým, čo všetko chcete k televízoru pripojiť. Ak máte staršie zariadenia, neviete sa odpútať od starého videorekordéra, alebo set-top boxu, myslite na to, že pri súčasnej ponuke má už len máloktorý televízor viac ako jeden SCART konektor. Ani dva HDMI však nemusia stačiť, ak chcete pripojiť set-top box, hernú konzolu, DVD/BD prehrávač, budete potrebovať aspoň tri. USB port v princípe postačí i jeden, dva majú vyššie modely, ktoré podporujú pripojenie klávesnice, webkamery, alebo sa cezeň nabíjajú 3D okuliare.

ambient_sensor

*.snímač okolitého svetla dokáže prispôsobovať intezitu podsvietenia tak, aby sa čo najviac ušetrilo na celkovej spotrebe. V niektorých prípadoch sa stretávame aj s možnosťou zmeny teploty farieb, prípadne so vstavanou kamerou, ktorá sleduje pohyb pred televízorom. Softvér televízora tak sám zistí, že nie ste v miestnosti, alebo ste zaspali, a obraz celkom vypne.

Napokon si zhrňme úsporné funkcie. Zatiaľ čo najlacnejšie modely sa v podstate spoliehajú len na šetrenie vďaka LED (čo však predstavuje niekoľko desiatok percent v porovnaní s LCD s CCFL), v strednej triede už nájdete senzory okolitého osvetlenia, ktoré automaticky upravujú intenzitu podsvietenia. V takýchto modeloch nájdete aj Eko režim, ktorý významne zníži spotrebu  televízora (aj keď občas za cenu možného zhoršenia kvality obrazu), a aj napríklad pri 42“ uhlopriečke by ste sa nemali dostať nad hranicu 100 W. Modely vo vyššej triede majú napríklad aj malú kameru, ktorá pozoruje čo sa deje pred televízorom, a v prípade vášho zníženého pohybu vypnú displej, takže budete počuť iba zvuk. Pokročilé systémy dokážu sledovať aj pohyby tváre, televízor tak sám zistí, že ste zaspali, stíši zvuk a vypne obraz, prípadne sa vypne úplne.

 

Kvalita obrazu

 

Vybrať si podľa kvality obrazu nie je jednoduché, a asi najlepšie sa je v tomto smere riadiť recenziami. Tých však nie je veľa a preto sa budete musieť rozhodnúť priamo v predajni. Ani na pohľad však pred kúpou nemusíte zistiť, či televízor ponúka skutočne kvalitný obraz, všetko totiž závisí od vstupného signálu. Predajcovia sa snažia do vystavených televízorov púšťať demonštračné HD video. To je však upravené tak, aby vyzeralo dobre v predajni, kde je relatívne veľa svetla, preto farby musia byť žiarivé, pohyb pomalý, aby ste si mohli vychutnať detaily naplno (a v niektorých prípadoch aj aby nebolo vidieť dlhšiu odozvu panelu), jednoducho, aby vás televízor zaujal na prvý pohľad. Veľa však závisí aj od vašich osobných preferencií, doma budete často sledovať pri slabšom svetle a z väčšej vzdialenosti, a hlavne, môžete si obraz upraviť podľa svojho gusta.

hd_ready

*.HD Ready televízory ponúkajú rozlíšenie 1366×768 bodov. Pre terestriálne vysielanie a zdroje obrazu v 720p rozlíšení je to dostatok, ak si však chcete vychutnať obraz naplno, siahnite po Full HD televízoroch s plným 1920×1080 rozlíšením displeja.

Ak však chcete vidieť akú kvalitu obrazu váš favorit ponúka, pred kúpou si ho nechajte na predajni predviesť; pohrajte sa s nastaveniami a alebo si doneste aj vlastné Full HD video, ktorého kvalitu poznáte trebárs zo svojho počítača. Na tomto, alebo aj demonštračnom videu, si všímajte niekoľko základných vecí.

Tou prvou je kvalita detailov – pokojne sa pozrite z menšej vzdialenosti, ako sú vykreslené hrany malých objektov, či sa nezlievajú dohromady a či pri ich pohybe nedochádza k deformácii hrán. V tomto smere veľmi nevynikajú práve lacné plazmy, ktoré majú natívne rozlíšenie len 1024×768 bodov. Pri pohybujúcich sa predmetoch si všímajte, či nie sú rozmazané hrany a či objekty nemajú „duchov“. Ak áno, je to znakom nízkej odozvy displeja, dnes sa s týmto efektom stretnete azda už len pri výpredajových LCD s CCFL podsvietením a dávnejším rokom výroby. Obraz by mal byť bez artefaktov, bez vypadávajúcich bodov, farebných fľakov a máp.

Prechody medzi farbami by mali byť plynulé a bez viditeľnej separácie farebných polí. Farby by mali byť jasné a verné – to sa dá dobre overiť na pleťovej farbe, a pri zníženej intenzite podsvietenia. Podsvietenie samotné by malo byť rovnomerné, najlepšie to uvidíte na čiernom pozadí (aj keď za týmto účelom by ste si asi museli nechať zhasnúť svetlo v predajni...).  Biela farba by mala byť skutočne biela, bez prímesí zelenej a modrej farby, čierna farba by mala byť hlboká, bez sivých odtieňov a gradientu.

BDP-S185_front_small

*.ideálnym zdrojom Full HD obsahu je Blu-ray prehrávač, využiť však môžete aj niektorý z multimediálnych domácich centier. Moderné prehrávače dokážu dopočítavacími algoritmami vyrobiť Full HD obraz aj z videa v menšom rozlíšení, napríklad z bežného DVD disku.

Televízory v strednej triede už disponujú aj obrazovými procesormi, ktoré dokážu dopočítavať chýbajúce obrázky, dosiahnuť vyššiu plynulosť obrazu alebo „zlepšiť“ kvalitu prehrávaného MPEG videa. Počítajte však s tým, že akokoľvek dobe vyzerá obraz v predajni, bude vám to málo platné, keď doma televízor pripojíte k analógovej káblovke. Ak si chcete obraz užiť naplno, zainvestujte do digitálnej káblovky, a najlepšie aj s HD programami, prípadne do Blu-ray prehrávača. Nemusíte predsa zákonite prehrávať zatiaľ ešte stále relatívne drahé Blu-ray disky, obrazový procesor v prehrávači alebo televízore dokáže interpolovať obraz do Full HD, a tak aj bežný DVD film bude vyzerať o čosi lepšie.

 

Ako pri nákupe ušetriť

 

Nemusí zákonite platiť to, že lepšie vybavený televízor je pre vás vhodnejší. V záplave ponúkaných funkcií sa môžete ľahko stratiť, a ruku na srdce, využili ste už každú z možností svojho smartfónu? Televízory sa stávajú podobne ako telefóny zariadeniami s vlastným systémom, a integrovanou pamäťou, do ktorej možno nahrávať z internetu ďalšie aplikácie a rozširovať tak ich vlastnosti. Potrebujete si zhrať na televízore karty, prečítať maily, skontrolovať počasie, burzu, alebo si pozrieť niečo z internetových archívov? Ak nie, sieťové služby nepotrebujete, a pokojne choďte o triedu nižšie. Alebo ak kupujete televízor pre starých rodičov, ktorí vo svojom veku už o YouTube alebo Facebook veľmi nestoja.

Sharp-Aquos-LC-60LE635E-1

Ak chcete ušetriť, musíte vedieť čo od televízora chcete. Preskúmajte si však ponuku výrobcu vo vyššom, a nižšom modelovom segmente, k tomuto účelu dobre poslúži leták, ktorý nájdete v každej lepšej predajni. Ešte lepšie sa porovnávajú televízory na stránkach výrobcu, kde môžete nastaviť priamo svoje požiadavky a filter vyberie televízor ktorý hľadáte. V predajni sa pýtajte aj na o stupeň väčšie, a menšie uhlopriečky, cenové rozdiely môžu byť veľmi zaujímavé. Napríklad 40“ model môže byť len o pár desiatok eur drahší ako 37“ model v rámci rovnakej modelovej rady. Prípadne sa vám môže podariť vychytiť akciu, alebo výpredaj na väčšie/menšie uhlopriečky. Nové rady televízorov prichádzajú na trh aj niekoľkokrát ročne, čím odsúvajú predošlé rady do výpredajov, v ktorých sa vám môže podariť zohnať naozaj slušný televízor za dobrú cenu.

Pri nákupe cez internet viete využiť služby vyhľadávačov, ktoré nájdu najnižšiu cenu v množstve e-shopov. Ak nakupujete v kamennom obchode, skúste sa spýtať na zľavu, prípadne argumentujte internetovou cenou. Skúsiť to môžete a predajca by v snahe predaja tovaru mal zľaviť aspoň pár percent.

Prev
Next »
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013