Menu

CM Storm Devastator je lacný set pre hráčov

Herná klávesnica musí byť drahá, a ak je dodávaná v sete aj s myšou, musí mať cenovka na sebe trojcifernú číslovku. CM Storm sa pokúša osloviť menej majetných hráčov a ponúka herný set klávesnice a myši s úderným menom. Devastator.

A ten rozhodne peňaženku hráča nezdevastuje. Devastator stojí  len tridsať EUR, a teda asi toľko ako kancelársky set klávesnice s myšou. Má však šancu uspieť v hernom prostredí? Niekde sa šetriť predsa muselo, a máme obavy, že to bude práve v mieste, ktoré robí hernú klávesnicu hernou klávesnicou. Pozrime sa na podozrivo lacný set bližšie, možno prekvapí.

Klávesnica i myš je zabalená a dobre chránená vo veľkej škatuli, myš je navyše vložená v penovej výplni. V balení nenájdete žiadne extra príslušenstvo, len stručný návod na použitie. Na prvý pohľad majú obe periférie jednoliaty dizajn a ako celok pôsobia ucelene. Vzor na chrbte myši sa opakuje aj na spodnom okraji klávesnice, rovnako ako modré podsvietenie.

MB24 - Klávesnica s membránami

Telo takmer kilogram vážiacej klávesnice je spracované slušne, je dostatočne tuhé, aj keď plasty pôsobia na dotyk lacno. Povrchová úprava je jednoduchá, plast je mierne zdrsnený v spodnej časti, horný a bočné okraje sú v piano lesku. Spodná strana je hladká, nenájdeme tu žiadne drážky pre vedenie káblov, len dvojicu výklopných nožičiek pre úpravu náklonu klávesnice.

S rozmermi 450×150×35 mm je MB24 klávesnicou štandardnej veľkosti, s typickým rozložením kláves. Tie sú navyše doplnené o šesť multimediálnych tlačidiel, dve z nich slúžia pre reguláciu hlasitosti, štvorica ovláda základné funkcie prehrávača médií. Klávesy majú vysoký profil, tak ako to je pri tejto triede zvykom, ak sa vám lepšie píše na notebookovej klávesnici, tento set nebude pre vás a asi ani nepotrebujete hernú klávesnicu. Spracovanie kláves je oproti telu na horšej úrovni, a na okrajoch vidno prebytočné kusy plastu a nepresnosť odliatkov. Farba by mala vydržať dlhšiu dobu, fonty sa stierať nebudú.

*.samotné klávesy sú samozrejme vysoké, povrchová úprava pomáha lepšiemu triafaniu bruškami prstov. Klávesnica je tvarovaná aj v pozdĺžnom smere, spodné dve rady kláves sú o málo vyššie a s opačnými sklonmi.

Z hľadiska ergonómie stavil Cooler Master na klasiku, rozloženie kláves je typické pre klasické klávesnice, s dlhým ľavým shiftom, Esc tlačidlo je takisto na svojom mieste, akurát Enter je jednoriadkový. To všetko je však vecou zvyku, páčil sa nám odlišný sklon horných plôch kurzorových šípok, ktoré lepšie padnú pod prsty a ocenia ich najmä „autíčkári“. 

Klávesnica je samozrejme podsvietená, zo spodnej strany, a dokonca aj vcelku rovnomerne. Svietia aj fonty cez svetlovody v klávesoch, nevýhodou takéhoto riešenia je ich horšia čitateľnosť ak je podsvietenie vypnuté. Intenzita osvetlenia je v poriadku, cez deň je viditeľné, v noci priveľmi neoslepuje. Výhradu však máme k zapínaniu a vypínaniu podsvietenia klávesou Scroll Lock, čo môže aj dnes v niektorých programoch spôsobovať problémy. Jedno tlačidlo navyše by si na tele veľkej klávesnice určite svoje miesto našlo.

Klávesy majú dlhé dráhy, nie veľmi presné vedenie a mäkký a tichý doraz. Klávesnica totiž nie je mechanická, ale len membránová. To umožnilo výrazne znížiť náklady na výrobu, komfort a presnosť hrania na mechanickej klávesnici je však celkom iný. Jednoduchšia tak mohla byť aj konštrukcia, šetrilo sa aj na výbave, ktorá síce nie je nevyhnutná, ale v hernom segmente príde určite vhod. Ak teda porovnávame s bežnými, aj keď niekoľkonásobne drahšími hernými klávesnicami; chýba nám opierka na ruky, USB port a možnosť pripojenia slúchadiel, deaktivácia Windows tlačidla, či možnosť tvorby makier. K setu nie je dodaný žiadny doplnkový obslužný softvér, ktorý by umožnil aspoň základné nastavenia.

Myš je slušným štandardom

Myš s označením MS2K je v sete tým lepším kúskom. Jednoduchý symetrický tvar tela bude vhodný skôr pre pravákov, vzhľadom na dvojicu doplnkových tlačidiel na pravom boku. Myš je pomerne nízka a má len mierne vyklenutý chrbát, no aj väčšia ruka si svoju polohu nájde. Spracovanie je jednoduché no účelné, s mierne zdrsnenou povrchovou úpravou pre istejšie uchopenie. V prednej časti ľavej a pravej bočnice sú mäkké gumové výstelky, vďaka ktorým sa dá myš pevnejšie uchopiť palcom a prstenníkom ruky a dosiahnuť tak vyššiu presnosť.

*.pekným detailom je mriežkovanie v zadnej časti myši, nemá síce žiadny praktický význam, dizajn však dopĺňa veľmi vhodne.

Zaujímavý podtón dizajnu dodáva aj modré podsvietenie, ktoré presvitá cez mriežky v prednej časti, rovnako ako v dizajnovom pásiku na chrbte. Podsvietené je aj skrolovacie koliesko, ktoré sa vynára z medzery medzi pravým a ľavým tlačidlom. Koliesko má pomerne tuhý chod, veľký priemer a citeľné krokovanie, ktorému však chýba lepšia presnosť. Jeho obvod je pogumovaný, príjemný na dotyk, no príliš hladký. Nad kolieskom sa nachádza tlačidlo pre zmenu DPI. Na výber sú tri cyklicky sa striedajúce rozlíšenia – 800, 1600 a 2000 DPI. Tlačidlo je v dobrom dosahu prsta, a prepínanie počas hry je bezproblémové, jednotlivé stupne rozlíšenia sú identifikované zmenou intenzity podsvietenia.

Práve podsvietenie robí z myši bohatšie pôsobiaci kúsok, než ním v skutočnosti je. Napriek nízkej cene znesie MS2K porovnanie aj s drahšími hernými myškami. Ergonómia je na dobrej úrovni, tlačidlá sú široké a pohodlné pre prsty, no je pod nimi cítiť lacnejšie spínače Huano. Zdá sa nám, že na rozdiel od Omron spínačov používaných v drahších herných myšiach sú tvrdšie a na ich stlačenie treba vynaložiť väčšiu silu. Chválime však umiestnenie samotných spínačov, pod oboma tlačidlami sú v takmer ideálnej pozícii. Aspoň pre naše prsty.

*.nízku cena sa musela odzrkadliť aj na jednoduchom PCB a lacnejších snímačoch Huano. Optický senzor od Pixart nájdeme aj v iných, cenovo podobne orientovaných myšiach.

Vo vnútri myši sme našli optický senzor PAN3509DH od Pixart, s maximálnym rozlíšením 2000 DPI, rýchlosťou snímania 37 ips a podporovaným zrýchlením do 15 g. Práca s myšou je na dobrej podložke bezproblémová a aj dostatočne presná, rovnaký senzor používa vo svojich lacných herných myšiach viacero výrobcov.

Oproti „pravoverným“ herným myšiam chýba myši zo setu Devastator niekoľko viac, či menej podstatných vlastností, pričom najviac asi konfiguračný softvér. Dvojica tlačidiel na ľavom boku je preddefinovaná na funkcie Forward a Back, stredné tlačidlo je štandardne pod osou skrolovacieho kolieska. Chýba aj prispôsobenie hmotnosti (aj keď s hmotnosťou 128 gramov by mala M2SK vyhovovať širokému spektru hráčov), USB kábel s textilnou bužírkou a pozláteným konektorom, integrovaná pamäť, alebo možnosť vypnutia podsvietenia.

Herný set a nezdevastovaná peňaženka

Cooler Master dokázal vyrobiť zaujímavý herný set, ktorý prinesie pocit z progamingového vybavenia aj tým, ktorí nemôžu, alebo nechcú investovať priveľa. Devastator sa dá zohnať za 30 EUR, čo je približne tretinová cena priemerného herného setu, nehovoriac o desaťnásobne drahších progamingových riadikoch pre tých najnáročnejších.

Azda najväčšou slabinou setu je chýbajúci softvér, ktorý jednoducho k hernému vybaveniu patrí. Nemožnosť deaktivácie WIN tlačidla, lacnejšie materiály, membránové klávesy a „obyčajnejšie“ mikrospínače už len vyplývajú z prekvapujúco nízkej ceny. Devastator však nesklame slušným spracovaním, podsvietením a doplnkovými klávesmi, myš má celkom dobrú ergonómiu a optický senzor je hoci len priemerný, pre bežných hráčov stačiť bude. Ak si chcete dopriať trochu herného „feelingu“ pri počítačových hrách a nemáte priveľké očakávania, je Cooler Master Devastator cestou, ako neutratiť priveľa peňazí. Hráči ktorí už privoňali ku kvalitnejším herným klávesniciam a myšiam to stačiť nebude, no pre tých ani Devastator určený nie je. Ako vstupenka do herného sveta však poslúži dobre a za svoje peniaze dostanete vcelku vydarený set.

CM Storm Devastator Gaming Set môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

špecifikácie setu na stránke výrobcu

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti:

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013