Menu

Symbol voľného času a najdostupnejší spôsob, ako sa pobaviť a odbúrať stres

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1897 krát
  • Tlač
  • E-mail

Pre mnohých ľudí sa televízia stala súčasťou života a symbolom voľného času. Medzi množstvom rôznych programov si v nej predsa každý z nás nájde niečo svoje, čo ho zaujíma. Televízia je preto najdostupnejším spôsobom, ako sa pobaviť a odbúrať stres, ktorého je v dnešnej dobe všade okolo nás naozaj veľmi veľa.

Ak je teda vaša duša smutná, môže vás zábavný alebo vzdelávací program rozveseliť. Veď, určite ste sa už neraz presvedčili o tom, aké príjemné je na konci náročného dňa pohodlne si sadnúť na mäkkú pohovku, zapnúť zaujímavú komédiu a len tak sa zrelaxovať a na nič iné nemyslieť.

Aby ste si ale mohli tento komfort a luxus užívať každý jeden deň, mali by ste pri výbere novej TV myslieť na jej správnu veľkosť.

Správna veľkosť obrazovky je základ

Okrem spomínanej zábavy nám moderná televízia rozširuje obzory. Obrovské množstvo vzdelávacích programov, televíznych kanálov o prírode, kultúre, umení alebo historických udalostiach poskytuje vynikajúcu príležitosť na sebavzdelávanie.

Pomocou televízie získavate prehľad o dôležitých udalostiach a incidentoch a všetko môžete sledovať v reálnom čase. Na to všetko ale potrebujete dostatočne veľkú obrazovku. Ale pozor!

Veľkosť televízora nie je len o veľkosti uhlopriečky. Veľmi veľa závisí od dostupného miesta v mieste inštalácie. Oplatí sa vám preto pred nákupom posúdiť, či sa tam konkrétne nové zariadenie vojde. Zmerajte rozmery výklenku skrinky alebo priestoru na stene a zapíšte si ich. Potom môžete premýšľať nad uhlopriečkou.

Aký rozmer uhlopriečky je najlepší?

Čím je obrazovka väčšia, tým silnejší je ponorný efekt. Samotný nákup najväčšej televízie za všetky vaše ušetrené peniaze však nie je vždy úplne správny, pretože výber uhlopriečky je ovplyvnený vzdialenosťou od obrazovky a niekedy aj kvalitou obsahu a tieto parametre spolu úzko súvisia.

V mnohom vám teda pomôže rozlíšenie, ale aj optimálna pozorovacia vzdialenosť, za ktorú sa vo všeobecnosti považuje 2,3 až 3 násobok zvolenej uhlopriečky. To znamená, že do menších bytov sa príliš veľké rozmery TV nehodia, naopak tu sa oplatí investovať viac do kvalitnejšieho rozlíšenia.

Ak budete tieto odporúčania ignorovať, následky v podobe unaveného zraku a bolestí hlavy či chrbtice nenechajú na seba dlho čakať. Vnímať inak budete aj pixely, teda body, z ktorých sa obraz skladá.

V dnešných časoch je televízia aj dokonalým fitness trénerom, kuchárskou knihou a vzdelávacou inštitúciou. Aby ste si ale mohli všetky tieto jej vymoženosti naplno užiť, naozaj myslite na jej správnu veľkosť. Výsledok a príjemné pocity zo sledovania obľúbených televíznych programov budú na nezaplatenie a zvládnete v pohodlí svojho domova prečkať aj tú najväčšiu  krízu.

Zdroj obrázku: {Monkey Business Images} / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013