Menu

Multimediálny Android v Lifeview NOT LV2GBOX

Android OS máme v tabletoch, smartfónoch a tak nás neprekvapuje jeho použitie ako základu pre domáce multimediálne centrum - prehrá film, hudbu, zvládne internet a aj hry.

Taiwanský výrobca Lifeview si za mnohé roky na trhu vybudoval pomerne zvučné meno. V ponuke sa mu zišlo množstvo produktov určených pre príjem a spracovanie televízneho signálu, či rôznorodé doplnky pre počítač.

Do redakcie sa nám dostal nezvyčajný prístroj, ktorý v sebe kombinuje niekoľko zariadení. Na prvý pohľad pripomína DVB-T prijímač, v jeho vnútri sa ale nachádza ARM počítač s operačným systémom Android.

Biela krabička s ovládačom

Väčšina typických Taiwanských prístrojov má do vienku vložené poznávacie znamenie v podobe nepodareného dizajnu a priemerného spracovania. Lifeview ale s recenzovaným produktom útočí na naše obývačky a preto si dal na spracovaní skutočne záležať.

Prístroj je približne veľký ako pevný disk. Použité tu sú výhradne plasty v bielej farbe s lesklou povrchovou úpravou. Jednotlivé diely k sebe presne pasujú, nikde sa nič neprehýba a ani nevydáva neprirodzený zvuk.

Predná strana obsahuje tlačidlo vypnutia / zapnutia, IR prijímač a informačné LED diódy. Intenzita ich svetla nie je práve najnižšia, na nás ale rušivo nepôsobili. Na pravej strane sa nachádza čítačka pamäťových kariet a dva USB porty pre pripojenie externého úložiska s multimediálnymi súbormi.

Zadná strana prístroja je najbohatšia a nájdeme tu aj LAN konektor. Okrem neho tu je digitálny obrazový výstup HDMI a celkovo šesť konektorov na analógové prepojenie - dva zvukové výstupy RCA a komponentný výstup.

lv2gbox_4

Slušný hardvér

Vnútro prístroja tvorí klasická Androidová zostava, ako ju poznáme z bežných Čínskych tabletov – jednojadrový procesor Cortex A9 na 800 MHz, RAM s kapacitou 512 MB a 4 GB integrovanej pamäte pre aplikácie a používateľské dáta. Systém je Android vo verzii 2.2.5.

Od tejto kombinácie určite neočakávajte žiadne zázraky. Svižnosť systému je ale dobrá a pri väčšine aplikácií by ste nemali pocítiť žiadny problém. S hrami je to o niečo zložitejšie. Výkonu tu je dostatok na graficky priemerné hry a problém nerobia ani obľúbené Angry Birds.

Štart prístroja nie je nijak odlišný od bežných smartfónov alebo tabletov, výnimku tvorí len absencia blokovania obrazovky, čo by tu akosi strácalo na význame. Približne do pol minúty je zariadenie pripravené a na televízore sa vám objaví plocha systému.

Ovládač alebo klávesnica?

K prístroju je štandardne dodávaná klávesnica, ktorá svojim dizajnom pripomína prerastenejšie diaľkové ovládanie. Na tak malej ploche pôsobí plnohodnotná qwerty klávesnica trochu nahustene a neprehľadne.

Je tu aj niekoľko doplnkových kláves, vrátane štyroch smerových. Po chvíli používania sa na ňu dá zvyknúť. Ovládanie systému nám aj po týždni aktívneho používania pripadalo nemotorné a tak sme siahli po klasickej bezdrôtovej myši. Tá po zasunutí konektora do zariadenia fungovala okamžite a bez nutnosti inštalácie nejakej doplnkovej aplikácie.

lifeview2

Android s obmedzeniami

Prístroj nie je vhodný pre používateľov s minimom znalostí o operačnom systéme Android. Nejde tu ani tak o jeho už známe špecifiká, ako o obmedzenia zo strany výrobcu. Nenachádza sa tu viacero očakávaných aplikácií – Gmail, mapy, alebo Market.

Práve kvôli posledne menovanému je nutné aplikácie sťahovať z internetu a ručne ich inštalovať. Dostupná je síce špecializovaná utilita AppInstaller, hľadaniu konkrétnych apk súborov sa nevyhneme. Hrozí tu pomerne veľká pravdepodobnosť infikovania systému škodlivou aplikáciou.

lv2gbox_5

Multimédiá na jednotku

Prehrávanie multimediálnych súborov je absolútne bezproblémové. Počas nášho testovania s množstvom rôznorodých súborov sme nenarazili na žiadny problém. Skúšali sme rovnako nenáročné formáty s nízkym rozlíšením, ako aj Full DH video  titulkami. Hudobné súbory sú podporované od klasického formátu MP3 cez OGG až po FLAC.

Prístroj je zaujímavou alternatívou k zástupu mediaplayerov. Ponúka rovnako dobrú podporu multimédií a navyše pridáva možnosti otvoreného operačného systému s množstvom aplikácií a prístupom na internet, vrátane integrovaného Wi-Fi adaptéra. Keď vás omrzia filmy, tak si jednoducho pustíte zábavnú hru, alebo na internete pozriete, čo sa nové udialo vo svete.

tabulka

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti AGEM.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013