Menu

Z cédečka do mobilu cez Wi-Fi

Trendom najbližších rokov budú určite cloudové služby a úložiská. Nosiť v telefóne kvantum informácii je mnohokrát na nezaplatenie, a keď prídete domov, telefón sa môže automaticky pripojiť na váš vlastný osobný cloud so súkromnými dátami. A napríklad aj s pripojeným a rotujúcim optickým diskom.

Ak vaším prvým telefónom bolo čokoľvek novšie ako smartfón s Androidom, je veľmi pravdepodobné, že máte ešte relatívne veľa dát na DVD a CD. A tie sa do smartfónu či ultrabooku nevmestia. Alebo si chcete prehrať na televízore narýchlo kúpený dokument, alebo znovuobjavený film zospodu zásuvky. Akurát, že nemáte DVD prehrávač. Klasické DVD prehrávače a vlastne ani moderné Blu-ray prehrávače nie sú položkou ktorá by vás finančne zruinovala, no existuje elegantnejšie riešenie. Alebo ani nie?

Možností, ktoré Samsung Optical SmartHub poskytuje, je veľa. Externá a navyše aj bezdrôtová napaľovačka, ktorá umožní pristupovať ku vloženému disku v podstate akémukoľvek zariadeniu, a navyše dokáže zdieľať aj jeden USB port. Otázkou je, či sa dokáže na našom trhu uplatniť, ale dajme SmartHubu šancu nás presvedčiť.

Dizajn

Samsung Optical SmartHub sa na prvý pohľad vyznačuje od externých mechaník slim formátu len o málo väčšou dĺžkou. Kompaktné rozmery sú pri tomto zariadení podstatné, hoci sa veľmi nepočíta s tým, že ho budete so sebou nosiť aj do terénu. Ak by však prišlo aj na túto schému používania, hmotnosť (440 gramov) a ani celková tuhosť zariadenia nebude prekážkou. Systém otvárania je rovnaký ako pri mnohých iných externých optických mechanikách, či notebookoch. V zadnej časti horného krytu sa nachádza rad stavových LED informujúcich o stave napájania, Wi-Fi a ethernetového pripojenia a aktivity pripojeného USB zariadenia.

Samsung_Optical_Smart_Hub_back

*.na zadnej strane zariadenia nájdete okrem konektora pre pripojenie napájacieho adaptéra a gigabitového ethernetu aj USB Host pre zdieľanie externých diskov a mini-USB port pre priame pripojenie SmartHub-u k počítaču alebo televízoru.

Inštalácia

Inštalačný manuál pre Windows môžete rovno zahodiť, jeho hodnota je nulová. Pri inštalácii, ktorá určite nepatrí medzi tie jednoduché a intuitívne veľmi nepomôže. Napríklad – pri konfigurácii bezdrôtového pripojenia je podľa návodu potrebné SmartHub pripojiť káblom k routru a na počítači spustiť inštalátor z pribaleného CD. To je v poriadku, ale čo ak si kupujete SmartHub pretože vo svojom notebooku/ultrabooku nemáte optickú mechaniku (čo zasa nie je až taký nepravdepodobný scenár)?

SmartHub totiž funguje buď ako USB optická mechanika, alebo sieťové zariadenie, podľa toho, či je pripojené k počítaču USB káblom. Neostane vám nič iné ako SmartHub pripojiť k počítaču cez USB, skopírovať si potrebné inštalačné balíčky do počítača, alebo chvíľu poklikať po stránke výrobcu a stiahnuť si ich odtiaľ. Potom znova pripojiť k routru a spustiť inštaláciu odznova. V rámci nej treba počítač pripojiť k SmartHub cez unikátne SSID a heslo (to je dané výrobcom, je však možné ho neskôr zmeniť). Hneď ako získate nad zariadením kontrolu prostredníctvom ovládacieho panelu portovaného do webového prehliadača kde sú dostupné nastavenia pre bezdrôtové pripojenie, podporu DLNA a FTP servera. Ak však nájdete v nastaveniach niečo, čomu nebudete rozumieť, v pribalenej dokumentácii budete hľadať odpoveď márne.

Funkcie

Začnime možnosťami optickej mechaniky. SmartHub je možné použiť ako univerzálnu optickú mechaniku, okrem napaľovania z počítača cez USB pripojenie ju dokážete využiť aj ako čítačku diskov. Po pripojení k domácej sieti sa premení na lokálne pripojený storage, obsahujúci dáta z aktuálne vloženého disku. Prehrať CD a DVD tak dokážete trebárs aj na smartfóne, veľa však závisí od priepustnosti vašej domácej siete. Hoci ani pri prehrávaní DVD filmu by nemala byť teoretická priepustnosť problémom, konečná rýchlosť pripojenia k Wi-Fi routru môže byť ovplyvnená mnohými faktormi. Napríklad vašou vzdialenosťou od routra, okolitým prostredím, ale aj QoS nastaveniami siete. 

Softvér však ani tu nerobí produktu dobré meno. Užívateľské prostredie aplikácií pre prehrávanie videa a hudby nie sú hodné cenovky zariadenia a vyzerajú akoby boli na poslednú chvíľu. Ak budete chcieť využívať sieťové funkcie aj na cestách, nezabudnite si pribaliť aj napájací adaptér. Pri pripojení cez USB totiž SmartHub funguje ako obyčajná externá DVD mechanika. Za ktorú stačí zaplatiť 30-40 Eur.

samsung-optical-smart-hub_connect

Podobne ako ku optickému disku je možné pristupovať aj k externému disku alebo flashdisku pripojenému k SmartHub. Takýto spôsob zdieľania dát ponúka lepšiu odozvu, a pripojené pamäťové úložisko sa dá použiť aj na zálohovanie dát zo smartfónov. Prostredníctvom aplikácie sa dajú dáta odoslať do určeného priečinka alebo priamo vypáliť na disk. V prípade potreby je možné zálohu jednoducho obnoviť. Funguje to ozaj dobre,.. a nebojte sa, aj tu sa nájde jedno „ale“, tak teda, ešte raz. Funguje to ozaj dobre, ale len na Androide. Pri iOS jeden dátový prenos nesmie presiahnuť hranicu 50 MB. Záloha viacerých fotografií, alebo nedajbože dlhšieho HD videa sa tak nekoná.

SmartHub je možné použiť aj ako prístupový bod, stačí ho prepojiť káblom s modemom alebo switchom a pretrpieť konfiguračnú procedúru. Výkon je dostatočný pre bežné použitie, a ako cestovné riešenie celkom vyhovuje. Na doma však odporúčame ostať pri klasickom routri.

Oplatí sa?

Samsung Optical SmartHub prichádza na trh s dobrým nápadom. Za čosi vyše sto eur ponúka externú DVD napaľovačku, Wi-Fi AP, zdieľaný sieťový disk, FTP server a externý zálohovací storage. A to všetko v jedinom puzdre, s malými rozmermi a nízkou hmotnosťou. Ideálne nielen pre cestovateľov, ale aj pre domácich fanúšikov zábavy, ktorí ocenia možnosť pristupovania k CD/DVD aj zo smartfónov a televízorov. Je len škoda, že obmedzení je dosť veľa, a softvér pomocné barličky určite nepodáva. Mohla by nám chýbať aj Blu-ray mechanika, HDMI port pre priame pripojenie k televízoru, integrovaná čítačka pamäťových kariet či jednoduchá a intuitívna aplikácia pre spravovanie zariadenia z počítača, bez potreby použitia webového prehliadača. Ale to by sme už boli na SmartHub prísny a asi aj cena by bola o čosi vyššia. Snáď sa už čoskoro dočkáme ďalšej revízie s vylepšeným (dokončeným) a intuitívnejšie spracovaným softvérom.

samsung-optical-smart-hub

Tak či onak, SmartHub nie je zlým produktom, no Samsung na ňom ešte má čo vylepšovať. Otázkou tak ostáva, pre koho je vlastne určený. Pre starších je zbytočne zložitý, a pre mladších žijúcich v dobe cloudu zasa zbytočný. Pokiaľ máte doma veľa DVD diskov, a celkom sa vám hodí, ak sú dostupné na sieti, môžete pouvažovať. V opačnom prípade si radšej zožeňte Wi-Fi router s USB portom, a externú DVD napaľovačku.

samsung_smarthub_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

samsung-logo

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013