Výstrahy
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať používateľa s ID: 100
Menu

Sagemcom RM 50 je IP rádio za dobrú cenu

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Ostatné recenzie
  • Čítať 6867 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Nudí vás vysielanie klasických rádií? A omrzela aj domáca hudobná zbierka? Pripojte svoje rádio na internet, a otvorte dvere tisíckam internetových rádií najrôznejšieho žánru. A nemusíte ani zaplatiť priveľa.

S IP rádiom RM50 od Sagemcom je počúvanie internetových rádií záležitosťou jednej stovky eur. Iste, takéto zariadenie sa dá vyrobiť zo smartfónu inštaláciou jedinej aplikácie, a pre lepšie ozvučenie stačí pridať reproduktory s bežným 3,5 mm vstupom, netreba ani reproduktor s dokom. Zvládne to aj akýkoľvek tablet, notebook, desktop a v podstate aj televízor. Lenže ani jedno z týchto zariadení nie je primárne rádiom a ani tak nevyzerá.

A práve RM50 je kompaktným spoločníkom na pracovný, alebo nočný stolík, kde spríjemní zaspávanie či aktívnu prácu. Jednoduchému, no vydarenému dizajnu dominuje trojpalcový displej, otočný ovládací prvok a textilný kryt, ktorý pokrýva v podstate celú prednú časť zariadenia. Kryt sa dá podobne ako pri bežných reproduktoroch odobrať a vyčistiť, pod ním sa ukrývajú dva meniče s celkovým výkonom 4 W. Nie je to veľa, ale na stolové rádio to stačí, a RM50 nemá problém dobre ozvučiť miestnosť.

Kvalita zvuku je priemerná, od plastového tela nemožno čakať žiadne zázraky, aj keď výrobca mal snahu o účinný dizajn zadného krytu rádia. Ten má totiž v dolných rohoch dvojicu basreflexových otvorov. Vzhľadom na objem vzduchu za membránami reproduktorov sa však o účinnom riešení hovoriť nedá. Každopádne, RM50 nemieri do high-endu, orientuje sa skôr na cenu.

sagemcom_RM50_IO

*.ak by vám výkon vstavaných reproduktorov nestačil, k RM50 sa dajú jednoducho pripojiť externé reproduktory či zosilňovač. Pre lepšie podanie hlbších tónov sa na zadnej strane zariadenia nachádzajú malé basreflexové otvory.

Dielenské spracovanie je však na veľmi dobrej úrovni, akurát plastové telo v piano lesklom prevedení skvele priťahuje prach i obtlačky prstov. Daň za stále aktuálny trend. Na zadnej strane sa okrem konektora napájacieho adaptéra nachádza aj mini-USB port (pre aktualizáciu firmvéru), dvojica RCA výstupov a 3,5 mm výstup pre slúchadlá. Asi 1,5 metra dlhá drôtená anténa FM rádia je pevne pripojená k zariadeniu, viac by sa nám páčila oddeliteľná, alebo ideálne anténa ukrytá priamo v tele. Príjem klasického rádia je však vďaka nej dobrý a FM tuner má veľmi dobrú citlivosť.

sagemcom_RM50_lcd

Základným informačným prvkom je grafický monochromatický displej s modrým podsvietením s rozlíšením 128×64 bodov pri rozmeroch 75×35 mm. Jednotlivé body sú pomerne veľké a jasne viditeľné, displej je však dobre čitateľný a kontrastný aj pri jasnom okolitom svetle. O čosi horšie je však na tom jeho odozva, a prekresľovanie za sebou zanecháva viditeľné stopy v miestach, kde pixle prestali svietiť. Pri prepnutí do úsporného režimu, kedy sú na displeji zobrazené veľké číslice hodín a dátum, podsvietenie zníži svoju intenzitu a v noci tak neosvetľuje miestnosť a neruší pri spánku.

sagemcom_RM50_APS

Sagemcom RM50 v sebe samozrejme ukrýva 802.11 b/g adaptér, pre jeho pripojenie k sieti tak nebudete potrebovať ethernetový kábel. Komunikácia s routrom je šifrovaná buď cez 64 a 128 bit WEP alebo WPA 1.0 a 2.0. Podporované je aj párovanie cez WPS. Pri prvotnej konfigurácii zariadenie automaticky vyhľadá dostupné bezdrôtové siete a okamžite po pripojení sa môžete vrhnúť na internetové rádiá. Okrem nich však možno využiť aj lokálne pripojený mediaserver, či už počítač alebo dedikované sieťové riešenie. S naším testovacím UPnP serverom na báze Linuxu nemalo rádio žiaden problém a korektne boli zobrazované aj informácie o prehrávanej skladbe.

RM50 tak ponúka tri základné režimy prevádzky, kedy môže fungovať ako klasické FM rádio, lokálny sieťový prehrávač alebo internetové rádio. Z ponuky internetových rádií je možné vyhľadávať podľa regiónu, mena, alebo žánru, obľúbené rádia sa pridajú do zoznamu preferovaných predvolieb. V prípade slovenských rádií našlo RM50 v čase testovania 52 staníc, celosvetovo si však môžete vyberať až z trinástich tisícok.

sagemcom_RM50_dial

Základným ovládacím prvkom je kruhový ovládač s potvrdzovaním stlačením. Tento systém funguje vcelku dobre, pri stlačení sa však často stane, že ovládač zaregistruje aj otočenie, a teda pohyb v ponuke smerom o položku vyššie či nižšie, a tak navigácia nie je vždy stopercentná. Dobre preto poslúži malý diaľkový ovládač s membránovými tlačidlami, plnohodnotne zastupujúci všetky ovládacie prvky na tele IP rádia.

Vlastné tlačidlo má zoznam dostupných staníc, voľba základného módu zariadenia, ovládanie hlasitosti, vstup do menu a zoznam obľúbených predvolieb. Samostatné tlačidlo INFO zobrazí detaily o práve prehrávanom médiu. Dvojica tlačidiel SMART RANDOM sa hodí ak naladené internetové rádio nehrá podľa vášho gusta. Zvoliť tak môžete náhodnú stanicu, podľa preferovaného žánru. „Preladenie“ pritom trvá zhruba dvadsať sekúnd.

sagemcom_RM50_standby

*.veľké tlačdilo zapnutia a vypnutia do stand-by režimu je šikovne umiestnené na zadnej strane IP rádia. Vďaka tvaru zariadenia je prístupné i intuitívne. Lesklé telo však priťahuje prach a obtlačky prstov, ktoré sa navyše veľmi zle čistia.

Z tradičných funkcií rádiobudíka spomenieme dvojicu samostatných budíkov, automatické nastavenie presného času podľa siete, RDS a funkciu sleep. Nastavenia by však mohli byť zálohované batériou. Napájanie zo siete je riešené adaptérom, prijateľná je i spotreba, najviac sme namerali 8 W. Našincovi padne vhod aj lokalizácia firmvéru do českého jazyka, príjemné je i odstupňovanie hlasitosti.

Sagemcom za prijateľnú cenu ponúka slušné internetové rádio s Wi-Fi adaptérom, v príjemnom dizajne a kvalitnom prevedení. Dobrá je aj kvalita zvuku, teda aspoň na možnosti a rozmery celého zariadenia. Škoda len displeja so slabou odozvou, dobrým doplnkom by bol aj predný USB port pre prehrávanie MP3 súborov napríklad z USB kľúča. Konkurentom RM50-tky bude Logitech Squeezebox Radio, ktorý ponúka aj farebný displej a väčšiu podporu zvukových, vrátane bezstratových formátov. Cenovo je však oproti RM50 zhruba o polovicu drahší.

Aktuálnu cenu a dostupnosť Sagemcom RM 50 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

sagemcom_rm50_hodnotenie

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

logo_sagemcom_tn

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013