Menu

Ergonomické princípy pri práci s počítačom: V akej výške by mal byť váš stôl a počítač?

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1636 krát
  • Tlač
  • E-mail

Správna ergonómia pri práci s počítačom, doma aj v zamestnaní, má vplyv na váš zdravotný stav, produktivitu a kvalitu odvedenej práce. Prečítajte si základné ergonomické princípy a užitočné rady, ktoré vás naučia, ako si správne upraviť pracovisko - od výšky písacieho stola až po nastavenie klávesnice.

Výška stola a stoličky

Správna výška písacieho stola a stoličky závisí hlavne od vašej telesnej výšky. Ruky, resp. lakte by mali byť po položení na stôl v 90 stupňovom uhle. Zle nastavený stôl spôsobuje napätie v oblasti ramien a krku. Ak máte lakte v menšom ako 90 stupňovom uhle, znamená to, že stôl je príliš vysoký alebo stolička moc nízko a naopak.

 

Ruky by ste pri práci nemali ohýbať do strán, teda rameno, zápästie aj predlaktie sú v jednej línii a nohy, resp. kolená by mali zvierať pravý uhol. Ideálnym riešením sú ergonomické, výškovo nastaviteľné stoly a stoličky.

Z času na čas sa nezabudnite povystierať, prejsť alebo si sadnúť do pohodlného gauča či sedacieho vaku, aby si váš chrbát oddýchol.

Výška a vzdialenosť monitora

Váš písací stôl, stolička aj laptop by mali byť nastavené tak, aby ste sa pozerali priamo pred seba. Oči by mali byť v jednej rovine s horným rámom monitora. Vzdialenosť od obrazovky by mala byť približne na úrovni natiahnutej ruky, cca 60 cm. Čím ďalej ju umiestnite, tým viac budete namáhať krk. Užitočnou pomôckou je nastaviteľné rameno alebo stojan na notebook s nastaviteľným náklonom.

Myš a klávesnica

Nezabúdajte na dostatočne veľký priestor pred klávesnicou, aby ste si mohli pohodlne podoprieť zápästie a eliminovali vznik syndrómu karpálneho tunela. O čo ide? Dlhodobou a často opakovanou prácou, ktorá namáha ruky (napr. písanie na klávesnici) môže vzniknúť zápal a opuch šliach spôsobujúci stlačenie nervov. Siahnuť môžete aj po ergonomickej (vertikálnej) myši, ktorá zníži svalové napätie a tlak na zápästie.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov / Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013