Menu

Funkcie nových televízorov, ktoré vás dostanú

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 1053 krát
  • Tlač
  • E-mail

Plánujete si kúpiť nový televízor a stále počúvate pojem Smart? Áno, aj televízie sú dnes už inteligentné a disponujú funkciami, ktoré vám budú rozumieť viac ako ktokoľvek iný. Poďme sa spoločne o tom presvedčiť.

 

Čo je to Smart TV?

„Inteligentný“ televízor sa vyznačuje predovšetkým svojou konektivitou a inteligenciou v podobe výpočtového výkonu. Tieto modely, často označované aj ako „Hybrid TV“, dokážu vyvolať množstvo ďalších funkcií prostredníctvom rôznych rozhraní, ktoré sa doteraz zvyčajne používali iba na počítačoch či mobiloch.

Označiť Smart TV ako čisto výstupné zariadenie by bolo až príliš krátkozraké, pretože zariadenie teraz obsahuje plnohodnotné PC s výkonným procesorom. Najdôležitejším rozhraním smerom von je pravdepodobne pripojenie k internetu (širokopásmový internet), a to prostredníctvom integrovaného sieťového pripojenia alebo bezdrôtovo pomocou WLAN v kombinácii so špeciálnym satelitným prijímačom.

Rozhrania, ktoré sa starajú o vaše pohodlie a komfort pri sledovaní televízie

Moderné Smart televízory vám dnes ponúkajú rôzne užitočné rozhrania, napríklad pre ďalšie pamäťové karty alebo rôzne USB sloty.​​​​​

Vo všeobecnosti by mala každá Smart TV zákazníkovi ponúkať nasledujúce rozhrania:

Trojitý tuner pre tri formáty DVB-T (anténa), DVB-C (káblová sieť) a DVB-S (satelit).

Rozhranie CI+, teda štandardizované rozhranie, ktoré prijíma a dekóduje dekódovaciu kartu pre spoplatnené dodatočné kanály.

Smart TV by malo byť dnes možné pripojiť k zodpovedajúcej Bluetooth klávesnici, slúchadlám alebo iným vstupným zariadeniam prostredníctvom integrovaného Bluetooth systému. Pri kúpe takéhoto televízora sa ale uistite, že Bluetooth podporuje aj audio výstup.

Ďalšou dobrou funkciou moderného TV je, že ho používatelia môžu pripojiť k USB kľúču alebo USB pevnému disku cez USB rozhranie a použiť ho ako rekordér. Nahrávanie na USB je možné z digitálnych kanálov, t.j. DVB-T/S/C.

Skratka CEC znamená Consumer Electronics Control a je to funkcia ovládania. Zariadenia, ktoré sú pripojené cez rozhranie HDMI CEC, možno napríklad ovládať pomocou jediného diaľkového ovládača.

Dôležité nové funkcie Smart TV

Smart TV sa vyznačuje funkciami, ktoré ďaleko presahujú to, čo ponúka tradičný televízor. Všetky majú spoločnú interaktivitu.

Zásadným rozdielom oproti bežným televízorom je videotextový nástupca HbbTV. Vďaka internetovému pripojeniu je HbbTV interaktívne.

Veľkou charakteristickou črtou Smart TV je prítomnosť vstavaného webového prehliadača, ktorý používateľom umožňuje surfovať na webových adresách.

Smart TV sú často kompatibilné s jazykovými asistentmi Google Assistant alebo Bixby . Komunikácia zvyčajne prebieha cez mikrofón integrovaný v diaľkovom ovládači.

Výhody Smart televízorov

Na záver spomenieme to najlepšie, čím sú výhody Smart televízorov. Medzi ne patria?

  • - Nezávislosť od lineárnych tradičných televíznych programov.
  • - Hlasové ovládanie pomocou Smart TV kompatibilnej s Google asistentom uľahčuje obsluhu nielen ľuďom s telesným postihnutím.
  • - Eliminujú potrebu samostatne si zakúpiť set-top box alebo kľúč na streamovanie videa.
  • - Vysoký faktor zábavy, napr. inštaláciou hier.
  • - Dopĺňa lineárny TV program o bezplatné knižnice rôznych médií.
  • - Vytváranie vlastných televíznych programov pomocou aplikácií na streamovanie videa.
  • - Integrácia služieb streamovania hudby, ako sú Amazon Music Unlimited, Spotify alebo iní poskytovatelia, premenia váš Smart televízor na mediálne centrum.

Zdroj obrázka: Pressmaster/Shutterstock.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013