Menu

Panasonic, Sony, Samsung a Xpand 3D pripravujú univerzálne 3D okuliare

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2526 krát
  • Tlač
  • E-mail

SpoločnostiPanasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sony Corporation a X6D Limited (XPAND 3D)dnes oznámili, že plánujú spoločne vyvinúť nový jednotný technologický štandard pre aktívne 3D okuliare určené pre širokú verejnosť. Ich spolupráca dostala názov Iniciatíva za Full-HD 3D okuliare.

Zúčastnené firmy budú spoločne pracovať na vývoji a licencovaní technológie pre aktívne 3D okuliare využívajúce rádiofrekvenčný systém (RF). Súčasťou vyvíjanej technológie budú aj RF protokoly umožňujúce priamu komunikáciu 3D okuliarov s rôznymi typmi zobrazovacích zariadení (televízory, počítačové monitory, projektory či 3D kiná s aktívnymi okuliarmi XPAND).

Nový technologický štandard sa bude týkať aj rôznych typov infračervených (IR) protokolov pre komunikáciu aktívnych 3D okuliarov a zobrazovacích zariadení. Budú pod ne patriť protokoly vyvinuté spoločne firmami Panasonic a XPAND 3D, ale tiež proprietárne protokoly spoločností Samsung a Sony.

Licencia Iniciatívy za Full-HD 3D okuliarmi bude platná od septembra 2011. V tej dobe tiež začne vývoj nových 3D okuliarov v súlade s novými štandardami. Univerzálne použiteľné okuliare s novými infračervenými a rádiofrekvenčnými protokolmi budú k dispozícii v roku 2012. Výrobcovia počítajú so spätnou kompatibilitou s 3D televízormi z roku 2011.

„Na vytvorení jednotného štandardu pre 3D okuliare pracuje spoločnosť Panasonic už dlhšiu dobu. V marci sme ohlásili spoluprácu s firmou XPAND v oblasti licencovania IR protokolov. Do tejto spolupráce sa postupne zapojilo niekoľko ďalších firiem. Sme veľmi radi, že naša predchádzajúca snaha vyústila do  širšej spolupráce popredných spoločností,“ prehlásil Masayuki Kozuka, riaditeľ oddelenia pre multimediálny obsah pri divízii pre výskum a vývoj spoločnosti Panasonic. „Intenzívna spolupráca na vytváraní spoločných štandardov podľa nás umožní výrazný pokrok pri vývoji 3D produktov.“

Cieľom spolupráce zúčastnených firiem je výroba univerzálnych 3D okuliarov kompatibilných s prístrojmi rôznych značiek. Ide o unikátny projekt štyroch popredných výrobcov 3D televízií a ďalších 3D produktov, ktorý prinesie celý rad výhod širokej verejnosti. Aktívne 3D okuliare dokážu zobraziť obraz v najvyššej kvalite a rozlíšení Full-HD pre ľavé aj pravé oko a vďaka technológii Bluetooth sa s nimi diváci na viac môžu voľne pohybovať po miestnosti.

 „Dnes oznámená spolupráca zvýrazňuje snahu spoločnosti Samsung vyjsť  v ústrety zákazníkom a ich potrebám v oblasti domácej zábavy a spotrebnej  elektroniky,“ vyhlásil Jurack Chae, viceprezident oddelenia pre výskum a vývoj, Visual Display Business, Samsung Electronics. „V súčasnosti je aktívna 3D technológia voľbou číslo 1 na trhu s 3D televízormi a podľa prieskumu agentúry pre výskum trhu  NPD Group mala v prvom polroku tohto roka až  96%-ný podiel na americkom trhu s 3D TV technológiami. Naša spolupráca pomôže ešte viac rozšíriť využívanie aktívnej 3D technológie, ktorá  umožňuje v súčasnosti najčistejšie a najvernejšie sprostredkovanie  3D zážitku“ dodáva Jurack Chae.

 „Svojimi schopnosťami aj technológiami radi prispejeme k úspechu spoločného projektu s firmami Panasonic, Samsung a Sony. Projekt umožní ďalej zvýšiť kvalitu 3D obrazu a užívateľom aj divákom ponúkne jednoduché a výhodné univerzálne riešenie,“ dodala Maria Costeira, generálna riaditeľka spoločnosti XPAND.

Snahu o vytvorenie jednotného štandardu pre použitie technológie Bluetooth v 3D okuliaroch privítala aj asociácia Bluetooth SIG.

„Špičkové firmy v odbore sa rozhodli pre spoluprácu, aby si diváci mohli lepšie vychutnať 3D zážitky. Je len pochopiteľné, že súčasťou nových jednotných štandardov má byť aj technológia Bluetooth, ktorá je široko rozšírená a jej používanie je veľmi pohodlné,“ komentoval situáciu Michael Foley, výkonný riaditeľ asociácie Bluetooth SIG. „Dnešná správa má veľký význam, pritom však ide  len o začiatok. Technológia Bluetooth má v domácnostiach svoje uplatnenie nielen v 3D okuliaroch, ale tiež v priestorových reprosystémoch, diaľkových ovládačoch a, samozrejme, aj v televízoroch, ktoré sú skutočným stredobodom domácej zábavy.“ 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013