Menu

Ako ma Microsoft pripravil o deň života

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2711 krát
  • Tlač
  • E-mail

Aj tak jednoduchá vec ako inštalácia kancelárskeho balíka Office vás môže pripraviť o deň drahocenného života.

Začalo to veľmi banálne, jednoducho som sa rozhodol vymeniť svoj Offcie 2013 za najnovšiu verziu. Nič závažné ma k tomu neviedlo, len chuť vyskúšať niečo nové a napísať o novom produkte Microsoftu recenziu. Ako slušný používateľ som Office pekne odinštaloval, reštartoval počítač a stiahol si z webu Microsoftu malý inštalačný súbor.

Všetko zatiaľ vyzeralo byť v priadku, dokonca aj inštalácia prebehla bez jediného spomalenia. Celý natešený spúšťam Word a po pár sekundách mi mrzne úsmev na tvári. Objavuje sa známa chybová hláška, na ktorú si spomínam z uvedenia prvej verzie Office 365 a šípim drobné problémy.

Hneď začínam hľadať na internete riešenia, keďže pred dvoma rokmi mi vyriešenie tohto problému zabralo približne pol hodiny čistého času aj s preinštalovaním balíka Office. No nič nefunguje, hoci podobných problémov má očividne viacero ľudí. V skratke – na mojom Microsoft účte mám aktivovanú Offcie 365 licenciu, no softvér pri pokuse o aktiváciu na počítači neustále vyhadzuje chybu.

Po niekoľkých reinštaláciách zisťujem, že už mi nefunguje ani môj starý Offcie 2013 a pri pokuse o aktiváciu dostávam pri ňom rovnakú chybu. Nič sa nedá robiť, vzdávam to a na obed volám linku zákazníckej podpory Microsoftu. Po vyklikaní správnej kombinácie čísiel sa ma ujme príjemná slečna/pani a chvíľu na to už preberá vzdialenú kontrolu nad mojím počítačom. Mám vraj zostať pri ňom, ak bude treba niečo poklikať, niekam sa prihlásiť. Je presné poludnie.

Po štyroch hodinách sedenia, čumenia do blba a niekoľkých reštartoch mi zvoní telefón. „Zjavne je problém v operačnom systéme“, hovorí mi slečna z technickej podpory a dodáva, že by som ho mal preinštalovať, lebo pomaly štartuje a Štart menu je vraj tiež nejaké divné. No bodaj by nebolo, keď je tam jeho alternatíva, ktorá sa zobrazí práve po kliknutí pravým tlačidlom myši.

A počítač veru trošku dlhšie štartuje, keďže ho využívam aj na programovanie, je tam celé Visual Studio, kopa hier a monitorovacie softvéru k vodnému chladeniu a digitálnemu zdroju. Mimochodom počítač je ukážkovo poskladaný, má kvalitné komponenty, 16 GB pamäti, výkonné SSD a pomerne čerstvú inštaláciu systému Windows 10.

Je večer a ja si uvedomujem, že ten Office k svojmu šťastiu až tak nepotrebujem. Teda nepotrebujem ho na tomto počítači, pracovný notebook je iná vec a tam si so starším balíkom Office neplánovane vystačím asi až do jeho úplného rozpadnutia. 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013