Menu

Na Slovensku využívame pracovný web na iné účely

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3469 krát
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť GFI Software oznámila, že podľa jej lokálneho prieskumu registruje pri takmer 90 % slovenských podnikových zákazníkov zneužívanie pracovného internetu svojimi zamestnancami na súkromné účely.

Podniky majú obavy hlavne zo straty produktivity práce, úniku citlivých dát a zavlečenia vírusov do firmy. Faktom, že zamestnanci firemných zákazníkov využívajú webový prístup na mimopracovné účely, si je istých 61 % predajcov, 28 % predajcov sa domnieva, že k zneužívaniu dochádza. Iba necelých 11 % respondentov si je istých alebo sa domnieva, že u ich zákazníkov k zneužívaniu nedochádza.

 

Ako najväčšiu hrozbu zneužívania pracovného webu vidí podnikový manažment stratu pracovnej produktivity zamestnancov (64 %), únik citlivých dát či prihlasovacích informácií (47 %), zavlečenie vírusov (35 %), zahltenie kapacity podnikovej siete (24 %) a právnu zodpovednosť za prípadné porušenie autorských práv zamestnancami (15 %). Iba 6 % respondentov nepovažuje súkromné surfovanie po pracovnom internete za hrozbu.

Aj napriek zmieneným obavám iba 42 % podnikov pravidelne alebo občas vyhodnocuje reporty o prístupe zamestnancov k podnikovému webu, či už s podporou špecializovaného nástroja alebo bez neho. Takmer polovica z celkového počtu respondentov (48 %) aspoň blokuje prístup k určitým webovým stránkam a 45 % webový prístup na nepracovné účely toleruje.

gfi-kapacita

 

„Vďaka raketovo narastajúcemu počtu mobilných zariadení používaných v podnikových sieťach a pracovných počítačoch využívaných doma dochádza k stieraniu hraníc medzi súkromným a pracovným životom,“ povedal Martin Říha, riaditeľ pre stratégiu v spoločnosti GFI Česká republika a Slovensko. „Hoci nové technológie a nový štýl práce prinášajú značný nárast flexibility a efektivity, zároveň dochádza k zvýšeniu rizík pre podnikové siete.

GFI WebMonitor, softvér na filtrovanie webu a bezpečnosť webového prístupu, reaguje na trendy, kedy stále viac zamestnancov pracuje z domova či na cestách z podnikových počítačov a pripájajú sa k podnikovým zdrojom na diaľku. Kvôli maximálnej flexibilite umožňuje verzia GFI WebMonitor vytvárať a uplatňovať rôznu politiku filtrovania webu v závislosti od umiestnenia notebooku.

Napríklad hneď, ako pracovný notebook opustí podnikovú sieť, môže byť povolené streamovanie médií, avšak blokovanie špecifických kategórií webových stránok, ako sú napríklad herné servery či stránky s nevhodným obsahom, zostanú neprístupné. Okrem toho dokáže GFI WebMonitor sledovať aktivity užívateľa nielen v podnikovej sieti, ale tiež mimo ňu a poskytovať ucelené reporty bez ohľadu na lokalitu.

gfi-uzivatelia

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013