Menu

Popularitu selfie potvrdzuje aj vyhľadávanie

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 3751 krát
  • Tlač
  • E-mail

Selfie, fotografia samého seba zhotovená mobilným telefónom najčastejšie v pomerne charakteristickej póze je fenoménom sociálnych sieti aj novým slovom v angličtine. Oskarová skupinová selfie navyše odštartovala novú vlnu záujmu o toto slovo.

"Selfie" sa stalo slovom roku 2013  a už v priebehu roku bolo toto  slovo pridané do anglických slovníkov a  záujem vo vyhľadávačoch v marci 2014 predčil všetky očakávania, veľmi pravdepodobne hlavne vplyvom skupinovej selfie z odovzdávania Oskarov (stala sa tiež najčastejšie zdieľanou fotografiou na sociálnych sieťach). Trochu prekvapivo je o "selfie" najväčší záujem na Filipínach, až potom v Spojených štátoch, Austrálii, Kanade, Írsku, Veľkej Británii, či Dánsku. 

 

Ak ide o vyhľadávané súslovia, stále vedie "selfie obama" (súvisiace s teraz druhou najčastejšie zdieľanou fotografiou na svete ) a samozrejme kombinácia"tumblr selfie" (Tumblr.com, blogovacia služba, preslávená napríklad aj použitím pre kolekcie fotografií). 

Záujem o slovo "selfie" v Česku vyzerá praktický rovnako ako vo svete, marcový rast je  však prudší. Zaujímavosťou môže byť, že na Google je slovo "selfie" hľadané výrazne viac, zatiaľ čo Seznam.cz iba konštatuje, že denná hľadanosť je príliš nízka. Z toho mála čo eviduje, je ale najhľadanejšie "čo je selfie".

Čo je to teda selfie?

Selfie je (napríklad podľa Wikipédie) typom autoportrétnej fotografie vyhotovenej pomocou digitálneho fotoaparátu alebo mobilného telefónu. Často sú tieto fotografie spájané so sociálnymi sieťami, sú väčšinou neformálne fotené s pomocou telefónu držaného v ruke, alebo fotené proti zrkadlu. Typicky zahŕňajú iba fotografujúceho, ale tiež fotografujúceho a kohokoľvek, koho ​​sa podarilo zachytiť v okolí (skupinové selfie, označované aj ako "ussies"). 

Predpokladá sa, že vôbec prvá “selfie” bola fotografia Roberta Corneliusa z roku 1839. Neskoršie selfie sú otázkou použitia fotoaparátu so samospúšťou, alebo použitie zrkadla. Samotné slovo "selfie" sa objavuje v roku 2002 na austrálskom internetovom fóre. Do Austrálie je možné vysledovať asi prvé nahrávanie skupinových selfie fotografií práve na internet. 

Popularity sa slovo “selfie” dočkalo praktický až v roku 2012. Magazín Time zaradil slovo medzi desať najviac nadužívaných slov roku a o rok neskôr sa dostalo do Oxfordského slovníku, aby na konci  2013 bolo vyhlásené dokonca slovom roku. 

Zdroj: Effectix.com

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013