Menu

Šesťdesiat percent Slovákov dovolenkuje s počítačom, polovica z nich kvôli práci

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2095 krát
  • Tlač
  • E-mail

Dovolenku bez počítača si nevie predstaviť šesť z desiatich Slovákov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intel, ktorý bol vykonaný v Slovensku a Českej republike. Technológie výrazne ovplyvňujú chovanie používateľov mobilných zariadení aj v čase oddychu.

Počas dovolenky jednoducho chceme byť na internete. Notebook, tablet alebo konvertibilné zariadenie si so sebou na miesto letného oddychu berie 61% Slovákov. Stále viac chceme zdieľať svoje zážitky a skúsenosti v reálnom čase a využívať moderné technológie na zábavu a komunikáciu. Smartfóny pritom nestačia, väčší displej jednoducho prináša viac pohodlia. Toto zistil prieskum spoločnosti Intel, ktorý bol vykonaný na vzorke 1200 používateľov mobilných zariadení na Slovensku a v Českej republike.

Z hľadiska mobility vychádzajú najlepšie tablety, ktoré si na cesty berú štyria z piatich majiteľov tohto typu zariadení. Je to celkom logické, tablet je najvhodnejším zariadením na konzumáciu obsahu a hranie hier, navyše jeho cena nie je tak vysoká a zrejme ani uložené dáta tak dôležité, aby pri strate tabletu došlo k priveľkým škodám. Zariadenia typu dva-v-jednom so sebou nosí 53% ich majiteľov, za najmenej mobilné zariadenia v tomto smere sú považované notebooky, ktoré so sebou berie každý druhý majiteľ.

Prieskum zohľadňoval aj pohlavia, muži preferujú vyšší výkon a ostávajú so svojou prácou v intenzívnejšom kontakte.  V čase oddychu pracuje až 70% slovenských mužov, z toho takmer polovica uviedla, že veľmi často, alebo často. V prípade žien je to 55, resp. 30%. Pre ne sú aj dôležitejšie iné charakteristiky mobilných zariadení, ako napríklad pohodlné ovládanie, možnosť zhotovovať fotografie a videá a udržiavanie sociálneho kontaktu.

Práve udržiavanie kontaktov s rodinou a priateľmi cez email alebo sociálne siete je najčastejšou činnosťou, pre ktorú si Slováci berú mobilné zariadenia na dovolenku so sebou. Týka sa to až 84% opýtaných, nasleduje vyhľadanie informácií súvisiacich s dovolenkou (77%), sledovanie obľúbených webov (59,4%), sledovanie filmov a multimédií (55,1%) a sprostredkovaní zábavy pre členov rodiny alebo priateľov na ceste (50,8%). Veľa ľudí používa počítač aj na fotografovanie a natáčanie videa (46%), hranie hier (37,5%) alebo úpravu fotiek a strihanie videa (30%).

Výskum zistil dokonca aj to, že počítač na dovolenke vzbudzuje pocity šťastia, ale aj obavy zo straty. S mobilným počítačom v batožine sa tretina slovenských rekreantov cíti šťastnejšie (33,7%), necelá tretina (29,3%) ho radšej kvôli bezpečnosti nechá doma. Najväčšiu radosť majú cestovatelia vo veku 18 – 29 rokov (42,7%) ale zároveň majú aj najväčšie obavy z jeho straty.

Ak sa vyberieme na dovolenku bez počítačového zariadenia, 58% z nás toto zariadenie vyslovene chýba. Najväčší smútok pociťuje veková skupina štyridsiatnikov, len 28% Slovákov uviedlo, že prítomnosť, či neprítomnosť počítača na dovolenke v nich nevzbudzuje žiadne emócie.

Zdroj: TS Intel

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013