Menu

Technologické darčeky budú tieto Vianoce najobľúbenejšie

  • Napísal(a) 
  • Čítať 2867 krát
  • Tlač
  • E-mail

Štyria z desiatich mužov chcú na Vianoce dostať elektroniku. Pre takmer troch z nich by tým kúskom elektroniky mohol byť tablet. Aspoň to tvrdí prieskum predvianočných preferencií, ktorý na vzorke viac ako 10 000 respondentov v dvanástich krajinách uskutočnila spoločnosť Intel. 

 


Intel samozrejme nerobil prieskum len tak z predvianočnej roztopaše. Mobilné zariadenia, smartfóny, tablety a konvertibilné ultrabooky a tablety sú totiž jedným z prioritných odbytísk práve pre procesory Intel. Dopyt po zariadeniach s pripojením na internet je podľa prieskumov vysoký a navyše má rastúci trend. Dokonca aj u žien sa technologické hračky dostali z hľadiska obľúbenosti na rovnakú úroveň ako zdravie a kozmetika (18%). Z hľadiska veku sa prekvapivo javí, že dopyt po digitálnych technológiách rastie s vekom: od 30 % v skupine 18 - 24 rokov, cez 38 % pri 35 - 44 rokoch a až 39 % v skupine 45 - 54 rokov. Maximálny dopyt po technológiách je vo vekovej skupine 55 - 65 rokov a 65+, kde absolútne dominoval dopyt po počítačoch, mobiloch a ďalších elektronických zariadeniach. 

intel-vianoce-prieskum

Vyzerá to tak, že technologické hračky sa stávajú univerzálnymi darčekmi, pričom presvedčená je o tom takmer polovica (48%) opýtaných. Až 21 percent opýtaných kúpiť tablet ako vianočný darček svojim blízkym a súčasne 28 % z respondentov by tabletom bolo rado obdarovaných. Pri výbere konkrétneho tabletu primárny faktor hraje predovšetkým výkon.

intel-vianoce-prieskum-darceky

Možno by vyznelo čudne ak by prieskum spoločnosti, ktorá vyrába procesory dopadol inak, no práve na predvianočný trh stihol Intel nasadiť svojho horúceho favorita, procesory rodiny Core M, ktoré poháňajú zariadenia typu 2 v 1 od širokého spektra výrobcov vrátane firiem ako Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo a Toshiba.

Od Core M Intel očakáva, že rozhýbe segment výkonných mobilných zariadení typu 2 v 1. Svoj „ultrabook“ tak budete môcť rozdeliť na dve časti a používať ho ako tablet pri surfovaní internetom na gauči, alebo ho pripojiť naspäť ku klávesnici, posadiť sa ku stolu a začať pracovať, alebo sa hrať aj náročnejšie hry. Oproti procesoru Intel Core štvrtej generácie ponúka Intel Core M o päťdesiat percent vyšší výpočtový výkon a o štyridsať percent rýchlejšiu grafiku. A to všetko pri dvadsať percent dlhšej prevádzke na batérie oproti generácii Intel Core. Dôležitým faktorom je i o 60% menší tepelný výkon, vďaka čomu môžu výrobcovia navrhovať ultramobilné zariadenia ktorá nemusia byť vybavené ventilátorom. Môžu byť dokonca tenšie ako 9 mm, čo je menej ako má napríklad batéria typu AAA alebo doposiaľ najtenšie vyvinuté laptopy. 

intel-ASUS-Transformer-Book-T300FA

Z ponuky zariadení, ktoré sa dostanú na trh už v najbližšej dobe môžeme spomenúť napríklad Acer Aspire Switch 12, vybavený displejom FHD s uhlopriečkou 12.5” a originálnym stojanom a magnetickou klávesnicou, vďaka ktorým je možné plynulo prechádzať medzi piatimi rôznymi režimami. ASUS predstavil výkonný ASUS Transformer Book T300FA, ktorého tenšia verzia s označením ASUS Transformer T300 Chi je naplánovaná na najbližšie mesiace.

Intel Core M zaujíma aj výrobcov v SMB segmente a tak Dell uviedol svoj prvý komerčný systém 2 v 1 s názvom Latitude 13 7350, ktorý predstavuje kombináciu odľahčeného profesionálneho ultrabooku a odnímateľného tabletu. Nový Lenovo IdeaPad Yoga 3 Pro je o 17 percent ľahší a o 14 percent tenší ako jeho predchodca a vďaka inovatívnemu prevedeniu pántov sa vyznačuje maximálnou stabilitou.

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013