Menu

Vyberáme notebook vhodný pre študenta

  • Napísal(a) 
  • Čítať 16853 krát
  • Tlač
  • E-mail

Notebook je dnes už bežnou výbavou každého študenta. Poradíme vám, ako si vybrať ten správny.

Chystáte sa kúpiť notebook pre školáka alebo študenta? Určite nesiahajte po tých najlacnejších riešeniach. Niekedy sú síce postačujúce, no v mnohých prípadoch by nemuseli byť tou správnou pomôckou pre úspešné štúdium. Požiadavky kladené na notebook sú totiž pri študentoch odlišné od tých, ktoré tu kladie firemná klientela, alebo bežný domáci užívateľ.

Pri výbere by ste mali mať na pamäti niekoľko dôležitých vlastností – vysoký faktor mobility (rozmery, hmotnosť a výdrž na batériu), odolnosť pri menej šetrnom zaobchádzaní a výkon odpovedajúci požiadavkám danej školy. Nie každý študent si vystačí s kancelárskym balíkom a pre prácu v grafických editoroch, CAD / GPGPU aplikáciách, alebo aj pri programovaní je potrebný vysoký výkon.

 

Nech ho stále nenabíja

Dôležitou vlastnosťou študentského notebooku je jeho výdrž pri práci na batériu. V učebniach nie je vždy dostatok zásuviek a notebook sa tak po druhej hodine môže stať zbytočným doplnkom. Optimálny študentský notebook by preto mal mať dostatočne vysokú výdrž, pohybujúcu sa nad hranicou piatich hodín. Táto požiadavka by bola pred pár rokmi len ťažko splniteľná, v súčasnosti už nie problém naraziť na modely schopné pracovať aj vyše 12 hodín.

Podmienku výdrže nad 5 hodín spĺňa väčšina bežných notebookov. Pozor by ste si mali dať na najlacnejšie modely, pri ktorých môžu byť z dôvodu maximálnej úspory vstupných nákladov použité slabé batérie. Veľmi dobre si tu vedú ultrabooky, ktoré výrobcovia vybavujú nízkoenergetickými procesormi. Tie vedia byť v prípade potreby skutočne úsporné a poskytnúť čas na dlhé hodiny nenáročnej práce.

Aby vydržal aj pád na zem

Ani v rukách toho najopatrnejšieho študenta sa notebook nevyhne menším nehodám. Dennodenné prenášanie a používanie aj vo vonkajšom prostredí kladie na konštrukciu vysoké nároky. Ak chcete aby notebook vydržal pokope viac ako jeden rok, je nutné pri výbere brať ohľad aj na jeho spracovanie.

Lacné plasty sú nevyhovujúce a v spojení s len priemernou konštrukciou znamenajú problém pri menej šetrnom zaobchádzaní. To môže viesť k rôznym problémom, vrátane prasknutých plastov, či uvoľneného veka displeja. Pevné šasi a odolné kovové materiály ale nie sú zadarmo a preto ich nemôžeme očakávať pri najlacnejších notebookoch.

Pred kúpou si choďte pozrieť vybrané modely do kamennej predajne. Len tak zistíte pevnosť konštrukcie a kvalitu samotného prevedenia. Vyskúšajte si chytiť notebook za jeho roh. Ak začujete nepríjemný zvuk alebo sa telo notebooku začne prehýbať, viete že toto nie je práve odolný notebook.

notebook

 

Na veľkosti niekedy záleží

Každý gram navyše je pri neustálom prenášaní zbytočnou záťažou, pričom to isté platí aj o rozmeroch notebooku. Je preto nutné nájsť optimálny kompromis medzi rozmermi a ergonómiou používania. Pri extrémne malom notebooku len ťažko nájdeme dobrú klávesnicu a písanie väčšieho textu nemusí byť práve príjemným zážitkom.

Najmenšie rozmery a hmotnosť pohybujúcu sa okolo jedného kilogramu ponúkajú tablety vybavené doplnkovou klávesnicou. Pri nich treba mať na pamäti už spomínanú horšiu ergonómiu práce a aj malý displej, ktorého uhlopriečka sa pohybuje do 11 palcov. Kým pri písaní textu to je postačujúce, tak práca s tabuľkami už taká príjemná nie je.

Úplne opačnou kategóriou sú klasické notebooky vybavené displejom s uhlopriečkou 15,6 palcov a väčšou. Ich hmotnosť sa často pohybuje okolo hranice 3 kg a majú väčšie rozmery, kvôli ktorým nie sú úplne vhodné na neustále prenášanie. Na druhú stranu ale umožňujú osadenie výrazne výkonnejších komponentov, čo ocenia hráči, grafici a mladí konštruktéri.

Dobrým kompromisom sú notebooky s uhlopriečkou 13,3 až 14“, pri ktorých sa hmotnosť pohybuje okolo dvoch kilogramov a vďaka menším displejom sú aj kompaktnejšie. Stále poskytujú veľmi dobrú ergonómiu práce, ale na rozdiel od väčších modelov už pri klávesnici nenájdeme jej numerickú časť.

Výkon nie je druhoradý

Študenti vyžadujúci vysoký výkon si skutočne nevymýšľajú a nemusia ho potrebovať len na hry. Aj pre nich ale existuje niekoľko zaujímavých notebookov, vybavených výkonným hardvérom. Nová platforma Haswell spoločnosti Intel je zameraná práve na dosiahnutie nízkej spotreby pri práci na batériu a ak sa spojí s technológiou dynamického prepínania grafických kariet, tak výsledkom je optimálny študentský notebook so slušným výkonom a dlhou výdržou práce na batériu.

Pri ňom sa ale nevyhneme vyššej investície, ktorá môže pokojne prekročiť hranicu tisíc eur. Za tieto peniaze dostanete vysoký procesorový výkon a poteší aj hráčov počítačových hier s hernou grafickou kartou. Keďže procesor v sebe integruje aj energeticky nenáročné grafické jadro, je možné medzi nimi prepínať podľa potrieb konkrétneho užívateľa, či práve používanej aplikácie.

Takýto notebook pri práci na batériu zníži svoj výkon a vypne samostatnú grafickú kartu. Stále to bude postačovať na plnohodnotnú kancelársku prácu, pričom na jedno nabitie vydrží pokojne aj 8 a viac hodín. Ako náhle ho zapnete do elektrickej siete, dostane sa výkon na svoju pôvodnú hodnotu a je možné bez problémov používať aj náročné aplikácie, či krátiť si voľný čas hraním počítačových hier.

herny notebook

 

Nebojte sa parametrov!

Procesor a grafická karta nie je všetko. Pri výbere toho správneho notebooku dbajte aj na niekoľko ďalších parametrov. Prvým je kapacita operačnej pamäti, ktorá by nemala byť menšia ako 4 gigabajty. To je skutočné minimum pre používanie kancelárskych balíkov, surfovanie po internete a zahratie si nenáročnej hry. Za optimum môžeme považovať 6 alebo 8 gigabajtov, čo je dostačujúce aj pre skutočne aktívne používanie.

Rovnako pevný disk má vplyv na celkový výkon notebooku, pričom k dispozícii sú dva rozdielne typy. Prvým je klasický pevný disk, dostupný vo veľkých kapacitách (štandardne od 320 gigabajtov do jedného terabajtu) a v dvoch rýchlostiach, ktoré sa označujú ako RPM (počet otáčok za minútu – 5400 alebo 7200). Druhým typom je disk SSD, ktorý je vďaka absencii mechanických častí odolný voči nárazom, má menšiu spotrebu a výrazne vyšší výkon. Je ale aj drahší a jeho kapacita pri cenovo dostupných notebookoch neprekročí 120 gigabajtov.

Pri niektorých modeloch môžete naraziť na hybridný pevný disk, ktorý obsahuje aj menšiu flash pamäť (väčšinou od 8 do 32 gigabajtov), určenú pre zrýchlenie systému. Táto pamäť ale nie je štandardne prístupná a jej využitie je plne v rukách operačného systému.

ASUS X55A

Asus X55A 

Stojí len tri stovky, no zvládne bežnú kancelársku činnosť a internetovú zábavu. Výrobca ho vybavil jednoduchým dvojjadrovým procesorom Intel Celeron B830 s pracovnou frekvenciou 1,8 GHz. Trochu tu zaostáva kapacita operačnej pamäti – dva gigabajty sú dnes už málo a časom sa určite nevyhnete jej rozšíreniu. Zvyšok hardvérovej výbavy je ale v poriadku. Notebook má integrovanú grafickú kartu, pevný disk s kapacitou 320 gigabajtov, Wi-Fi a Bluetooth adaptér a dokonca tu nájdete aj USB 3.0 a HDMI konektory. Notebook je rozmerovo väčší, 15,6 palcový displej má klasické HD rozlíšenie a poteší tu aj numerická časť klávesnice. Kvalita spracovania je priemerná, rovnako aj výdrž pri práci na batériu. Notebook má v cene operačný systém Windows 8 v 64-bitovej verzii. Ak operačný systém už vlastníte, môžete siahnuť po odlišnej konfigurácii s rovnakou cenou, ktorá má 4 gigabajty RAM, výkonnejší procesor a väčší pevný disk.

+ Nízka cena, dostačujúci hardvér
- Len 2 GB RAM, slabá batéria

Cena: 305 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

HP Pavilion TouchSmart 11-e000ec

HP Pavilion TouchSmart 11 

Váži len 1,4 kilogramu a vďaka kompaktným rozmerom sa vmestí do každej kabelky. Tento malý notebook s len 11,6 palcovým displejom je ukážkou moderného netbooku. Má dvojjadrový procesor od AMD (model A4-1250, frekvencia 1 GHz) s grafickou časťou Radeon HD 8210 a veľmi slušnú kapacitu operačnej pamäte – 8 gigabajtov. Disk je tu klasický, s kapacitou 500 gigabajtov, samozrejmosťou je Wi-Fi, Bluetooth a operačný systém Windows 8 v 64-bitovej verzii. Displej má bežné HD rozlíšenie, no jeho obrovskou výhodou je možnosť dotykového ovládania. Kvalita spracovania je s ohľadom na cenu veľmi slušná, no treba si zvyknúť na menšie klávesy. Školák navštevujúci základnú školu s tým určite mať nebude. Treba ale mať na pamäti, že po výkonnostnej stránke tento notebook nie je žiadnym rekordmanom a určený je hlavne pre nenáročnú prácu v kancelárskom balíku a zábavu na internete.

+ Dobrá cena, dotykový displej, 8 GB RAM
- Nízky výkon, menšie klávesy

Cena: 419 eur

 

Lenovo IdeaPad S400

Lenovo Ideapad S400

Štýlový ultrabook od Lenova zaujme dobrým pomerom výkonu a faktoru mobility. Displej má uhlopriečku 14 palcov, klasické HD rozlíšenie 1366×768 bodov a tiež je ho možné ovládať dotykom. Výrobca tu siahol po platforme Intel Ivy Bridge, konkrétne je to dvojjadrový procesor Core i3 3227U, doplnený o štyri gigabajty operačnej pamäte. Jeho pracovná frekvencia je len 1,9 GHz, no dokáže spracovať súčasne až štyri vlákna. Veľkou výhodou je aj veľmi malé TDP s hodnotou 17 wattov. Pevný disk má kapacitu 500 gigabajtov, doplnený je o rýchlu flash pamäť s kapacitou 8 gigabajtov, ktorá je určená na zrýchlenie dodávaného systému Windows 8 64-bit. Grafická karta je síce integrovaná (Intel HD 4000), no zahráte si s ňou aspoň nenáročné 3D hry.

+ Slušný výkon, dotykový displej
- So základnou batériou len priemerná výdrž

Cena: 539 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

Sony Vaio E14

Sony Vaio E14

Pre všetky dievčatá a slečny obľubujúce ružovú farbu má firma Sony v ponuke krásny a zároveň výkonný notebook. Vybavený je 14 palcovým displejom, takže sa dá aj častejšie prenášať v prípade, ak vám nebude vadiť 2,3 kilogramu čistej váhy bez nabíjačky. Keďže konštrukcia nie je extrémne odolná, treba si aj tu dávať pozor na nečakané pády. Dvojjadrový procesor Core i3-3110 nie je výkonnostný šampión, no v spojení s dedikovanou grafikou Radeon HD 7670M zvládne nielen multimédiá, ale aj stredne náročné hry. Štyri gigabajty operačnej pamäte sú odporúčaným minimom, 500 gigabajtový disk priemerom. Notebook je dostupný aj v čiernej a bielej farbe, systém je tu Windows 8 64-bit. Zaujímavou alternatívou je aj model F14, vybavený novším procesorom a grafikou od Nvidie.

+ Dobrý výkon, AMD grafika, dizajn
- Len pre dievčatá

Cena: 571 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

Dell Inspiron 15R

Dell Inspiron 15R

Je univerzálny notebook, pri ktorom sa výrobca zameral skôr na ergonómiu práce ako na faktor mobility. Displej s uhlopriečkou 15,6 palca má len klasické HD rozlíšenie, čo je zároveň aj jedinou väčšou slabinou tohto notebooku. Hardvér je založený na platforme Intel Ivy Bridge, konkrétne je to procesor Core i5-3337U. Má maximálnu pracovnú frekvenciu 2,7 GHz, zvládne spracovať štyri vlákna súčasne a jeho TDP je len 17 wattov. Operačná pamäť s kapacitou 6 gigabajtov je dostačujúca aj pre aktívneho používateľa a jeden terabajt úložného priestoru postačí na desiatky hodín HD filmov. Hráčov určite poteší grafická karta AMD Radeon HD 7670M, ktorej výkon stačí na stredne a menej náročné hry.

+ Dobrá ergonómia práce, slušný výkon
- Nízke rozlíšenie displeja

Cena: 667 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

Acer Aspire V7-482P

Acer Aspire V7-482P

Zástupca novej série ultrabookov od Aceru je určený pre náročnejšieho zákazníka, ktorý bude notebook využívať nielen na bežné úlohy. Predurčuje ho k tomu moderná platforma Intel Haswell s dvojjadrovým procesorom Core i5-4200, 6 gigabajtov operačnej pamäti a výkonná grafická karta Nvidia GeForce GT750. Dokonca aj pevný disk s kapacitou 500 gigabajtov má pri sebe rýchleho 16 GB SSD pomocníka, ktorý pomáha operačnému systému. Acer sa po dlhej dobe rozhodol použiť aj iné ako len HD displeje. Model V7 má 14 palcovú verziu s jemným Full HD rozlíšením a IPS technológiou. Na jedno nabitie by mal vydržať až šesť hodín práce, čo by malo postačiť na bežný študentský deň.

+ Pekný dizajn, slušný výkon, Full HD
- Zbytočné 4 GB pri grafike

Cena: 969 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

MacBook Air 13“

Apple MacBook Air

Zásluhu na vytvorenú ultrabookov má hlavne dvojica Apple a Intel, ktorí stáli pri zrode prvého skutočného ultrabooku – MacBook Air. Jeho najnovšia verzia je dostupná s 11,6 alebo 13,3 palcovým displejom, pri ktorom ponúka rozlíšenie 1440×900 bodov. Hardvér je založený na najnovšej platforme Intel Haswell s výkonným integrovaným grafickým čipom HD Graphics 5000. Štyri gigabajty operačnej pamäte sú dostačujúce, pri disku je na výber buď 128 alebo 256 gigabajtové SSD. S hmotnosťou len 1,35 kilogramu a hrúbkou od 0,3 do 1,7 centimetra je to jeden z najkompaktnejších výkonných ultrabookov. Výhodou je aj malá a ľahká nabíjačka, ktorá vám v taške nezaberie zbytočné miesto.

+ Špičkový faktor mobility, dobrý výkon
- Cena

Cena: 1099 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

 

Asus G750JX

Asus G750JX

Toto je notebook pre náročného hráča, ktorý má zároveň dostatočne „tučnú“ peňaženku. Vo svojej podstate je to skôr mobilná verzia herného počítača, pri ktorej nečakajte prevratnú výdrž práce na batériu, či vysoký faktor mobility. Notebook totiž váži skoro 5 kíl a rozmerovo nie je vôbec malý. Displej s uhlopriečkou 17,3 palcu ponúka pri Full HD rozlíšení vynikajúci komfort na prácu s multimédiami – či už to je úprava fotografií, strihanie videa alebo aj programovanie. Hardvér je skutočne výkonný – nájdete tu štvorjadrový procesor Intel Core i7-4700HQ, 16 gigabajtov operačnej pamäti, dva rýchle pevné disky s celkovou kapacitou 1,5 TB a výkonnú grafickú kartu Nvidia GeForce 770M. Samozrejmosťou je Blu-ray optická mechanika, miniDP a Thunderbolt rozhranie.   

+ Špičkový výkon, dizajn
- Len ako náhrada za PC, nevhodné na prenášanie

Cena: 1475 eur

Kúpte si ho na Westech.sk

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013