Menu

Ako sa mení sledovanie televízie

  • Napísal(a)  Redakcia
  • Čítať 2737 krát
  • Tlač
  • E-mail

Televízia už zďaleka nie je pasívnym doplnkom v domácnosti, s ktorým sa dá komunikovať len pomocou ovládača. Technológie ako smart interaction, dnes umožňujú televíziu jednoducho ovládať napríklad pomocou hlasu či gest.

Intuitívna platforma, ktorá rozpoznáva tváre, pohyby, či dokonca mimiku, umožňuje ďaleko viac ako len zapínať či vypínať televíziu, prepínať kanály, či pracovať s nastaveniami prijímača. Posúva hranice využiteľnosti televízorov internetu a aplikáciám, podobne, ako to poznáme z počítačov, tabletov a smartfónov. Zobrazovaný obsah môžete pomocou technológie smart interaction sledovať a ovládať na ktoromkoľvek svojom zariadení bez ohľadu na miesto, kde sa práve nachádzate.

„Všetky počítače, smartfóny a tablety so systémom Android nebo iOS môžu býť bezdrôtovo prepojené s televízorom. Bezdrôtové „smart“ prepojenie viac zobrazovacích zdrojov dokáže významne rozšíriť vaše možnosti. Jednotlivé aplikácie internetového veku tak doslova dokážu premeniť sny na skutočnosť,“ hovorí Jiří Mrkvička, Manažér pre Sales & Marketing čínskej spoločnosti Changhong Europe pro Českou republiku a Slovensko, ktorá patrí medzi päť popredných svetových výrobcov spotrebnej elektroniky.

Zdravé pozeranie televízie?

Televízory s funkciou smart interaction ponúkajú využitie napríklad športovým nadšencom. S interaktívnym ovládaním športových hier pohybmi používateľa sa zo statického diváka – konzumenta, stáva divák s aktívnou účasťou na programe. Takzvané Body Sense Games sú jednoduchým riešením, ako napríklad udržať deti v pohybu počas sychravých zimných dní, ale určite si nájdu svojich priaznivcov aj medzi dospelými.

Hľadaniu ovládača je koniec

A ako technológie smart interaction fungujú? Televízia sleduje pomocou kamery a mikrofónu svet okolo seba, rozpoznáva tváre, dokáže rozoznať gestá a pohyby tela, či dokonca mimiku tváre. Nimi potom televízor ovláda. Takéto ovládacie prvky sú preddefinované alebo sa dajú prispôsobiť podľa vôle a pohodlia používateľa. Takýto ovládač nikdy nezapadne do gauča, ani sa nepoškodí, či neopotrebuje. Určite ho ocení každý, kto ovládač zvykne hľadať alebo jednoducho potrebuje ovládať televíziu „bez rúk“, napríklad pri varení, žehlení alebo trebárs „browsovaní“ na internete.

Ovládanie v mobile

Okrem klasického diaľkového ovládača sa dnes núkajú aj iné alternatívy. Stačí ak máte Smart TV s aktívnym wi-fi pripojením, smartfón či tablet a môžete bez problémov ovládať televízor aj na diaľku. Ak máte mobilné zariadenie vybavené infračerveným portom, môžete si do svojho smartfónu alebo tabletu stiahnuť aplikáciu, ktorá plne nahradí diaľkový ovládač k televízoru.

Aj napriek zdokonaľovaniu fyzických diaľkových ovládačov, ovládacie prvky ako gestá, hlas a možno niekedy v budúcnosti aj myšlienka, posúvajú komunikáciu s televízormi na úplne inú úroveň. Až čas ukáže, či dokážu poraziť klasické diaľkové ovládanie. Isté ale je, že éra pasívneho sledovania televízneho obsahu pomaly speje ku svojmu koncu.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013