Menu

DELL má inšpiratívny domáci počítač

Windows 8 je konečne príjemný na dotyk. A to treba využiť nielen na tabletoch, ale aj zariadeniach s väčšou uhlopriečkou. Konvertibilné ultrabooky, notebooky ale aj domáce all-in-one počítače sa postupne stávajú zariadeniami s dotykovou obrazovkou.

Hoci to na prvé počutie znie čudne, no aj pri klasickom desktope, pri sedení za stolom a pozeraní do normálneho monitora nemusí byť občas na škodu dotknúť sa displeja. Je to len otázkou zvyku, začať používať prsty miesto myši, a pri mnohých aplikáciách je tento spôsob aj prirodzenejší. Zatiaľ je však stále len veľmi málo.

All-in-one počítač je vo väčšine prípadov postavený na notebookovej platforme, rozmerovo, i energeticky úsporné komponenty si svoje miesto nachádzajú za displejom, výsledkom čoho je o kúsok hrubší „monitor“, ktorý sa zaobíde bez ďalšej „škatule“ pod stolom. Všetko čo sa dá je integrované, jedinými nevyhnutnými perifériami je klávesnica a myš. Ideálne je, ak sú obe periférie bezdrôtové, čo pomáha dosiahnuť základný efekt dizajnu AIO, a tým je poriadok na stole. All-in-one počítače eliminujú počet káblov potrebných k prepojeniu jednotlivých častí zostavy a v prípade testovaného DELL Inspiron One 23, ktorý je dodávaný s bezdrôtovou klávesnicou a myšou sme si vystačili len s napájacím káblom do elektrickej siete.

Dotykové displeje pri AIO počítačoch neboli nezvyčajné ani pred príchodom Windows 8. Väčšinou však dokázali rozpoznať len dva dotyky (čo vlastne aj pre Windows 7 stačilo) pomocou niektorej z optických technológií. DELL Inspiron One 23 má však plnohodnotný 23 palcový kapacitný displej, ktorý pozná aj zložitejšie gestá využívané vo Windows 8. Vyrobiť však takýto displej v tejto uhlopriečke ešte stále nie je celkom jednoduché a preto práve obrazovka je pravdepodobne najdrahším komponentom celého počítača.

Dvadsaťtripalcová uhlopriečka displeja definuje aj rozmery celého počítača, jeho rám je primerane hrubý a pôsobí vyvážene k ostatným proporciám. Z hľadiska konštrukcie je na tom Inspiron veľmi dobre. Podstavec i noha sú stabilné a neutekajú ani pri naklápaní displeja jednou rukou. Jednotlivé časti puzdra k sebe presne lícujú a ani okolo portov nie sú zbytočne veľké medzery. Dizajn je síce subjektívnou záležitosťou, no predsa si dovolíme tvrdiť, že Insprion One 23 je jedným z najkrajších AIO počítačov na trhu. Jednoduché a čisté línie, kombinácia striebornej a čiernej farby, štíhla noha i podstavec pri pohľade z profilu, porty sústredené na jednom mieste; to všetko dáva pocit z luxusného produktu. Iste, sú i lacnejšie AIO, no zatiaľ sa nám cena, ktorú nastavil DELL zdá primeraná. Uvidíme, čo vlastne Inspiron One 23 dokáže.

Na pohľad najviditeľnejším prvkom výbavy je 23“ displej s LED podsvietením a rozlíšením 1920×1080. V porovnaní s dotykovým DELL S2340T ktorý sme nedávno testovali, má o čosi horšie podanie farieb a ani pozorovacie uhly nie sú tak široké. Napriek tomu však bude potenciálny záujemca s kvalitou obrazu spokojný, a Inspiron One 23 bez problémov zastúpi kvalitný monitor strednej triedy. Čo sa týka odozvy na dotykové gestá, tá bola v poriadku, vadila nám však povrchová úprava displeja. Pohyb prsta bol brzdený nie celkom hladkým povrchom krycieho skla. Toto zdrsnenie môže pomáhať presnejšiemu výberu prvkov na obrazovke,, no zároveň uberá z pocitu hladkého kĺzania sa prstov pri zoomovaní, otáčaní, a vykonávaní podobných gest.

Väčšina portovej výbavy je ukrytá v zadnej časti, v priestore pod uchytením displeja k podstavcu. Káble sa tak dajú menej nápadne viesť okolo nohy podstavca a skryť ich za dosku stola. Okrem napájacieho konektora sa tu nachádza slušná nádielka vstupno-výstupných portov. Dva USB 2.0 a dva USB 3.0 porty sú trochu natesno a väčšie USB kľúče sa vedľa seba nepomestia, no tie bude praktickejšie vkladať do ďalšej dvojice USB 3.0 portov na ľavom okraji AIO. Spomedzi výstupov pre monitory nechýba HDMI a analógový D-Sub, a Inspiron sa tak dá rozšíriť o ďalšiu pracovnú plochu. Slúžiť však môže aj ako monitor, aj keď zdroj obrazu možno pripojiť len na analógový D-Sub vstup. Samozrejmosťou je ethernetový konektor a trojica výstupov pre zvuk – kompozitný, 3,5 mm analógový a digitálny S/PDIF.

Na ľavom okraji rámu sa nachádza spomínaná dvojica USB 3.0 portov, štrbina čítačky pamäťových kariet s podporou ôsmich formátov, výstup pre slúchadlá a vstup pre mikrofón. Pravý okraj rámu ponúka tlačidlo pre zapnutie počítača, LED signalizujúcu aktivitu pevného disku, ovládač hlasitosti a jasu displeja. Nechýbajú ani dvierka optickej mechaniky, v nami testovanej konfigurácii išlo o Matshita UJ240AF Blu-ray mechaniku s podporou vypaľovania DVD diskov.

V rámci multimediálnej výbavy si svoje miesto v hornom okraji rámu našla webkamerka a integrovaný mikrofón. K Inspiron One 23 tak nie je potrebné pripájať žiadne káble, k internetu sa dokáže pripojiť pomocou bezdrôtového Wi-Fi adaptéra od Intel, k mobilným zariadeniam aj pomocou Bluetooth vo verzii 4.0. Pribalená klávesnica i myš komunikujú prostredníctvom 2,4 GHz technológie a miniatúrne prijímače sa ľahko skryjú v zadných USB 2.0 portoch. Voliteľné príslušenstvo pri vyšších konfiguráciách zahŕňa aj integrovaný DVB-T tuner.

*.terabajtový pevný disk síce nepatrí medzi trhačov rekordov, no vďaka rýchlosti otáčania platní na 7200 ot./min. ponúka solídny výkon pre multimediálne nasadenie. Navyše nebol ani hlučný, takže neruší napríklad pri dlhých pracovných večeroch.

S vnútornosťami počítača bude spokojný aj náročnejší používateľ, avšak len pokiaľ sa neplánuje hrať náročnejšie hry. V našom prípade bol srdcom Inspiron One 23 procesor Intel Core i5-3450S so štvoricou jadier taktovaných na 2,8 GHz, maximálna Turbo frekvencia je 3,5 GHz. Novinka vyrábaná 22 nm technológiou patrí medzi tie úspornejšie a s 65W TDP pomáha udržať spotrebu počítača v rozumných medziach. Integrovaný grafický adaptér Intel HD Graphics 2500 sa dokáže zo základnej frekvencie 650 MHz dostať až na 1,1 GHz, no herné orgie od neho nečakajte. Pre príležitostné hranie starších hier je k dispozícii Radeon HD 7650 s gigabajtom dedikovanej pamäte. Ten ich zvládne bez problémov, a ak sa uskromníte s rozlíšením či kvalitou vykresľovania, spustíte aj novšie tituly.

Operačná pamäť poskytuje slušných 8 GB v dvoch moduloch taktovaných na 1600 MHz pri CL11 časovaní. Predstavuje tak pohodlný výkon aj pre beh pamäťovo náročných aplikácií i dostatočnú rezervu do budúcna. Pevný disk od Seagate s kapacitou 1 TB je pripojený na S-ATA 6 Gb/s radič a jeho platne sa otáčajú rýchlosťou 7200 ot./min. Kapacitne i výkonnostne je to vhodné riešenie pre domáci počítač, s ktorým sa počíta aj pre náročnejšiu prácu a ukladanie množstva multimédií. Voliteľne je k dispozícii i 2 TB disk, nižšie konfigurácie sa dodávajú s 500 GB diskom.

V našich testoch naplnil elegantný AIO od DELL naše očakávania, a ponúkol solídny výkon procesora, ktorý nemá problém ani s náročnejšími aplikáciami. Štvorica relatívne vysoko taktovaných jadier zvládne bez problémov aj náročné úlohy, spracovanie videa, fotografií i rendering, navyše s rozumnou spotrebou. Spomínaný herný výkon už stojí na pováženie, a hoci sa dajú spustiť aj novšie tituly, bude sa treba uskromniť pri kvalite vykresľovania detailov. Pevný disk sa nemôže rovnať s rýchlymi SSD, ponúka však slušnú kapacitu a výkon dostatočný pre bežné použitie. Štart systému počítač zvládol za veľmi slušných 21 sekúnd. Výkon pamäťového systému nesklamal, a je dobré, že výrobca použil rýchlejšie pamäte taktované na 1600 MHz pri štandardnom časovaní.

DELL Inspiron One 2330 Touch je vydareným All-In-One počítačom. Príjemný dizajn, veľký dotykový displej a výkon bez problémov zvládajúci všetky bežné úlohy vyplývajúce z domáceho použitia bez zbytočného čakania. Vďaka relatívne malým rozmerom nebude potrebovať na stole veľa miesta a bohatá portová výbava, možnosť pripojenia ďalšieho monitora, či v rámci voliteľnej výbavy aj televízny tuner, otvára široké možnosti použitia. Hráčom bude určite chýbať vyšší grafický výkon, no tí budú aj tak siahať po celkom inej kategórii počítačov.

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013