Menu

MSI Z77 MPOWER ponúka výkon, ktorý vás nezruinuje

Prémiové základné dosky sú vždy zamerané na výkon, množstvo viac či menej užitočných doplnkov, hračiek a vychytávok, pre ktoré musíte byť skutočný nadšenec, aby ste ich využili každý deň. S tým korešponduje aj cena, no spoločnosť MSI nám ukázala, že tomu tak nemusí byť vždy.

MSI Z77 je doska navrhnutá pre pretaktovanie,  pre náročných hráčov a pre nadšencov, ktorí majú základnú slušnosť neosadiť drahý a výkonný procesor do kancelárskej základnej dosky. Výkonu nie je nikdy dosť a pokiaľ peňaženka nenamieta, pri výbere dobrej dosky pre Ivy Bridge sa treba pozerať nad hranicu 200 EUR. MSI to však dokáže aj o čosi lacnejšie.

Pozrime sa ako to aktuálne vyzerá na trhu. Ak odhliadneme od Workstation dosiek, to najlepšie v podaní ASUS dostanete za takmer 350 EUR, Maximus V Extreme, Z77X-UP7 od Gigabyte stojí približne rovnako, G1.Sniper 3 zoženiete už od troch stoviek. Podobne vybavená Maximus V Formula stojí okolo 250 EUR, Sabertooth Z77 TUF čosi vyše 200; MSI Z77 MPOWER však cenovo podlieza aj Z77A-GD80 z domácej produkcie. MPOWER za 175 EUR sľubuje kvalitne vybavenú dosku s vynikajúcim prevedením i potenciálom. Uvidíme, či je to skutočne tak.mpower4

Balenie dosky napovedá, že obsahom pestrofarebnej škatule nebude obyčajný produkt strednej triedy. Okrem bohatého príslušenstva sa v nej nachádza aj certifikát kvality a stability, potvrdzujúci kvalitu použitých komponentov. Doska takisto prešla 24 hodinovým záťažovým testom v Prime95. V balení je i príručka pre pretaktovanie s užitočnými tipmi a odporúčanými nastaveniami, potrebná S-ATA kabeláž, M-konektory, SLI mostík, adaptéry pre pripojenie multimetra a Wi-Fi anténa.

msi_z77_mpower_layout

Začneme tradične, pohľadom na dosku. Layout je vynikajúci; odstup PCI-E slotov umožní inštaláciu aj dvoch grafických kariet s trojslotovým chladičom, S-ATA konektory sú otočené vodorovne na rovinu dosky, dokonca aj header pre pripojenie  USB 3.0 portov je zalomený. Vedľa napájacieho konektora je doplnkový 6-PIN a body pre pripojenie multimetra, tlačidlá pre zapnutie dosky, jej reset a neodmysliteľný OC Genie Button si svoje miesto našli na pravom okraji v dobre prístupnej oblasti. Napriek masívnemu chladeniu napäťových regulátorov procesora je na doske dostatok priestoru pre inštaláciu aj väčších chladičov, ani pamäťové sloty nie sú natlačené na seba. Doska je pritom štandardného ATX formátu a nijak výrazne nepresahuje za tretí rad upevňovacích skrutiek, vďaka čomu ju vmestíte aj do štandardných middletowerov.

Z77_MPOWER_V-Check_Points

Do štyroch slotov sa vmestí celkom 32 GB operačnej pamäte pozostávajúcej z DDR3 modulov s maximálnou frekvenciou 3000 MHz. Priestor pre zábavky s pamäťovým systémom tak určite je, a ani 2400 MHz moduly sa nebudú na doske flákať.

MSI_Big_Bang_Z77_MPOWER_Detail_06

Grafické karty je možné zapojiť do multi-GPU konfigurácie, doska podporuje CrossFireX i SLI. Lámača grafických rekordov však v tomto smere čakať nemožno, doske chýba doplnkový čip rozširujúci počet PCI-E liniek, a tak sú na výber konfigurácie 16×0×0, 8×8×0 alebo 8×4×4. 16 liniek poskytovaných PCH Z77 tak napríklad trojici výkonných grafík v SLI/CFX stačiť nebude.  Pripravená je i štvorica PCI-Express 2.0 ×1 slotov pre ďalšie rozširujúce karty.

Z77_MPOWER_SATA

Pevné disky ovláda čipset a nie je tu žiadny doplnkový radič. Možnosti Intel Z77 tak dovoľujú pripojiť dva disky rýchlosťou 6 Gb/s, a štvoricu diskov na 3 Gb/s. Aj pre nadšenca uvažujúceho o SSD RAID 0 to bude postačovať. Prémiové dosky však v tomto smere ponúkajú viac. USB portov je k dispozícii šesť na zadnom paneli a jeden header priamo na doske. Intel Z77 podporuje 4 z týchto portov, ďalšiu štvoricu má na starosti čip Renesas uDP72020. K sieti či internetu sa doska pripojí štandardným ethernetovým rozhraním, prípadne bezdrôtovo prostredníctvom vstavaného Wi-Fi adaptéra. Príjemným doplnkom je Bluetooth 3.0 adaptér, ktorý používa napríklad aplikácia Command Center.

 msi_z77_mpower_io2

Na zadnom paneli sa nachádza (zľava doprava)PS/2 port a dvojica USB portov s pozlátenými konektormi, tlačidlo pre resetovanie CMOS, BT adaptér s dvojicou USB 3.0 portov, Wi-Fi adaptér s dvojicou USB 3.0 portov, gigabitový sieťový adaptér s dvojicou USB 3.0 portov, optický S/PDIF výstup, HDMI a DisplayPort (podpora zapojenia oboch výstupov súčasne) a napokon konektory osemkanálovej zvukovej karty.

MSI_Big_Bang_Z77_MPOWER_Detail_01

Poďme sa však pozrieť na drobné detaily, ktoré robia dosku dobrou. Použité komponenty Military Class III pozostávajú z druhej generácie DrMOS II mosfetov, Hi-c CAP kondenzátorov, SFC cievok a kondenzátorov s tuhým dielektrikom. Tieto súčiastky majú v porovnaní so štandardom vyžadovaným od výrobcov základných dosiek vyššiu odolnosť voči dlhodobému zaťaženiu vysokými teplotami, vyššiu stabilitu či napríklad dlhšiu životnosť. MSI napríklad pri svojich kondenzátoroch hovorí o viac ako 10 ročnej výdrži pri plnej záťaži, a až 40 ročnej životnosti v bežných podmienkach.

ocgenie

Ani tu nesmie chýbať OC Genie, opäť vo svojej druhej generácii. Instantné pretaktovanie máme jednoducho radi, a nie je nič jednoduchšie ako stlačiť tlačidlo, zapnúť počítač a po pár sekundách zistiť, ako si systém s danou kombináciou komponentov poradil, a koľko extra megahertzov z procesora a pamätí dostal. OC Genie je pritom pomerne účinný nástroj, ktorý pracuje na HW úrovni a jeho efektivita sa pohybuje v rozsahu 5-30%, v závislosti od použitých komponentov.

mpower3a

Už štandardnou výbavou moderných dosiek je UEFI, MSI popracovalo na dizajne a prehľadnosti a tak je „klikací BIOS“ logicky usporiadaný a zmizla z neho infantilnosť prvých verzií, na ktorú chceme čo najrýchlejšie zabudnúť. Podstatne sa zlepšila i odozva a UEFI od MSI sa dá konečne normálne používať. UEFI však stále zaostáva za konkurenciou, a MSI by sa malo poponáhľať s inováciou aj v tomto smere. Pri Z77 MPOWER sme neprišli ani o klasické MSI doplnky ako sú 8 mm hrubé heat-pipe trubice v pasívnych chladičoch mosFETov, funkciu SuperCharger pre rýchlejšie nabíjanie USB zariadení či USB porty s pozlátenými plochami pre pripojenie herných klávesníc a myší. Tradičným prvkom napájania je aktívne prepínanie fáz, nechýba ani Winki3 – jednoduchý operačný systém postavený na Linuxe, voliteľne spustiteľný ešte pred štartom samotného Windows.

MSI_Big_Bang_Z77_MPOWER_Detail_07

Nadšencov pretaktovania poteší Command Center – aplikácie pre iOS, ktorá umožňuje kontrolovať aktuálny stav základnej dosky, ale aj upravovať napätia, frekvencie či ovládať práve prehrávaný film. 

msi_command_center

 

Z77 MPOWER sme testovali s procesorom Intel Core i7-3770K, dvoma 2GB pamäťovými modulmi G-Skill Pi taktovanými na 1600 MHz, grafickou kartou Gigabyte GeForce  GTX 560 Ti SO2 a Intel SSD série 320 s kapacitou 160 GB. MPOWER v tejto konfigurácii, ktorá môže byť, azda až na tie pamäťové moduly, veľmi podobná so zostavami stavanými v reálnych podmienkach, podala očakávaný výkon a stala sa základom výkonnej hernej i pracovnej mašiny. Ešte stále ostal aj priestor pre druhú grafickú kartu, prípadne pre vyššie modely radov HD79xx či GTX 680 a 690. Závisí však aj od použitého procesora, a pokiaľ siahnete po lacnejšom riešení, nemusíte zúfať, pomocnú ruku podá OC Genie.

msi_z77_mpower_tabulka

 

S naším testovacím i7-3770K sme očakávali viac práve od funkcie OC Genie, ktorá bola veľmi opatrná. Len s malým zvýšením napätia procesora sa jej podarilo dosiahnuť frekvenciu 4,12 GHz, aj keď ani to nemožno hodnotiť ako celkom zlý výsledok. Očakávania však boli vyššie. Príjemné však bolo taktovanie v prostredí UEFI, pričom sme ocenili najmä jeho dobrú odozvu. Tento spôsob môžeme odporučiť aj menej skúseným začiatočníkom, je však dobré ponechať väčšinu nastavení týkajúcich sa napätia komponentov na automatickej voľbe. Loadline kalibrácia či vypnutie automatického prepínania fáz viedla k nestabilite systému. S malou úpravou napätia procesora na 1,2 V (podľa CPU-Z na 1,184) a zvýšeným napätím CPU PLL sme stabilne prekročili hranicu 4,5 GHz pri základnej frekvencii 100,5 MHz. Pomocou automatických nastavení sa však dá dosiahnuť bez dlhšieho špekulovania na väčšine Ivy Bridge procesorov frekvencia okolo 4,2 – 4,3 GHz.

msi_mpower_CPUz_4523

MSI Z77 MPOWER ponúka za svoju cenu veľmi slušnú výbavu i zaujímavý potenciál pre pretaktovanie. Pomer ceny a výkonu je jeden z najlepších, aký sme mali na podobných doskách možnosť vidieť. Pomocou MPOWER môžete poskladať výkonný počítač s i7 procesorom rovnako dobre, ako aj pomôcť pomalším kúskom prelomiť 4 GHz hranicu. V niektorých prípadoch pomôže OC Genie, v iných bude treba chvíľku poklikať v prehľadnom UEFI s konečne lepšou odozvou. Použité komponenty dávajú predpoklad stabilnej prevádzky a dlhodobej výdrže aj v pretaktovanom stave. Iste, oproti o stovku drahším doskám MPOWER chýba viac PCI-E liniek, Thunderbolt či napríklad doplnkový S-ATA radič, no to všetko sú vlastnosti využiteľné v pomerne špecifických prípadoch. Do hernej mašiny, ktorej majiteľ rád zabehne do UEFI či MSI Control Center a pohrá sa s frekvenciami je MSI Z77 MPOWER určite dobrou voľbou.  

MSI_Mpower_award

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť základnej dosky MSI Z77 MPOWER v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

 msi_z77_mpower_hodnotenie

 Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti:

msi_logo_250

 

Špecifikácie nájdete na stránke výrobcu

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013