Menu

Aká rýchla je pamäťová karta pre profesionálov?

Pre sériové fotenie v RAW, pre Full-Frame zrkadlovky, či pre záznam HD videa pripravila spoločnosť Transcend nové CompactFlash karty s kapacitami do 128 GB a podporujúce vysokorýchlostný štandard Ultra DMA 7. Otestovali sme, ako sú na tom profesionálne karty z hľadiska rýchlosti.

Pri fotografovaní vo vysokom rozlíšení, či do RAW formátu môže byť pri sériovom snímaní najpomalším prvkom celého systému práve pamäťová karta, ktorá nezvláda veľké množstvo prijímaných dát spracovať dostatočne rýchlo. Pre profesionálnych fotografov sú preto určené vysokorýchlostné CF karty, napríklad aj testovaný kúsok od Transcend. Ten podľa údajov na stránke dokáže zapisovať dáta rýchlosťou až 120 MB/s. Spĺňa štandard prenosu dát Ultra DMA 7, rýchlosť čítania je až 160 MB/s. Kartu sme vyskúšali v našom testlabe, aby sme si overili, či výrobca na svojom webe nepreháňa.

Najrýchlejšia, a kapacitne najväčšia karta v ponuke spoločnosti Transcend s modelovým označením TS128GCF1000 je pripravená aj na  použitie v HD kamerách, vďaka certifikátu VPG-20, ktorý zaručuje plynulé nahrávanie záznamu pri 20 MB/s, čo bude stačiť pre Full HD video v 3D režime, ale dokonca aj pre 4K UHDTV záznam v 2160p rozlíšení.

Balenie v malej škatuľke nenaznačuje, že by sa vo vnútri ukrýval extra drahý produkt. A predsa za CF kartu s kapacitou 128 GB zaplatíte vyše 350 EUR. Nejedná sa o žiadne úložisko pre fotenie domácej oslavy či dovolenky, pre bežný kompakt. A vlastne, vzhľadom na dominanciu rozmerovo podstatne menších SD kariet to ani nie je fyzicky možné. Na CompactFlash však stále fotia profesionáli, ktorí dokážu oceniť vysokú rýchlosť zápisu, a rýchla karta im umožní zhotoviť 5-10 snímok v RAW formáte v rýchlom slede za sebou.

Transcend ponúka túto kartu aj v 16, 32 a 64 GB prevedení, samozrejme za prijateľnejšie ceny. Na 128 GB sa však vmestí niekoľko tisíc fotografií v komprimovanom i RAW formáte súčasne. Vysoká rýchlosť je dosiahnutá použitím pamäťových buniek typu MLC, ktoré poznáme aj z bežných SSD diskov. Priestor pre dosahovanie vyšších rýchlostí tu stále ostáva, treba však myslieť aj na možnosti samotných zariadení, ktoré záznam zhotovia. Vysoká prenosová rýchlosť pri čítaní sa zasa odrazí na kratšom čase, ktorý bude potrebný pre skopírovanie obsahu na pevný disk počítača. Tu však treba použiť kvalitnú USB 3.0 čítačku kariet, rýchlosť karty totiž niekoľkonásobne prevyšuje možnosti starého USB 2.0 rozhrania.

Kartu sme testovali v USB 3.0 čítačke od rovnakého výrobcu, no nepodarilo sa nám dosiahnuť deklarované hodnoty. Závisí však práve od čítačky, a tak sa môžu hodnoty pri rozličných zapojeniach rôzniť. Napriek tomu však karta atakovala pri rýchlosti zápisu hranicu 100 MB/s, čo je vynikajúca hodnota, rýchlosť sekvenčného čítania bola ešte o 30 MB/s vyššia. Kontinuálne nahrávanie videa vo vysokom rozlíšení určite nebude problém.

Pri nákupe pamäťovej karty rozhoduje formát, kapacita a rýchlosť, no určite i cena. A i tu platí, že za tie najvýkonnejšie komponenty si treba priplatiť. S cenou začínajúcou podľa internetových vyhľadávačoch už niekde okolo hranice 300 EUR rozhodne nepatrí TS128GCF1000 medzi lacné záležitosti. Je to však stále lepšie ako odporúčaných 589 EUR v novembri minulého roka, v čase, kedy bola karta uvedená na trh. Škoda že súčasťou balenia nie je aj externá čítačka s podporou USB 3.0 rozhrania. Aj keď nie je tento doplnok nevyhnutný, mohol by sa hodiť záujemcovi prechádzajúcemu na rýchlejšiu CompactFlash kartu.

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť pamäťovej karty Transcend CF1000x 128 GB v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

 

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013