Menu

Vertex 450 od OCZ prekračuje päťstovku

V jeseni priniesla spoločnosť OCZ do svojej ponuky ďalší SSD disk postavený na Barefoot radiči, s potenciálom pre vysoký výkon. Prenosové rýchlosti nad 500 MB/s znejú sľubne, a tak sme sa o tom, aký je Vertex 450 naozaj museli presvedčiť.

SSD sa konečne stávajú štandardnou výbavou dostávajú do notebookov, pre desktop predstavujú ideálny upgrade, a v mobilných zariadeniach, nuž, tam je situácia stále otázkou peňazí, najmä čo sa týka skutočne rýchlych riešení, no maloformátové SSD sú už za rohom. OCZ Vertex 450 je kvôli svojmu 2,5“ formátu a výške len 7 mm ideálnym kandidátom nielen pre desktopy a notebooky, ale aj tenké ultrabooky.

Výhody SSD sú nesporné, a pokiaľ ho raz vyskúšate, už nebudete chcieť nič iné. Bezhlučná prevádzka, odolnosť voči otrasom, nižšia spotreba a teda aj dlhšia výdrž batérie v notebooku, no najmä vysoký výkon. Oproti klasickým pevným diskom s rotujúcimi platňami, a špeciálne v porovnaní s 2,5“ 5400 otáčkovými diskami hrajú SSD úplne inú ligu. Stonásobne kratšia prístupová doba, násobne vyššia rýchlosť sekvenčného i náhodného zápisu/čítania dát sa prejavuje v citeľne kratšej odozve systému, rýchlejšiemu štartu systému, spúšťaní aplikácií i načítaní úrovní v hrách, či kopírovaní súborov. Nevýhodou však stále ostáva vysoká cena za GB, a teda ak chcete SSD s poriadnou kapacitou, treba aj poriadne zaplatiť.

OCZ sľubuje, že Vertex 450 zvládne ľavou zadnou všetky nastolené úlohy v krátkom čase, a poskytne maximálnu rýchlosť pri prenose dát vysoko nad 500 MB/s. Nastupuje tak na vlnu, ktorú má na svedomí modelový rad Vector, akurát s výhodnejšou cenou za GB. Testovali sme 256 GB verziu (dostupné ešte 128 a 512 GB modely), ktorá má udávanú rýchlosť sekvenčného čítania 540 MB/s a pri zápise dosiahne 525 MB/s.

Vertex 450 prichádza v balení s dištančným rámčekom pre inštaláciu do šachty s výškou 9 mm i redukciou pre osadenie do 3,5“ šachty v desktopovej skrinke. Disk je pomerne ťažký, jeho puzdro je kovové a výrazne sa podpisuje na 115 gramoch hmotnosti. Pokiaľ idete po každom grame, môže to byť na pováženie, no použitý materiál má svoje opodstatnenie. Puzdro sa totiž opiera o radič, ktorý sa nachádza zhruba v strede PCB. Vrstva nanesenej teplovodivej pasty pomáha prenosu tepla na vyššiu plochu a tým aj udržať radič v nižších pracovných teplotách. 

Srdcom SSD sa stal osemkanálový Barefoot 3 radič s procesorom ARM Cortex a koprocesorom Aragon od OCZ. Radič má pod palcom 16 pamäťových modulov Intel-Micron umiestnených z oboch strán PCB. Každý z modulov má kapacitu 16 GB, pamäťové bunky typu MLC a je vyrobený 20 nm výrobným procesom. Len pripomenieme, že predchádzajúci model Vertex 4 bol postavený na Indilinx Everest 2 radiči a 25 nm MLC NAND. 20 nm proces umožňuje lepšie využiť pri výrobe plochu wafera, čím sa znižujú výrobné náklady. Vertex 450 samozrejme disponuje i vyrovnávacou pamäťou, v tomto prípade výrobca použil dva 256 MB DDR3L čipy Micron taktované na 1600 MHz.

Potenciál disku je tak veľký, čo vyústilo v rovnako veľké očakávania. SSD s vysokými prenosovými rýchlosťami a vysokým počtom vstupno-výstupných operácií za sekundu dokážu poriadne rozhýbať aj výkonný herný stroj. Vertex 450 sme testovali na základnej doske ASUS Sabertooth Z87 s procesorom Intel Core i7-4770K, 8 GB pamäťami Corsair Vengeance s frekvenciou 2133 MHz a grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 560Ti od Gigabyte. Ako systémový disk poslúžil Intel SSD 320 v 160 GB verzii. Operačný systém Windows 8.1 bol odladený tak, aby niektoré jeho servisy, ako napríklad hibernácia či obnovenie systému nezaťažovali SSD a neskresľovali jeho výkon. V bežných podmienkach denného využitia tak môže Vertex 450 dosahovať mierne horšie výsledky.

Zabudnúť netreba ani na adekvátny hardvér. Stará základná doska, ktorá nepodporuje rozhranie S-ATA 6 Gb/s alebo starý S-ATA II kábel sa ľahko môžu stať úzkym hrdlom, ktoré výkon SSD degraduje a nedokáže ho využiť naplno. Pri staršom hardvéri je preto treba zvážiť investíciu a možno zainvestovať rovno do celkom nového železa. Pri výmene starého disku za nové SSD určite padne vhod klonovací softvér od Acronis, ktorý výrazne uľahčí migráciu na SSD bez nutnosti čistej inštalácie systému.

V testoch Vertex 450 nesklamal, a napokon ukázal očakávaný výkon. Rýchlosť sekvenčného čítania i zápisu pokorila hranicu 500 MB/s. Ani pri práci s veľkými súbormi mu nedochádza dych, testy reálnej prevádzky v PCMark7 ukázali stále pomerne slušné výsledky v teste štartu aplikácií.

Starý dobrý ATTO je jeden z najobľúbenejších testov úložísk, a podľa neho Vertex 450 pohodlne prekročil 500 MB/s.

Crystal DiskMark predošlé výsledky viacmenej potvrdzuje, pokles výkonu pri práci s malými blokmi dát nie je vôbec zlý, radič tu odvádza dobrú prácu. Čo sa týka počtu vstupno-výstupných operácií, kde atakuje stotisícovú hranicu, patrí Vertex 450 vo svojej kategórií na vrchol.

Plusom v porovnaní s klasickými diskami je i spotreba, Vertex 450 má spotrebu pri práci približne 4 W, v pohotovostnom režime by to malo byť asi 0,6 W.

OCZ Vertex 450 na našom trhu zoženiete za necelých 200 EUR v 256 GB verzii. Cenovo je tak porovnateľný so Samsung SSD840 Pro, prípadne s novinkou z domácej stajne; Vector 150. Z hľadiska výkonu by mal oproti Vertex 450 ponúknuť ešte čosi navyše, aj vďaka vyššej frekvencii Barefoot 3 radiča, o čom sa určite budeme chcieť presvedčiť. Ako sa bude značke OCZ dariť v blízkej budúcnosti bude závisieť od spoločnosti Toshiba, ktorá odkúpi všetky aktíva krachujúcej OCZ. Či sa s SSD OCZ stretneme aj v budúcom roku je ešte otázne, no nový majiteľ má zabezpečiť servis a podporu pre existujúcich zákazníkov. Investície do Vortex 450 sa však určite nemusíte báť. Za dve stovky dostanete výkonné a kapacitne dostatočne veľké úložisko aj pre notebooky, vhodné pre každodennú prácu i zábavu vo výkonných herných mašinách. Problémom pri výbere však môže byť o niečo vyššia cena v porovnaní s konkurenciou.

Za zapožičanie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013