Menu

Testovali sme GeForce GTX 1080 ROG Strix OC od ASUS

Extrémne výkonná, stále drahá ale aj konečne poriadne pripravená na virtuálnu realitu. Nové grafiky od Nvidie sú mokrým snom všetkých technologických nadšencov.

Sedím si za svojim herným počítačom vybaveným grafickou kartou GeForce GTX 970 a na monitore s WQHD rozlíšením skúšam najnovšie hry. Sám seba sa snažím presvedčiť, že idú maximálne plynulo aj pri najvyšších detailoch, ale pravda je niekde inde. Niekdajší kráľ vyššej strednej triedy už stráca dych a môj počítač je tým správnym adeptom na generačnú výmenu grafickej karty. Lúčim sa preto s osvedčenou kamarátkou a z krabice vybaľujem jej náhradníčku s označením GeForce GTX 1080.

Len pre najnáročnejších

Nvidia sa pri svojej najnovšej High-end karte nenechala ničím obmedzovať a rozhodla sa vyrobiť špičkovú grafickú kartu, ktorou svojej konkurencii ujde na míle ďaleko. Aby som bol úprimný, veľa roboty s tým nemala, keďže AMD už dávno odstúpilo z finančne náročného súboja a zameriava sa na cenovo dostupné herné počítače. Tam Nvidia smeruje o niečo lacnejšiu GeForce GTX 1070 a hlavne úplnú novinku GTX 1060 s cenovkou 249 dolárov.

GeForce GTX 1080 je presne takou kartou, akú čakáme od súčasného High-endu. Všetko začína už pri krabici, v ktorej sa k vám dostane. Mne do redakcie dorazila špeciálna verzia od Asusu s presným označením ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 OC. Dlhý názov, na ktorý sme si už pri modeloch tejto Taiwanskej značky za dlhé roky zvykli. V obchodoch samozrejme narazíte na veľké množstvo rôznorodých modelov, či už s klasickým referenčným modelom, alebo s upraveným chladením, či celkovo zmeneným PCB.

Cena kariet s GeForce GTX 1080 začína na dosť vysokej hranici, konkrétne sa blíži k 800 eurám. A to je suma, za ktorú si šikovný hráč dokáže poskladať veľmi zaujímavý herný počítač, vhodný aj na hranie náročnejších hier vo Full HD rozlíšení. Testovaný Asus je na tom ešte horšie, výrobca si zaň pýta ešte ďalších 40 eur navyše. Na jeho obhajobu ale musím uznať, že za svoje peniaze dostanete skutočne zaujímavú a hlavne výrazne upravenú kartu.

strix 1080 1

Špičkový Pascal

Nová GeForce je skutočne revolučnou grafikou vo viacerých smeroch. Základom je jadro Pascal GP104-400, úplne nové, výkonné a o niečo lacnejšie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Tvorí ho celkovo 7,2 miliardy tranzistorov a 2560 výpočtových Cuda jednotiek. Nvidia na výrobu čipu použila 16 nm FinFET technologický proces a pri pamätiach siahla po 10 Gbps modeloch. Karta má síce stále len 256-bit širokú pamäťovú zbernicu, ale vďaka rôznym vylepšeniam poskytuje až o 43% širšiu pamäťovú priepustnosť v porovnaní s GTX 980.

Základná frekvencia jadra je stanovená na 1,61 GHz, čo je netradične vysoká hodnota. Nie je to totiž tak dávno, čo sme sa pri grafikách dostali nad hranicu jedného gigabajtu. V Boost režime sa jadro dostane až na 1,73 GHz, samozrejme to platí len pre základné verzie kariet. Výrobcovia sa radi hrajú s frekvenciami a za príplatok predajú aj modré z neba. Navyše ak sa vám podarí vychytať dobrý kúsok, tak sa pri Boost režime dostanete aj cez 2 GHz. GDDR5X pamäť je chuťovkou sama o sebe, keďže už v základe beží na 10 GHz frekvencii.

Prekvapením je aj výrazne znížené TDP, ktoré Nvidia stanovila na 180 wattov. Karta si pritom počas bežnej práce v systéme berie menej ako 10 wattov a v dobre vetranej skrinke je úplne tichá. Už niekoľko generácii teda platí, že High-end karty sú aj v referenčnom prevedení veľmi tiché. Jadro zvládne teplotu aj nad 90 stupňov, kam sa ale dostanete len skutočne málokedy. Samozrejmosťou je doska s PCI-Express 3.0 slotom a adekvátny počítačový zdroj.

strix 1080 5

Strix od Asusu

Už po prvom pohľade na kartu je každému jasné, že tento model určite nie je len ďalšou bežnou kartou. Séria Strix je zameraná na náročnejších hráčov, ktorým ponúka vyššie pracovné frekvencie, lepšie chladenie a častokrát aj prepracované PCB. Z obrázku, ktorý nájdete nižšie, môžete vyčítať všetky zásadné úpravy karty. Asus tvrdí, že pri konštrukcii karty použil prémiové komponenty, ktoré majú vplyv na celkovú energetickú efektívnosť karty. Počas bežnej práce v systéme kartu nebudete počuť. Tichá je dokonca aj pri graficky menej náročných hrách a o sebe dá vedieť skutočne len pri plnom vyťažení.

strix 1080 4

Karta vám v počítači zaberie dva sloty, pričom ak to s pretaktovaním myslíte vážne, tak si nechajte voľný aj ten tretí. Základňa chladiča odoberajúca teplo z čipu je medená a má v sebe priamo integrované heat-pipe trubice. Chladič je masívny, s jemným rebrovaním. Ochladzujú ho tri ventilátory so špeciálne zahnutými lopatkami, ktoré sú tri krát tichšie ako ventilátor použitý v referenčnom dizajne. Na karte navyše nájdete aj dva 4-pinové konektory, ku ktorým môžete pripojiť dva externé ventilátory. Tie následne ovládnete dodávaným softvérom, čo sa hodí primárne pre pretaktované zostavy.

Chuťovkou je osvetlenie Aura RGB Lghtning, ktoré poteší majiteľov presklených skriniek. Výrobca totiž pridal na kartu niekoľko LED svetiel, konkrétne na jej hornú a aj spodnú časť. Dodávaný softvér vám nad nimi dá plnú kontrolu, pričom okrem klasického svietenia podporuje rôzne efekty, prípadne sa farba mení na základe teploty jadra. Skvelá pomôcka pre náruživých hráčov, ale v nepeknej skrinke bez priehľadnej bočnice ju nevyužijete.

strix 1080 3

Drahá, ale inak špičková

Nová GeForce GTX 1080 nie je karta pre každého. Dovoliť si ju môžu len tí najmajetnejší hráči, ktorí majú k tejto karte aj adekvátnu hardvérovú výbavu v podobe výkonného 4-jadrového procesora, dostatku operačnej pamäte a hlavne veľkého monitora s vysokým rozlíšením. Kupovať si túto kartu k priemernej zostave s Full HD monitorom je vyslovené mrhanie peňazí, lebo tu karta nikdy nepôjde naplno.

V prevedení od spoločnosti Asus je karta navyše tichšia, chladnejšia a aj poddajnejšia pri pretaktovaní. Je snom každého hráča? Určite áno, keďže na trhu nič výrazne výkonnejšie nenájdete a konkurenčné AMD je zamerané na úplne iný cenový segment. Testy výkonu nájdete nižšie v grafoch a hneď vám z nich bude jasné, akú dobrú kartu sme testovali.

Pre koho je karta zbytočná? Ako sme už písali, pre jej plné využitie je potrebné vlastniť aj adekvátny počítač a monitor. Vlastníci kariet GTX 980 a 980 Ti ale nie sú vhodnými kandidátmi na prechod, teda pokiaľ nevlastnia 4K monitor, alebo sa nechystajú zakúpiť si helmu pre virtuálnu realitu. Majiteľ GeForce GTX 970 ale rozdiel pocíti, dokonca už aj vo Full HD rozlíšení. Z nášho pohľadu je nová GeForce skutočne skvelou kartou, zvládajúcou všetky súčasné hry. A vďaka nadštandardnej verzii od spoločnosti Asus si od nás zaslúžene odnáša aj zlaté ocenenie.

ASUS GTX 1080 ROG Strix OC
CENA: 799 €
+-
Špičkový výkonVysoká cena
Tiché a účinné chladenie
Doplnkový softvér
Spotreba
Kvalita prevedenia100
Hlučnosť95
Spotreba95
Technológie100
Cena/výkon90
HODNOTENIE: 96/100
Aktuálne jedna z najlepších grafických kariet, aké si náročný hráč môže za svoje peniaze kúpiť. Má extrémny výkon, je tichá, chladná a s malou spotrebou. Problémom je jedine vysoká cena.

 gold small

Graf ceny produktu Asus STRIX-GTX1080-O8G-GAMING poskytuje server Heureka.sk

VÝSLEDKY TESTOV

Grafické karty testujeme na našej novej zostave založenej na platfome Intel. Štvorjadrový procesor Core i7-3770 a základná doska Gigabyte GA-Z77X-UP7 je doplnená o 16 GB DDR3 pamäte a rýchly systémový SSD disk od Intelu. Systém je Windows 10 Pro v 64-bit verzii so všetkými dostupnými aktualizáciami. Digitálny zdroj s príkonom 860 W zvládne aj trojicu hladných grafík. 

g 3dmark

Syntetický 3DMark je jedininým testom, kde karta podáva len o trochu lepší výsledok ako GTX 980 Ti.

g batman

Test sme v Batmanovi pustili pre istotu hneď niekoľko krát, keďže náskok pred konkurenciou je skutočne obrovský.

g bioshock

Vysoké FPS aj tu jasne ukazuje, že karta má slušnú výkonnostnú rezervu aj na 4K rozlíšenie.

g mafia2

Roky starú hru testujeme z nostalgie a preto, aby sme videli výkon kariet aj v starších tituloch.

g metro

Čokoľvek horšie ako GTX 980 Ti je pre Metro slabé.

g unigine

Aj v tomto teste si Nvidia konkuruje jedine sama sebe.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013