Menu

Testovali sme novú GeForce GTX 760

Najnovší prírastok do rodiny grafických kariet kalifornského výrobcu smeruje na stredne náročných hráčov. Výkonu má pre nich dosť a navyše nie je zbytočne predražená.

Hranie na počítačoch ešte stále neumiera, hoci sa každú chvíľu objavujú depresívne predpovede. Zaujem herných vývojárpov o túto platformu stále rastie a nezmení sa to ani po príchode herných konzol, ktoré už budú konečne založené na x86 architektúre.

NVIDIA dnes pre hráčov PC hier uvádza nový model z rodiny GeForce 700 – grafickú kartu GeForce GTX 760. Tá v jej portfóliu nahradí ešte stále predávanú GeForce GTX 660 Ti. Ponúknuť má o niečo vyšší výkon za stále veľmi zaujímavú cenu, pohybujúcu sa okolo hranice 240 eur. Novinka je teda trochu lacnejšia a má výrazne lepší pomer ceny k výkonu.

 

Štvrtá do série

GeForce GTX 760 je štvrtou kartou z najnovšej série NVIDIE. Po extrémnom Titane a výkonnej dvojici GTX 770 a 780 je táto novinka určená pre hráčov, ktorí nemajú neobmedzený rozpočet, no zároveň sa chcú hrať nové hry. Jadro tejto karty je založené na overenom čipe GK104, ktorý je použitý aj pri karte GTX 770.

Tu samozrejme nájdeme niekoľko rozdielov, vďaka ktorým sa dosiahla nižšia cena karty. Hlavným rozdielom je samozrejme počet CUDA procesorov, ktorý sa z pôvodných 1536 znížil na 1152. Počet ROP jednotiek zostal zachovaný na čísle 32, texturovacie jednotky znížili zo 128 na 96. Čo našťastie zostalo zachované, je 256-bit pamäťová zbernica, ku ktorej je pripojená vlastná GDDR5 pamäť s kapacitou dva gigabajty.

tabulka

 

To je dostatočne veľa aj pre moderné hry, pri ktorých by ste chceli využiť nové post-process efekty, či vyhladzovanie hrán. S ohľadom na parametre by karta pri nových hrách nemala mať mať problém ani s extrémnym rozlíšením, no samotná NVIDIA svoju kartu stavia do pozície vhodného riešenia pre hráča s Full HD displejom. Dostupné budú aj modely s dvojnásobnou kapacitou pamäte, čo ale aktuálne dokáže využiť len niekoľko hier.

gpuz gpuz2

 

Slušné chladenie

Kým High-endové GeForce GTX 780 a 770 vyzerajú na nerozoznanie, tak nová GTX 760 už jasne patrí do kategórie strednej triedy. Mohutný kovový chladič nahradilo lacnejšie, avšak stále veľmi dobré riešenie. Karta teraz pôsobí viac plastovo, no nič to neuberá na konečnej účinnosti.

Pri bežnej práci v systéme vás určite nebude obťažovať hlukom a čo je dobré, táto skromnosť jej ostane aj po spustení hry. S referenčným chladičom sú nové karty od NVIDIE stále veľmi dobré a preto ak narazíte na cenovo výhodnú ponuku karty s týmto chladičom, pokojne ju kupujte. Upravené chladenie od neznámeho výrobcu ešte nemusí byť vždy lepšie.

gtx760-4

 

Aj pretaktované 

GeForce GTX 760 má v základnej verzii jadro taktované na 980 MHz, Boost túto hodnotu zvýši až na 1033 MHz. Výrobcovia ale pri tejto karte nemajú zviazané ruky a preto sa na trhu objaví množstvo modelov s upravenými frekvenciami. Použité jadro GK104 nemá všetky aktivované CUDA procesory a jeho výroba je navyše už slušne odladená. Nárast výkonu preto čakajte viac než len slušný, vo výsledku sa karta môže priblížiť k drahšej a výkonnejšej GeForce GTX 770. NVIDIA kartu vybavila technológiou GPU Boost 2.0.

Táto technológia zažila svoju premiéru minulý rok a teraz prichádza v druhej, vylepšenej verzii. Jej podstatou je upravovať pracovné frekvencie karty na základe požiadaviek konkrétnych aplikácií a hier. V reálnej prevádzke tak pri graficky náročnej hre vie zvýšiť takt jadra, čím sa dosiahne nárast počtu vykreslených obrázkov za sekundu. Funguje to ale aj opačne a keď sa používateľ hrá nenáročnú hru, je výkon karty znížený.

 

S tým prichádza aj príjemné zníženie spotreby karty a aj jej hlučnosti. Predsalen v dnešnej dobe je zelená karta „in“ a ušetrené Watty sa môžu prejaviť na koncoročnom vyúčtovaní. Zásadným rozdielom pri novej verzii technológie GPU Boost sa namiesto hranice určenej spotrebou stala hranica určenú teplotou jadra. To má totiž významenjší dopad na celkový výkon karty. Karta sa teda snaží udržať vysoké pracovné frekvencie až pokiaľ teplota jadra nevystúpi na hraničnú hodnotu.

Potom sa pretaktovanie upravuje v závislosti od zmien teploty jadra – akonáhle teplota znova klesne pod maximálnu hranicu, môžu sa takty jadra mierne zvýšiť. Nastavenia tejto technológie sú prístupné cez softvér EVGA Precision X, ktorý si môžu stiahnuť majitelia akejkoľvej grafickej karty, nielen od výrobcu EVGA. Aplikácia dokonca umožňuje aj zmenu napätia. Táto funkcia ale nemusí byť dostupná pri všetkých kartách, nakoľko je tu riziko poškodenia karty a mnohí výrobcovia ju preto nemajú aktivovanú.

gtx760-2

 

Výkonu na rozdávanie

Toto tvrdenie je samozrejme obrazné, no aj tak podáva nová GTX 760 veľmi dobrý výkon. Krátky výlet do histórie nám ozrejmí, že je to dvojnásobok v porovnaní s niekdajším kráľom nižšieho High-endu GTX 275, či približne 100-percentný nárast oproti GeForce GTX 560.

NVIDIA kartu optimalizovala pre množstvo nových hier a zaručuje, že si vo Full HD rozlíšení s ňou zahráte hity ako Borderlands 2, Hawken, Planetside 2, či Crysis 3. Nový hit Metro Last Light karta zvláda vo Full HD rozlíšení aj s aktivovanou technológiou PhysX.

V závislosti od konkrétnej hry, zvyšného hardvéru a nastavení je karta výkonnejšia ako GeForce GTX 660 Ti o približne 10 až 20 percent. Za drahšou GTX 770 zaostáva v priemere o 25 percent. Ak ste vlastníkom staršej GTX 670, tak toto určite nie je vhodný model na upgrade – novinka tu totiž stráca okolo piatich percent.

Vo Full HD rozlíšení si novinka vedie veľmi dobre a v niektorých hrách dokonca podáva podobný výkon ako konkurenčný Radeon HD 7970. Ten je ale celkovo o niečo výkonnejší a jeho hrubá sila sa prejaví hlavne pri nastavení extrémnych rozlíšení.

Hlavným súperom tu je Radeon HD 7950, ktorý je oproti NVIDII drahší o približne 50 až 60 eur. Vo väčšine hier má aj napriek menšej kapacite pamäti navrch GeForce,  čo bez výhrad platí pre Full HD rozlíšenie. Prechod do extrémneho rozlíšenia 2560x1440 bodov už sily vyrovnáva a v niektorých hrách si lepšie vedie Radeon. Pomer ceny k výkonu ale stále ostáva lepší pri GeForce.

gtx760-1

 

Hru nastaví za vás

Pre skúseného používateľa to nie je problém, no bežný smrteľník sa častokrát nedokáže správne popasovať s množstvom grafických nastavení. Nie každý sa totiž vyzná v skratkách typu AA, AF, TXAA.

Práve preto NVIDIA vytvorila softvér s názvom GeForce Experience, ktorý to všetko spraví za vás. Funguje veľmi jednoducho, bez nutnosti zložitého nastavovania. Po inštalácii si automaticky vyhľadá všetky podporované hry, zobrazí ich zoznam a už je len na užívateľovi, či si tú ktorú hru bude optimalizovať.

Aktuálne je podporovaných približne 60 hier, ich počet sa samozrejme rozrastá. Aplikácia si vo väčšine prípadov dokáže poradiť a výsledok je veľmi dobrý. Túto aplikáciu odporúčame pre každého hráča, ktorý nemá čas na detailné nastavenie.  NVIDIA sa v tomto snaží úspešne bojovať s hernými konzolami – hráč sa totiž nemusí starať o nastavenia a aktualizácie ovládačov, nakoľko tie sa kontrolujú a sťahujú automaticky.

 

Za tú cenu sa oplatí

NVIDIA si za novinku pýta približne 240 eur, čo je rozumne zvolená cena s ohľadom na funkcie a výkon karty. Navyše už pri uvedení budú v ponuke modely od rôznych výrobcov, ktorí sa neboja použiť vlastné systémy chladenia, prípadne kartu rovno pretaktujú. Ani bežná verzia karty navyše nie je pri dlhodobom hraní hlučná, referenčný chladič je totiž navrhnutý veľmi dobre.

Celkový výkon karty ju predurčuje do počítača stredne náročného hráča, ktorý sa bude hrať primárne vo Full HD rozlíšení. Dostatočne veľká pamäť a 256-bit široká zbernica umožní využitie vyhladzovania hrán aj pri graficky náročnejších tituloch, no pre tie najlepšie je samozrejme vhodné siahnuť po výkonnejších modeloch z portfólia firmy.

GeForce GTX 760 nie je čo sa technológií týka žiadna novinka. NVIDIA tu optimalizovala výrobný proces, čím sa jej podarilo dosiahnuť veľmi dobrú cenu pri zachovaní slušného výkonu. Karta síce nemá toľko CUDA jadier ako staršie modely GTX 660 Ti a GTX 670, no aj napriek tomu ich zhodne poráža vo výkone.

 

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť grafickej karty GeForce GTX 760 v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

tip-silver

 

Výsledky testov

 

3DMark

 

3dm11

 

 

unigine2

 Graficky dokonalý benchmark s aktívnym využitím teselácie. Vyhráva tu NVIDIA.

 

mafia2

Výrazne drahšia GeForce GTX 770 má v niektorých hrách navrch aj o viac ako tretinu.

 

bioshock2

Nový Bioshock je na mieru šitý Nvidii, ktorá tu poráža aj drahší Radeon.

 

batman

 Aj v extrémnom rozlíšení majú obidve karty dostatok výkonu na akčného Batmana.

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013