Menu

MSI Z77A-GD65 Gaming je voľbou hráčov

Spoločnosť MSI po dôkladnej marketingovej príprave vypustila na trh sériu základných dosiek s prívlastkom „Gaming“. Produkty zamerané na hráčov prinášajú hneď niekoľko lákadiel, ktorými by mali zaujať a nájsť si na trhu svoje miesto. Testovali sme najvyšší model ponuky, ktorý tento potenciál rozhodne má.

Aj MSI už má svoju produktovú líniu komponentov zameranú na hráčov. Séria Gaming zatiaľ obsahuje štvoricu základných dosiek – nami testovanú Z77A-GD65 Gaming, Z77A-G45 Gaming, Z77A-G43 Gaming a B75A-G43 Gaming. Modely sa medzi sebou líšia najmä výbavou a samozrejme i cenou, pričom tú najlacnejšiu zoženiete už pod 100 EUR.

 

Medzi hlavné ťaháky série patrí to najlepšie čo doposiaľ MSI na svojich doskách ukázalo, akurát viac zaostrené na hráča. Vo výbava tak nachádzame niekoľko chuťoviek, ako napríklad sieťovú kartu Killer E2200, Military Class III komponenty so zvýšenou odolnosťou, OC Genie vo svojej druhej verzii, porty optimalizované pre pripojenie hernej klávesnice a myši, či kvalitnú zvukový čip od Creative. Z77A-GD65 si rozhodne zaslúži, aby sme sa jej poriadne pozreli na zúbok.

Balenie dosky, sa rovnako ako jej celé dizajnové stvárnenie nesie v čierno-červenej kombinácii s vyobrazením loga draka, ktorý sa stal poznávacím znakom série. Nie je to zlý nápad, a hoci vyzerá ako lacné tetovanie, stále sa vynárajú spomienky na kolotočiarske pestrofarebné dosky od MSI spred niekoľkých rokov. Odvtedy však MSI na dizajne poriadne zapracovalo, no mráz z minulosti na chrbte ostáva, takže toho draka berieme všetkými desiatimi.

V balení sme nenašli žiadnu pikošku ani zásadné vylepšenie výbavy dosky napríklad o zásuvný Wi-Fi modul. Obsah škatule je štandardný a tvorí ho niekoľko S-ATA 6G káblov, disk s ovládačmi a utilitami, manuály, krycí I/O štítok, a SLI mostík.

 

Dizajn samotnej dosky sa nesie v kombinácii len dvoch farieb, pričom na chladiacich prvkoch sa znovu objavuje motív draka. Ten je nielen v zaujímavom kontrastnom podaní znázornený na chladiči čipsetu, ale aj pasívy chladiace napájaciu kaskádu procesora sú z profilu tvarované rovnako. Drobný detail, ale veľmi nápaditý, a štýlový. Viac nás však potešilo rozloženie jednotlivých komponentov na doske. Layout je čistý a bez zásadných chýb, nemalo by dochádzať ku kolíziám ani rozmernejších chladičov pre procesory, či dvojici kariet v multi-GPU zapojení.

Pre pamäťové moduly je tu pripravená štvorica slotov, pričom dva primárne sú vzdialenejšie od socketu procesora, čo dáva priestor pre inštaláciu väčšieho chladiča procesora a/alebo modulov s vyššími pasívmi. Horným limitom je 32 GB z hľadiska kapacity, a 3000 MHz z hľadiska frekvencie modulov, takže priestor pre hranie sa s rýchlosťou pamäťového systému tu určite bude.  Nad slotmi sa nachádza pre MSI typický rad LED ktorý signalizuje aktivitu jednotlivých fáz napájania procesora.

Doska používa systém aktívneho prepínania fáz, a čím sa šetrí energia, znižuje zahrievanie napájacích komponentov a rovnomernejšie rozkladá záťaž, čo prispieva k dlhšej životnosti. Osem LED tak vytvára zaujímavý, v prostredí OS a pri nízkom zaťažení procesora až stroboskopický efekt.

Pod 24 pinovým konektorom napájania sa nachádzajú kontrolné body pre pripojenie multimetra; užitočná pomôcka najmä pri extrémnom pretaktovaní. Z77A-GD65 Gaming však zrejme nebude patriť k prvej voľbe zanieteného hľadača frekvenčných stropov, a tak je možno tento prvok na doske pre hráča trochu zbytočný. Môže však pomôcť pri ladení zostavy alebo prípadnej diagnostike.

Väčšou zábavkou je už OC Genie II tlačidlo, o ňom však nižšie v texte. Vhod, najmä počas testovania, nám padlo tlačidlo pre spustenie a reset zostavy vyvedené priamo na doske.

S-ATA portov je k dispozícii celkom osem, pričom zo šiestich, o ktoré sa stará Intel Z77 je dvojica v štandarde S-ATA 6 Gb/s. Siedmy a ôsmy S-ATA port je pod správou radiča ASMedia 1061 a rovnako k nemu môžete pripojiť najnovšie disky pri plnej priepustnosti. Štvorica zvyšných portov na Z77 je štandardu S-ATA II. Napravo sa nachádza konektor pre pripojenie vnútorného USB 3.0 kábla, napríklad pre vyvedenie do portov PCI záslepky či  na I/O panel skrinky.

Na spodnom okraji dosky sa nachádza štandardná rada USB 2.0 konektorov a headery pre pripojenie čelného panelu skrinky. Pre tých, ktorým nedajú široké možnosti nastavenia UEFI spávať je k dispozícii posuvný prepínač, umožňujúci prepínať medzi dvoma UEFI čipmi. Pre hranie sa s frekvenciami je tak možné používať osobitný UEFI na vlastnom čipe, a na hranie používať napríklad vyladenú stabilnú sadu nastavení na druhom čipe.

Prepínanie je síce trochu nepraktické, ale existujú skrine ktoré majú k doske veľmi dobrý prístup, nehovoriac o tom, že aj na našom testovacom stole padla dvojica UEFI vhod. Rovnako ako diagnostický displej z dvojice sedemsegmentových LED.

Doska na sebe nesie trojicu PCI-Express ×16 Gen3 slotov, podporované sú všetky typy zapojenia grafických kariet; AMD CrossFireX, NVIDIA SLI i Lucid Virtu. Primárnym slotom je ako obyčajne ten najbližšie k socketu procesora a ponúka plných 16 liniek. Druhý a tretí majú liniek osem, resp. štyri. Štvorica PCI-Express ×1 slotov slúži pre osadenie doplnkových radičov a rozširujúcich kariet, so staršími komponentmi pre PCI tu nepochodíte.

Portová výbava je slušná a korešponduje so zameraním dosky. Združený PS/2 port pre klávesnicu a myš a dvojicu dvojkových USB pod ním  označuje výrobca ako Gaming Device Port. Jedná sa o kvalitne prevedené porty s pozlátenými kontaktmi a vyššou prioritou na radiči, vďaka čomu je reálne možné dosiahnuť napríklad milisekundovú odozvu na hernej myši.

Neodmysliteľnou súčasťou tejto triedy dosiek je vyvedené tlačidlo pre reset CMOS, malé a dostatočne tvrdé na to, aby nedošlo k jeho náhodnému zatlačeniu. Obrazový výstup pre integrované grafické jadro v procesore sa tu nachádza v troch formách; okrem HDMI a DVI-D nechýba ani analógový D-Sub. USB 3.0 portov je len toľko, čo ponúka Intel Z77, a teda štyri. Dva z nich sú vyvedené práve na zadný panel. Výstupy zvukového čipu Realtek ALC898 pozostávajú z klasickej šestice 3,5 mm konektorov, koaxiálneho a optického S/PDIF.

Konektor gigabitového sieťového adaptéra je ďalším prvkom špeciálnej výbavy dosky. MSI siahlo po osvedčenom Killer E2205 čipe, ktorý má za úlohu minimalizovať oneskorenie pripojenia a zabezpečiť plynulé pripojenie pre hranie online hier. Dedikovaný procesor automaticky optimalizuje tok dát cez sieť s prioritou práve pre hry a komunikáciu v reálnom čase.

Pri slušnom pripojení by sa tak nemalo stať, že budete z online hry odpojený z dôvodu vysokého pingu. Vďaka ovládaciemu softvéru je navyše možné plne prevziať kontrolu nad tokom dát cez adaptér, manuálne vypnúť automatické aktualizácie systému či prístup akýchkoľvek aplikácií z dôvodu otvorenia čo najväčšej možnej šírky pásma pre hry.

Zvuková karta s podporou SBX Pro Studio dokáže lepšie simulovať priestorový zvuk, zlepšuje kvalitu online chatu počas hier a nechýba ani funkcia Crystalizer pre vylepšenie kvality zvuku z komprimovaných súborov. Z77A-GD65 Gaming používa Military Class III komponenty so zvýšenou odolnosťou, kondenzátory s tuhým dielektrikom s desaťročnou životnosťou, SFC cievky zabezpečujúce vyššiu stabilitu, Hi-c CAP kondenzátory a DrMOS II mosfety s vyššou efektívnosťou a dlhšou životnosťou. Doska by tak mala byť stabilná aj po dlhom čase, navyše aj pri pretaktovanom procesore so zvýšenou úrovňou napájania.


 

S dizajnom dosky korešponduje aj vzhľad UEFI. MSI na „klikacom“ UEFI zapracovalo a od prvých verzií sa odlišuje na nepoznanie. Páčila sa nám aj funkcia návratu v menu o úroveň vyššie po stlačení pravého tlačidla myši. UEFI je veľmi responzívne, má veľmi malú odozvu a hrabanie sa v jeho položkách je plynulé a príjemné.

Špecialitou MSI je už niekoľko rokov OC Genie, ktorý je na Z77A-GD65 Gaming prítomný vo svojej druhej verzii. Instantné pretaktovanie systému v priebehu niekoľkých sekúnd zvládne každý, stačí zatlačiť pri vypnutej zostave tlačidlo priamo na doske, a systém pri štarte automaticky pretaktuje procesor a pamäťový systém.

Dosku sme testovali s procesorom Intel Core i7-3770K so základnou frekvenciou 3500 MHz. Pamäťový systém pozostával z dvojice 2 GB modulov G-Skill taktovaných na 1600 MHz. Pri použití funkcie OC Genie sa systém rozhodol nechať základnú frekvenciu na 100 MHz, zdvihol však násobič z hodnoty 35 na 39. Toto pomôže skôr pri aplikáciách bežiacich na viacerých vláknach, keďže to isté dokáže aj Intel Turbo Boost.

Efektivita OC Genie však závisí od použitých komponentov a výsledky sa tak budú líšiť v závislosti od konfigurácie zostavy. 3770K je však pomerne citlivý na kvalitné chladenie, asi aj preto OC Genie pristupuje k pretaktovaniu opatrnejšie. S rovnakými komponentmi však OC Genie na doske MSI Z77 MPOWER dokázalo procesor pretaktovať na 4,12 GHz.

Manuálne ladenie frekvencie procesora už prinieslo očakávané výsledky a dosiahli sme len o málo nižšiu stabilnú frekvenciu, a to bez zložitého nastavovania a klikania po UEFI. S napätím 1,2 V a násobiči 45 pri základnej frekvencii 98 MHz sa procesor prehupol cez hranicu 4,4 GHz.

Z hľadiska celkového výkonu MSI Z77A-GD65 Gaming obstála v našich testoch dobre, a za cenu 175 EUR bude jej najväčšou konkurenciou novší kúsok z domácej stajne. Pripravovaná Z87A-GD65 Gaming bude podporovať najnovšie procesory Intel Haswell, a jej očakávaná cena je veľmi podobná. Ak však predsa plánujete stavbu počítača na platforme Intel Z77 a sockete LGA 1155, je MSI Z77A-GD65 Gaming jednou z dobrých volieb. Ak chcete ušetriť ďalších 30 EUR, skúste sa poobzerať po modeli Z77A-GD65, z ktorého je recenzovaná doska odvodená. Rozdielov vo výbave je len veľmi málo, medzi najväčšie patrí absencia sieťovej karty Killer E2205 a dedikovaných Gaming Device portov pre pripojenie herných periférii.

Tak či onak, MSI Z77A-GD65 Gaming je kvalitný kúsok a dobrý základ pre stavbu hernej mašiny. Ponúka solídnu výbavu, kvalitné prevedenie a s dobrým procesorom a grafickou kartou aj výkon ktorý bez problémov zvládne moderné hry. Herná séria produktov od MSI zatiaľ vyzerá veľmi sľubne, a už teraz sa tešíme napríklad aj na spomínanú Z87A-GD65 Gaming.

 

 

Aktuálnu cenu a dostupnosť základnej dosky MSI Z77A-GD65 Gaming v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

Za zapožičanie produktu ďakujeme spoločnosti

 

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013