Menu

Testovali sme Sapphire Radeon HD 7850 OC

Rozumná cena, výkon postačujúci aj pre najnovšie hry a účinný systém chladenia. Nereferenčnú verziu Radeonu HD 7850 v podaní Sapphire by ste určite nemali prehliadnuť.

Uvedenie série grafických kariet AMD Radeon HD 7800 začiatkom marca tohto roku nebolo práve ukážkové a kúpychtivý hráč sa musel ponamáhať, aby narazil aspoň na referenčnú verziu. Ten, koho netlačil čas, vyhral a môže si teraz vyberať z viacerých zaujímavých modelov od rôznych výrobcov. Jedným z nich je aj OC verzia od spoločnosti Sapphire, ktorá je už dlhé roky považovaná za dvorného výrobcu grafických kariet s čipom od AMD.

Cieľom je dobrý pomer ceny k výkonu

Jedným z hlavných cieľov rodiny Radeon HD 7800 je dosiahnutie čo najlepšieho pomeru ceny k podanému výkonu. V AMD sa ale rozhodli súčasne zachovať dostatok výkonu aj pre náročnejšie hry. Full HD rozlíšenie 1920×1080 bodov je samozrejme zvládnuté v mnohých prípadoch aj s vyhladzovaním hrán, extrémnejších 2560×1440 už dokáže kartu dostať niekedy do úzkych.

Nie je to ale žiadna hanba, keďže cena karty sa pohybuje okolo hranice 240 eur. Nie je to síce málo, ako ale ďalej uvidíte, s ohľadom na celkový výkon a použité chladenie sa jedná o veľmi zaujímavú kúpu. Mimochodom, dostupná je aj verzia s bežnými pracovnými frekvenciami, ktorá stojí o približne 14 eur menej. Hlavným konkurentom tu je NVIDIA GeForce GTX 560 Ti, ktorá sa pohybuje s cenou o pár eur nižšie.

Osvedčené jadro

AMD zvolilo pre sériu HD 7800 jadro s označením Pitcairn. Vyrobené je najmodernejšou 28 nanometrovou architektúrou, ktorá umožňuje dosiahnutie vyššieho výkonu pri menšej spotrebe. Na trhu sú aktuálne dostupné dva modely – výkonnejší Radeon HD 7870 a nami testovaný Radeon HD 7850. Obidva majú zhodne 32 ROP jednotiek, 256-bit širokú pamäťovú zbernicu a 2 GB vlastnej GDDR5 pamäte s frekvenciou 1200 MHz (reálnych 4,8 GHz).

Hlavným rozdielom je množstvo Stream procesorov – Radeon HD 7870 ich má 1280 a pri Radeone HD 7850 ich nájdeme 1024. Pre porovnanie, Radeon HD 7970 ich obsahuje až 2048. Rozdielne sú aj pracovné frekvencie jadra. Výkonnejší z dvojice dostal do vienku rovný jeden GHz, Radeon HD 7850 má v základe 860 MHz. Nami testovaný model mal označenie OC a dostal sa výkonom niekde medzi túto dvojicu – výrobca totiž zvýšil frekvenciu jadra na 920 MHz a pamäti na 1250 MHz.

7800-specs

Prevedenie na výbornú

Rozmery karty sú priamo úmerné jej výkonu – veľkosť PCB nie je prehnaná a karta by sa preto mala na dĺžku vojsť do drvivej väčšiny bežných počítačových skriniek. Sapphire pre PCB zvolilo svetlo modrú farbu. Dodatočné napájanie je riešené pomocou jedného 6-pin konektora, nachádzajúceho sa na zadnej časti karty. Obrazové výstupy sú štyri, všetky zhodne digitálne – jeden Dual-link DVI, jeden HDMI port vo verzii 1.4 (kompatibilný so stereoskopickým 3D) a dva mini-DisplayPort.

Samotné chladenie zaberá dva sloty. Použitá tu je kombinácia medi a hliníku. Meď sa nachádza pri jadre a sú z nej robené aj všetky heat-pipe trubice, hliník je ako zvyčajne použitý na tvorbu pasívnej časti chladenia. Všetko to ofukujú dva ventilátory, ktoré vás hlučnosťou nebudú obmedzovať ani pri nočnom hraní.

Tichá a nenáročná

Moderné grafické karty už netrpia problémom zbytočne vysokej spotreby. V prípade bežnej práce v systéme alebo pri minimálnom vyťažení sa karta výrazne podtaktuje len na niekoľko desiatok MHz. V tomto prípade je spotreba plus mínus totožná s konkurenčnými produktmi a rozdiel v rádoch MHz sa na výslednej sume za elektriku výrazne neprejaví.

Pri záťaži je spotreba vyššia o približne 130 W, čo je menej ako pri konkurenčnej GeForce GTX 560 Ti. Pre náročného hráča, tráviaceho za monitorom dennodenne niekoľko hodín je to už veľmi dôležitý parameter – za rok si môže pokojne ušetriť na nejakú tú hru.

Spolu so správou napájania a systémom chladenia ide ruka v ruke aj teplota jadra. Počas našich testov pri práci v systéme sa jadro zahrialo na maximálnych 36 stupňov, čo je veľmi nízka hodnota. Pri hraní sa zvýšila na 73 stupňov, čo môžeme stále považovať za vynikajúc parameter.

HD7850_2GBGDDR5_PCIE_C02_634665422064225432

Ako testujeme?

Kým pre bežné grafické karty stačia testy vo Full HD  rozlíšení 1920×1080 bodov, tak pri High-End modeloch a pri vyššej strednej triede bez extrémneho rozlíšenia nenájdeme ich slabé miesta. Bežný monitor sme preto nahradili profesionálnym riešením, ktoré pri uhlopriečke 27 palcov dokáže zobraziť rozlíšenie až 2560×1440 bodov. Tu sa už prejavia limity vo výkone jadra, ako aj návrhu celej karty.

Srdcom našej testovacej zostavy sa stal štvorjadrový procesor rodiny Intel Core i7-920, schopný súčasne spracovať až osem vlákien. Nie je to teda žiadny extrémny model, s ktorým by sa dali trhať rekordy, ale klasický zástupca vyššej triedy s výkonom bohato postačujúcim aj pre náročného hráča.

Osadili sme ho do profesionálnej dosky ASUS, doplnili o 9 GB DDR3 pamäte na 1600 MHz, osadili grafickú kartu a nainštalovali operačný systém Windows 7 Home Premium v 64-bit verzii.

Mafia II

Karta zvládla túto hru aj pri nastavením maximálnych detailov, vypnutá ale zostala technológia PhysX, ktorá by zbytočne brzdila samotný procesor. Hru si bez najmenších problémov vychutnáte na Full HD monitore aj pri zapnutom vyhladzovaní hrán, extrémnych 2560×1440 bodov je taktiež plynulých, jedine s vyhladzovaním hrán sme zaznamenali pár prepadov minimálneho fps. Celkovo je ale hra plynulá.

mafia2

Unigine 3.0

Unigine je síce len benchmark, ale svojou komplexnosťou dokáže poskytnúť slušnú odpoveď na výkon grafických kariet v moderných hrách využívajúcich rozhranie DirectX11. Radeon HD 7850 si tu vedie veľmi dobre a dych začína pomaly strácať až pri kombinácii extrémneho rozlíšenia a vyhladzovania hrán.

unigine

HAWX 2

Arkádové lietadielka vyzerajú pri maximálnych detailoch veľmi pekne, pre pocit plynulosti ale potrebujú minimálne 50 fps. Radeon HD 7850 v prevedení od Sapphire si s touto hrou poradí bez najmenších problémov aj pri aktivovanom vyhladzovaní hrán a zapnutej teselácii terénu. 82 fps je veľmi dobrý výsledok a hru si plynulo zahráte aj s menej výkonným procesorm.

hawx

Hard Reset

Klasická akcia v peknom grafickom kabátiku ponúka skvelé odreagovanie sa. Testovaná karta si viedla veľmi dobre, prepad výkonu sme zaznamenali až pri kombinácii vyššieho rozlíšenia a vyhladzovania hrán. Full HD rozlíšenie je ale bez problémov, nezaznamenali sme tu ani rušivé prepady minimálneho fps.

hardreset

Batman: AC

Aj táto hra umožňuje využitie technológie PhysX, ktorú sme ale nechali vypnutú, aby zbytočne nezaťažovala procesor. Najvyššie grafické detaily karta zvládla aj s vyhladzovaním hrán pri Full HD rozlíšení na 58 fps, extrémnych 2560×1440 bodov zvládla pri 38 fps.

batman

Alien vs Predator

Hororová akcia je známa vysokými nárokmi hlavne pri aktivovanom vyhladzovaní hrán. Karta si s ňou poradila veľmi dobre, jedine posledné rozlíšenie bolo problémové a karta kolísala na hranici plynulosti. Nie je to ale žiadna hanba, s touto hrou má problém väčšina dostupných grafických kariet.

avp

Oplatí sa? Určite!

Aj keď je už karta pretaktovaná od výroby, je tu možnosť dodatočného zvýšenia jej pracovných frekvencií pomocou dodávaného softvéru TriXXX. Nám sa podarilo hravo dostať cez magickú hranicu jedného GHz, pri dobrom chladení skrinky by ste mohli dosiahnuť o pár desiatok MHz navyše. Nárast výkonu je adekvátny zmene frekvencie a pomôže len pri hrách, ktoré sú na hranici plynulosti. Ak nejaká hra viditeľne nestíha, pretaktovaním to nedoženiete.

Pri svojej cene 240 eur vie karta ponúknuť slušný výkon, ktorým osloví aj náročnejšieho hráča. S hrami si bez problémov poradí vo Full HD rozlíšení, pri vyššom už začína pomaly (ale len veľmi pomaly) strácať dych. Ku karte nemusíte automaticky kupovať najvýkonnejšie CPU – vystačí si aj so základným štvorjadrom, alebo lepším dvojjadrom.

Tiché a účinné chladenie oceníte hlavne pri hraní počas horúcich dní a nocí, kedy je karta stále tichá a neruší svoje okolie zbytočným hlukom.

           Aktuálnu cenu a dostupnosť Sapphire Radeon HD 7850 OC v slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

gpuz

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013