Menu

Testovali sme vreckový počítač Intel Compute Stick

Kancelárske počítače nemusia byť veľké béžové krabice víriace prach pod stolom. A za HTPC, ktoré nebude narúšať vzhľad vašej obývačky nemusíte vyvaliť niekoľko stoviek EUR. Intel ukázal, že počítač pre takéto použitie sa vmestí ak nie do dlane, tak aspoň do vrecka. Compute Stick v obývačke i kancelárii obstojí s prehľadom.

Zdá sa, že doba barebone počítačov sa vracia. Svoje si v tejto ideovej línii razí dlhé roky napríklad Zotac, ktorý prináša stále nové modely kompaktných a používateľsky do istej miery konfigurovateľných PC s úspornými (a treba druhým dychom dodať že aj nie veľmi výkonnými) procesormi. Na novú ofenzívu zatrúbil minulý rok Intel svojím konceptom NUC, do ktorých však navyše dokázal vtesnať značne výkonnejšie mobilné procesory a počítač pre každodennú prácu bol zrazu rovnako veľký ako niekoľko CD obalov uložených na seba. Okrem hotových riešení sú k dispozícii aj NUC, do ktorých sa dá doplniť pevný disk a RAM presne podľa potrieb. Jjeden z nich, ten najlacnejší NUC DN2820 s dvojjadrovým Celeronom sme testovali zhruba pred rokom a ukázalo sa, že tento koncept má niečo do seba.

Intel sa však v miniaturizácii nezastavil a začiatkom roka predstavil malý vreckový počítač, ktorý však ponúkne všetko na čo sme zvyknutí pri štandardnom desktope. Veď ak sa to vmestí do tabletu s Windowsom, tak prečo nie do malej krabičky pripomínajúcej prerastený USB kľúč? Výsledkom je Compute Stick, malé zariadenie, ktoré premení akýkoľvek displej s HDMI vstupom na bežný počítač. Samozrejme, desktopová i7-ička sa doň nevmestí, takže z hľadiska výkonu sa budeme orientovať na kanceláriu a HTPC. A presne tam sa Compute Stick cíti najlepšie.

Desktop ukrytý v plastovej krabičke

Intel Compute Stick je samostatnou triedou a najbližšie mu budú zrejme Small Form Factor desktopy. Používa síce mobilné komponenty a výkonovo je porovnateľný s tabletmi, no bez monitora, napájania a periférií je nepoužiteľný rovnako ako akýkoľvek desktop. Na rozdiel od NUC sa v ňom nič nedá rozšíriť a neskôr konfigurovať a portová výbava je veľmi obmedzená. Prečo vlastne potrebujeme takéto zariadenie?

Kompaktné rozmery a nízka cena sú hlavné lákadlá tohto malého počítača. Compute Stick sa predáva na trhu v dvoch verziách, s Linuxom a Windows. Tá prvá stojí len stovku a ponúka 8 GB úložisko a gigabajt operačnej pamäte, verzia s Windows 8.1 Bing je drahšia o 25 EUR a za príplatok dostanete dvojnásobnú RAM a 32 GB úložisko. Ostatná výbava je totožná a nájdete v nej všetko nevyhnutné. Malý počítač je priamo opatrený HDMI konektorom, takže sa dá priamo pripojiť k monitoru či televízoru a na napájanie by mu mal postačiť jediný USB port. Ideálne riešenie ako urobiť z obyčajnej telky Smart TV, ako postaviť lacný informačný kiosk s dotykovým displejom, alebo rýchlo vytvoriť jednoduchý počítač na hotelovú recepciu, alebo pre sekretárku, ktorej základnou počítačovou zručnosťou je sledovanie sociálnych sietí a stránok bulvárnych magazínov.

intel compute stick porty

Intel Compute Stick má rozmery zhruba 100×40×15 mm a vmestí sa preto do veľmi malej škatule, v ktorej navyše nájdete aj USB napájací adaptér a 25 cm dlhý predlžovací HDMI kábel. Plastové telo má lesklú povrchovú úpravu a štvoricu ventilačných otvorov a najvýraznejším prvkom je práve HDMI konektor. Takže koncept ako taký nie je žiadnou prevratnou novinkou, poznáme ho už niekoľko rokov z androidových „minipočítačov“ akým bol napríklad Rikomagic MK802 III S. Lenže Android je Android a toto je Windows a doba pokročila.

intel compute stick HDMI

Na povrch malého tela sa toho nevmestilo veľa, takže portová výbava je napríklad v porovnaní s počítačmi NUC podstatne chudobnejšia. Základný a jediný obrazový výstup je reprezentovaný plnohodnotným HDMI konektorom, takže Compute Stick stačí zasunúť do portu televízora či monitora. Cez HDMI je vedený aj zvuk, takže s redukciami napríklad na HDMI veľmi nepočítajte. Pribalený predlžovací kábel pomôže v prípade, že na zadnej strane displeja sa nenachádza dostatok miesta pre celý Compute Stick. A keby tam aj dosť miesta bolo, predsa odporúčame krátku predlžovačku použiť. Počítač sa dostane ďalej od panelu displeja a napríklad pri televízore postavenom pri stene sa výrazne zlepší funkcia bluetooth a Wi-Fi adaptéra, ale aj bezdrôtového prijímača, napríklad od klávesnice a myši.

intel compute stick hdmi predlzka

Plnohodnotný USB port tu nájdeme len jeden, čo stačí akurát tak pre prijímač klávesnice a myši. Ak budete chcieť pripojiť aj flashdisk, budete potrebovať rozbočovač. V prípade externého USB disku pre zachovanie stopercentnej stability to bude aktívny rozbočovač s napájaním.

intel compute stick usb

Samotný Compute Stick si teoreticky vystačí s napájaním z USB portu, avšak ten musí poskytovať aspoň 1A prúdu. A aj to len v režime úspory energie. Ak v BIOS zmeníte správu napájania zariadenia na maximálny výkon, bude nevyhnutný pribalený adaptér dodávajúci prúd 2A. Inak budete fungovať s obmedzeným výkonom alebo so zníženou stabilitou a pri vyššom odbere prúdu procesorom sa Compute Stick jednoducho vypne. Navyše, máloktorý starší televízor má 1A USB port, takže bez zásuvky to tak či tak nepôjde.

intel compute stick microsd

Výbavu dopĺňa slot pre microSD kartu, ktorá je jediným spôsobom ako rozšíriť kapacitu úložiska. Ďalším riešením je NAS alebo zdieľaný disk pripojený k sieti. Posledným prvkom, ktorý „niečo robí“ je malé tlačidlo pre zapnutie počítača.

Výbava ako v tablete

Ak poznáte lacné tablety s Windows, Compute Stick má s nimi veľa spoločného. Základom je platforma Bay Trail-T, konkrétne SoC Intel Atom Z3735F so štvoricou jadier 22nm architektúry Silvermont s frekvenciou 1,33 – 1,83 GHz. Štyri jadrá cítiť a v porovnaní s predchádzajúcou generáciou je to výrazný rozdiel. Dva gigabajty operačnej pamäte sú pre procesor maximom, pre operačný systém už skôr minimom, no v plánovaných scenároch použitia zrejme viac nedokážete aj tak využiť.

intel compute stick cpuz

Integrovaný grafický adaptér podporuje DirectX 11 a vychádza z návrhu, ktorý bol použitý pri Intel HD Graphics 4000 v procesoroch Ivy Bridge. Akurát že má len štyri exekučné jednotky a frekvenciu 311-646 MHz, takže jeho výkon je menší. Pre rozhýbanie 2D grafiky operačného systému to však bohato stačí a poradí si aj s akceleráciou videa vo Full HD rozlíšení. No na akékoľvek hranie rovno zabudnite.

intel compute stick storage

Vnútorné úložisko pozostáva z eMMC pamäte s kapacitou 32 GB. Z toho má takmer 6 GB recovery partícia a operačný systém, hoci len vo verzii Bing si tiež odhryzne svoju porciu. Po prvom zapnutí tak ostane k dispozícii zhruba 20 GB a to ešte počítajte s množstvom aktualizácií, ktoré si užijete najmä počas prvého dňa. Pridajte kancelársky balík a základnú výbavu, a miesta na filmy, hudbu či veľké používateľské súbory už veľa neostane. Ak to budete myslieť s Compute Stickom vážne, nákup microSD karty tak bude nevyhnutnosťou. V prípade, že malý počítač budete používať v spolupráci s televízorom, odporúčame uložiť média niekam na lokálnu sieť. V tomto režime použitia je Compute Stick plnohodnotným riešením a bez problémov zvládne aj prehrávanie streamovaného videa z niektorej z VOD online služieb. Za 125 EUR jednoduché a šikovné riešenie.

K internetu sa Compute  Stick pripojí jedine prostredníctvom Wi-Fi, jeho adaptér funguje v štandardoch 802.11 b/g/n, nechýba prirodzene ani bluetooth vo verzii 4.0. Iste, cez USB je možné pripojiť v prípade potreby aj klasický káblový ethernet, no limitujúcim faktorom je stále jediný USB port.

Výkon a skúsenosti z prevádzky

Ak si Compute Stick kúpite, odporúčame okamžite urobiť aktualizáciu na najnovší BIOS. V našom prípade to pomohlo zvýšiť stabilitu pripojenia cez Wi-Fi, ktoré sa často odpájalo, keď bolo súčasne pripojené nejaké bluetooth zariadenie. Cez bluetooth môžete pripojiť klávesnicu alebo externý reproduktor, ak napríklad monitoru reproduktory chýbajú. Problém nebol ani s bezdrôtovým headsetom, ktorý sme používali pri komunikácii na Skype.

Ďalším odporúčaním je nastavenie maximálneho výkonu v správcovi napájania v BIOS. Jednak sa nebudete trápiť s pomalým podtaktovaným Atomom a jednak sa zvýši celková stabilita systému. Určite použite dodaný napájací adaptér, akurát pribalený kábel mohol byť o čosi dlhší. Ak to myslíte s prácou vážne, v kancelárskom nasadení bude nevyhnutný USB rozbočovač, ideálne aktívny. Vtedy môžete nechať počítač zavesený na zadnej strane monitora, kde o ňom ani nebudete vedieť a na stole mať položenú len klávesnicu a rozbočovač pre pripojenie ďalších zariadení a rozhraní.

intel compute stick power management 1

Compute Stick sme používali predovšetkým s televízorom a keďže sme použili obľúbenú klávesnicu s touchpadom Logitech K400, ktorá má len jeden prijímač, vystačili sme si aj s tým jediným USB portom. Prehliadanie internetu bolo bezproblémové a prehrávanie Full HD videa uloženého na NAS na lokálnej sieti fungovalo celkom spoľahlivo, aj keď reakcie systému boli vtedy pomalšie. Nezabudnite na stránkach Intelu pohľadať a stiahnuť najnovšie inštalačné balíčky ovládačov, platí tu to isté čo pre BIOS. Napríklad najnovší ovládač grafického adaptéra vyrobil z nepozerateľne trhajúceho sa Full HD videa celkom dobrý filmový zážitok.

Z hľadiska výkonu úsporný Atom celkom stačí, pokiaľ nemáte prehnané nároky a budete sa k nemu správať rozumne. Bežnú kancelársku prácu zvláda v poriadku a prehliadanie internetu takisto. Pri väčšej záťaži si však za ním počkáte. O eMMC úložiskách v tabletoch máme svoju mienku, povedzme nie najlepšiu a veľa sme nečakali ani v tomto prípade. No až také tragické ako s lacnými tabletmi to v prípade Compute Stick nie je, hoci na štandardné SSD sa so svojimi 170 MB/s pri sekvenčnom čítaní a 75 MB/s pri sekvenčnom zápise nechytá. Situácia sa však zlepší s prichádzajúcimi Core m procesormi architektúry Skylake, ktoré už budú pracovať s novými eMMC 5.0 úložiskami s nižšou spotrebou, no hlavne podstatne vyšším výkonom.

intel compute stick benchmark

Hrubý výkon v našich benchmarkoch sme porovnali s najlacnejším NUC na trhu, osadeným dvojjadrovým Celeronom N2820. Ten ponúka vďaka vyššej frekvencii vyšší hrubý výkon na jedno jadro, Atom Z3735F to však doháňa väčším počtom jadier. Grafické jadro je podobné, v prípade Celeronu je drobnou výhodou mierne vyššia frekvencia. Atom však vyhráva výrazne nižším TDP, ktoré je v porovnaní s Celeronom polovičné.

Napriek nízkej spotrebe však Atom Z3735F potrebuje aktívne chladenie. V malom puzdre nemá toľko priestoru na odvod tepla ako v tabletoch a navyše ani nie je priškrtený, takže malý ventilátor potrebuje. Ten sa roztočí až po presiahnutí teploty 65°C, pričom na povrchu puzdra sme namerali 55°C. Malý ventilátor je síce tichý, no má charakteristický pískavý zvuk, ktorý budete pri večernej práci počuť.

Úsporný a kompaktný, skôr k televízoru ako do kancelárie

Intel Compute Stick je dobrým riešením ako vyrobiť z bežného televízora Smart TV, ktorý sa stane centrom domácej obývačky. Už čoskoro by sa mali na trhu objaviť nové modely Compute Stick s procesormi Core m generácie Skylake. Tie prinesú vyšší výkon na jedno jadro, keďže horná hranica Turbo Boostu bude podstatne vyššia a najmä výkonnejší grafický adaptér s plnou podporou 4K videa.

intel compute stick

Ak sa vám toto riešenie kompaktného počítača do vrecka zapáčilo, asi predsa počkajte na novú generáciu Compute Stick, aj keď prirodzene, cena bude niekde inde. V prípade, že minimálne rozmery nie sú úplnou prioritou, siahnite po niektorom z NUC nižšej triedy. Dostanete širšie možnosti konfigurácie, možnosť zvoliť väčší a rýchlejší disk a väčší počet rozhraní. Pri druhej generácii by sme privítali aj aspoň jeden USB port navyše, ideálne vo verzii 3.0, hoci aj za cenu väčších rozmerov.

Tak či onak za 125 EUR stojí Intel Compute Stick za zváženie. Pre aktívne využívanie budete musieť určite investovať do klávesnice, myši a možno aj microSD karty a napájaného USB hubu. Celková investícia tak dosiahne asi 160 EUR a tak lacný počítač si zasa doma len tak nepostavíte. Minimálne nie s takou spotrebou.

Intel Compute Stick (32 GB, Windows 8.1)
CENA: 125 €
+-
Kompaktné rozmeryJediný USB port
Nízka cenaVýkon
Dobré riešenie pre TVMalé úložisko
Prevedenie a inštalácia85
Výbava68
Chladenie75
Hrubý výkon45
Cena/hodnota81
HODNOTENIE: 71/100
Kompaktný počítač, ktorý je lacným spôsobom ako vytvoriť z obyčajného televízora Smart TV. Spolu s monitorom bude fungovať aj ako kancelárske PC, počítať však treba s pomerne nízkym výkonom, ktorý stačí len na nenáročnú prácu.

Za poskytnutie testovacej vzorky ďakujeme spoločnosti:

intel logo6

Graf ceny produktu Intel NUC STCK1A32WFC poskytuje server Heureka.sk

INTEL COMPUTE STICK NÁJDETE V PONUKE ESHOPU ALZA.SK

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013