Menu

Masovo efektná záchrana vesmíru

  • Napísal(a)  Ján Kordoš
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2795 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Sériu Mass Effect všetci dobre poznajú a tí, ktorí to s hraním myslia skutočne vážne, ju aj hrali. Ak nemáte radi epické sci-fi dobrodružstvá, môžete len smutne pozerať a vyplakávať sa. Mass Effect je totiž tým najlepším, čo v tomto žánri momentálne nájdete na hernom trhu.

Predošlé dobrodružstvá patrili k nezabudnuteľným kúskom a už prvý diel nám predviedol, ako sa rodí legenda. Dostali sme všetko, po čom sme roky tajne túžili. Rozsiahly vesmír s množstvom rás, ku ktorým sa ľudstvo pripája ako nováčik. Poctivo napísaný príbeh s mnohými alternatívnymi cestami. Bravúrne a hlavne hrateľné skĺbenie akčnej hrateľnosti, RPG prvkov a pútavých rozhovorov.

Tretí diel nám sľuboval veľkolepé ukončenie trilógie. Zápletka vás o tom okamžite presviedča. Shepard trávi voľný čas na Zemi, ktorá je napadnutá Reapermi. Stará hrozba ožíva, naša planéta sa ocitá  v troskách, no to je len začiatok. Nejde len o záchranu Zeme alebo ľudskej rasy. Reaperi si totiž brúsia zuby na všetko organické a v ich plánoch je vyhladenie všetkých živých organizmov.

Zatiaľ čo zbytky civilizácie prebývajú v troskách a pokúšajú sa o nie príliš úspešný odpor, zostáva na Shepardovych pleciach najdôležitejšia úloha: získať armádu, ktorá by sa Reaperom mohla postaviť. Nepôjde to vôbec ľahko, spojiť sa musia všetky rasy. I tie, ktoré medzi sebou zvádzajú dlhé roky boj a nedokážu si prísť na meno, nie to ešte dať kvetinu na MDŽ.

masseffect3_review_cz_092_s_b

Príbeh je plný dôležitých rozhodnutí, ktoré musíte spraviť. Obetovať záujmy jednej strany v prospech inej, sa často nezaobíde bez nepríjemných následkov. Na svojej strane ale potrebujete všetkých. Dôjde i na citlivé okamihy, v ktorých vás navždy opustia postavy z predošlých dielov. Všetko je však pre vyššie záujmy a musíte sa rozhodnúť, koho obetovať. Vyslovene správna cesta neexistuje, dobrými úmyslami niekedy poškodíte viac.

Dostávame sa tak k dôležitej súčasti hrateľnosti – dialógy sa oplatí vnímať. Sú výborne napísané, zaujímavo prezentované a morálne voľby dvíhajú atmosféru beznádeje do závratných výšin. Okrem týchto dobrodružných prvkov sa nezabudlo ani na RPG. Všetci hrdinovia zbierajú skúsenosti rovnako, po dosiahnutí novej úrovne dostanete dva body, ktoré musíte rozdeliť medzi rôzne schopnosti.

Postupne sa k vám pridávajú postavy a ak necháte niektoré oddychovať, nepodpíše sa to na ich schopnostiach. Koho si do partie na vybrané misie vezmete, záleží na vašom spôsobe hrania a sympatiách. Vždy to je ale maximálne dvojica, k žiadnym masovým stretom nedochádza. Svojich parťákov môžete samozrejme ovládať pri zastavenej hre, zadávať im príkazy, využívať špeciálne schopnosti a všetko sa to deje nenásilne, bez zaváhania v ovládacej schéme.

masseffect3_review_cz_097_s_b

Príjemným bonusom je upravovanie zbraní. Nachádzate rôzne súčiastky zvyšujúce napríklad veľkosť zásobníkov, zrýchľujúce prebíjanie, zlepšujúce presnosť či účinnosť zbraní. K dispozícii máte päticu základných zbraní: pištoľ, útočnú pušku, automat, brokovnicu a snajperku. Jednotlivými upgrade-mi ich meníte na nepoznanie a vplyv vylepšení je okamžite cítiť.

Nechýbajú prechádzky po Citadele (stredisko pre všetky rasy) a vesmírnej lodi Normandy, ktorá je vašim virtuálnym domovom, kde sa môžete rozprávať s posádkou, vylepšovať brnenie či zbrane. S Normandy cestujete po jednotlivých systémoch za misiami, zháňate spojencov. Všetko samozrejme vyvrcholí na Zemi podľa vášho snaženia – hra má deväť koncov.

To najdôležitejšie sa odohráva na povrchoch rôznorodých planét. Navštívite futuristické základne a laboratória, mnohé z nich sú v pokročilom stave rozkladu po útokoch Reaperov. Prostredie sa neustále mení a nemáte ani ten najmenší dojem monotónnosti či opakovania. Čakajú vás zasnežené planéty, starobylé chrámy, podzemné tunely, opustené, do tmy ponorené základne, industriálne komplexy. Pozornosť venovaná týmto detailom robí z Mass Effectu dokonalým.

masseffect3_review_cz_107_s_b

Hranie samotné má základy položené v akčných hrách z pohľadu tretej osoby. Sledujúc Shepardov chrbát sa predierate lineárnymi cestami s jedinými odomknutými dverami, prípadne tunelom, na ktorého konci sa spustí animácia. Dôležitou súčasťou hrateľnosti, podobne ako napríklad v Gears of War, je nutnosť skrývania sa za prekážky. V priamej konfrontácii s protivníkmi totiž dlho nevydržíte. Po vyčerpaní nabíjateľného štítu vám už klesá zdravie, ktoré doplníte výhradne z lekárničiek.

Mass Effect 3 je akčná hra s RPG prvkami. Prestrelky sú zábavné pre rôznorodosť zbraní a nepriateľov. Na každého funguje čosi iné a nepriatelia vás nútia sústrediť sa na každý stret s nimi. Navyše postavy vám postupne stúpajú po úrovniach a k šťastiu nám stačilo aj investovanie bodov do niekoľkých schopností – nepotrebovali sme rozsiahle a rozvetvené stromy štatistík. Všetky zmeny sa navyše aktívne prejavujú počas hrania.

Nebudeme klamať, väčšinu času strávite akciou, teda streľbou. Rozhovory sú rozsiahle, avšak vždy zaujímavé. Taktické možnosti zas poľahky použiteľné, pobehovanie po palube Normandy a komunikácia s posádkou prirodzená - ale stále je to len krásny doplnok k akcii. A to hru odlišuje od ostatnej hernej produkcie a preto si ju nesmierne ceníme. Hranie je zážitok pre filmovosť a epickosť, napriek nánosom niekedy až patetického klišé. Je to sci-fi. Je to sakramentsky dobré sci-fi (inak by nevyšli knihy a komixy z tohto univerza), ku ktorému momentálne nenájdete konkurenciu.

masseffect3_review_cz_109_s_b

Technické spracovanie nás potešilo. Z čisto technokratického pohľadu je použitý Unreal Engine tretej generácie už pomaly dosluhujúcim pánom, avšak stále dokazuje svoje kvality oproti na mnohým na kolene zbúchaným enginom. Navyše sa na uzatvorené úrovne s vopred navrhnutou trasou presunu hodí. Trochu chýbal fyzikálny engine, ktorý by uspokojil naše deštrukčné chúťky. Ale čert to ber, zaobišli sme sa aj bez neho. Ono totiž všetko vyzerá v hre pekne. Či už ide o pozadia, modely postáv alebo architektúru jednotlivých levelov.

Aby to nebolo málo, audio stránka je na profesionálnej úrovni. Dabing patrí k tomu najlepšiemu, čo si môžete vypočuť a aj Králikovci zo slovenského rozhlasu majú menej energický prejav. Skvelé ruchy prostredia – pričom si to priznajme, často ide o výbuchy a streľbu – dopĺňa dynamicky sa meniaca hudba. Dobre to poznáte: orchester udáva šialený rytmus a ono vás to ženie dopredu pri práve prebiehajúcej prestrelke. Prívlastok filmová jej dávať nebudeme, lebo si ho šetríme pre podanie príbehu, dabing, zvraty v zápletke, možnosti voľby a morálne rozhodnutia... a vlastne je to už jedno.

masseffect3_review_cz_115_s_b

Krivé slovo nemôžeme povedať ani na umelú inteligenciu. Nie je to žiadny extra zázrak, avšak protivníci sa delia na určité typy a rozhodne nedávajú svoju mimozemskú alebo zmutovanú kožu zadarmo. Kryjú sa za prekážky, snažia sa nájsť si vhodnú pozíciu, hádžu vám pod nohy granáty, dokonca sme postrehli kooperáciu a obkľúčenie, ale vždy sa na to nespoliehajte. Svoju silu ukazujú hlavne vďaka početnej prevahe. Ak sa na vás zosype viac skutočne silných nepriateľov, s ktorými ste mali problémy osamote, začne neuveriteľná režba a pomôže vám len dobrá taktika. Aj preto by to niekedy chcelo trochu väčší priestor na manévrovanie.

Desiatky hodín strávených s Mass Effect 3 neľutujeme. Investícia do hry sa oplatí už len pre ukončenie úspešnej trilógie. Berieme, že niektorým hráčom môže záver otvárať nožíky vo vreckách, pretože nebol poriadny, plnohodnotný a hodný značky, ale nám sa hra páčila. Preto, že nemá žiadnu konkurenciu a celý čas sme sa pri nej bavili, do hrania nenútili. Máte radi sci-fi, nebojíte sa akcie a mierneho RPG? Tak potom už dávno Mass Effect hráte – a vy ostatní by ste mali taktiež. Takto sa totiž píšu skvelé príbehy a zážitky.

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013