Menu

Vracia sa legendárny Syndicate

  • Napísal(a)  Ján Kordoš
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 2515 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Roky bežia ako o život, no spomienky na jediný styk s technikou prostredníctvom informatickej učebne pretrvávajú. Keď sa pred 19 rokmi objavil Syndicate od Bullfrogu, získal si úctu hernej obce pre príbehové pozadie a deštrukciu, ktorá umožňovala masakrovať aj civilistov.

Doba je zlá, recyklácia nápadov sa stáva samozrejmosťou. Na nový Syndicate sa mnohí hráči a priaznivci pôvodnej hry pozerali cez prsty. Pretože pôjde o obyčajnú strieľačku, v ktorej sa – na počudovanie – strieľa ako o dušu. Akoby zabudli, že aj pôvodná hra bola skôr o akcii ako taktických vymoženostiach. Ak niekomu chýba izometrický pohľad, pokojne nech si vytrhne grafickú kartu zo slotu, veď ju nepotrebuje.

Syndicate z roku 2012 je drsnou akciou, ktorá sa na nič nehrá. Nie práve najružovejšia budúcnosť vás istotne dostane svojim vzhľadom, grafickým spracovaním pohrávajúcim sa s estetickým využívaním odtieňov rôznych farieb. Ak má niečo pôsobiť sterilne chladne, budú vám modré až šedé odtiene vyrážať dych. Podobne interesantne zapôsobia chudobné štvrte či slnkom zaliate kancelárie ohlasujúce zlomový prerod v príbehu.

review_syndicate_16_s_b

O niekoľko desiatok rokov nás totiž nebude trápiť to, že nemáme trénera futbalovej reprezentácie – celý svet si rozdelilo niekoľko nadnárodných korporácií, ktoré ovládajú celú planétu. Štáty ako také nezohrávajú v rozhodovaní o budúcnosti planéty žiadnu úlohu. Vy ste agentom jednej z korporácií, honosiacej sa názvom EuroCom. Nie však obyčajným. Vďaka špeciálnemu čipu je z vás stroj na zabíjanie – v rukách arogantných spoločností.

V praxi to znamená asi toľko, že sú jednotlivé prostredia svojou vizážou úzko špecifické a vďaka ich architektúre a výbere farebnej palety sa dokážete lepšie stotožniť s prebiehajúcou situáciou. Engine hry nie je úžasný a na Frostbyte 2 poháňajúci Battlefield 3 sa rozhodne nechytá, no dokáže navodiť správnu atmosféru skôr vďaka pocitom z nich sálajúcich, než technológii.

review_syndicate_22_s_b

Nebudeme sa tu však hrať na romantické prechádzky lúkami za svitu luny. Dostanete do rúk zbraň a hybaj ho dopredu, kde už na vás čaká niekoľko nepriateľsky naladených panákov. Okrem automatického obnovovania zdravia disponujete viacerými bonusovými schopnosťami, ktoré z vás robia efektívny stroj na zabíjanie. Ide však o pomôcky, nie základnú výbavu, ktorú by ste používali prioritne.

Na protivníka môžete vyslať tlakovú vlnu, ktorá ho mierne omráči a pohodlne ho zlikvidujete. Prípadne ho prinútite odistiť granát. A nezahodiť ho. Kamaráti v jeho blízkosti od radosti mávajú ručičkami a nožičkami, ktoré im amputované lietajú vzduchom. Morbídne? Tak určite, ale aj zábavné, a to ste ešte nevyskúšali ovládnutie mysle: prehovoríte nepriateľa, aby bojoval na vašej strane. Otočí zbraň voči svojim kumpánom a s piesňou na perách rozsieva skazu vo svojich vlastných radoch.

review_syndicate_29_s_b

Tieto vymoženosti nemôžete používať neustále, istý čas im trvá, kým sa nabijú. Okrem toho natrafíte pomerne často na silnejších protivníkov. Najprv im musíte (hackovaním = držíte stlačenú klávesu) zneškodniť štít a až následne uberáte zo zdravia. Bezhlavé nabehnutie do nepriateľského davu sa rovná iste smrti, avšak stále je to akcia až ukrutne animálna. Logické rébusy, na ktoré počas hrania natrafíte, sú z tých jednoduchších a ide v nich často len o to, aby ste v správny čas aktivovali (hackli, ale stále len držíte jednu klávesu) správne tlačidlo.

Práve to sa vám môže zdať ako obrovské negatívum hry. Ide len a len o strieľačku. Nie, že by sme vám to už nespomínali. Hrou teda preletíte, avšak užijete si akčnú zábavu na úrovni. Nepríjemné je už to, že kampaň sa dobou trvania šplhá na približne 6 hodín trvajúci priemer. Horšie ostáva ale čosi iné: celá zápletka a príbehové pozadie je nedostatočne využité. Niekedy zbytočne kúskované, inokedy toho dostanete na tanieri kopcom.

review_syndicate_31_s_b

Po dohraní príbehu sa môžete vrhnúť na kooperatívny multiplayer s podporou pre štvoricu agentov. Online podpora funguje jednoducho a upozorniť musíme na celkovú robustnosť tohto módu, ktorý ponúka obrovské možnosti v upravovaní a vylepšovaní vlastnej postavy. Nie je to samozrejme jednoduché hranie, treba spolupracovať, no zábava náležite stúpa, hráčov je na serveroch dostatok.

Umelá inteligencia nepriateľov nepatrí medzi najlepšie, no do absolútneho dna ju hádzať nemôžeme. Už len preto, že sa tí panáci kryjú, pohybujú, spolupracujú a snažia sa nájsť si výhodnejšiu pozíciu. Lenže vždy sú v presile a osamotení nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre vašu tváričku s dokonalou pleťou.

review_syndicate_32_s_b

Trochu si musíme kopnúť do nie príliš vyváženej obtiažnosti. Uznávame: ak je niekto vylepšený a je zároveň bossom istej časti hry, nemali by sme ho položiť behom niekoľkých sekúnd na kolená, no frustrujúce momenty si s niektorými užijete a kalich horkosti vypijete do dna. Ale ide to. Len si trochu ponadávate, prípadne naučíte niektoré klávesy po trieskaní do klávesnice lietať.

Slovkom zmienime i ozvučenie. Dabing je klasicky vydarený a keďže ide o AAA hru, tak aj tie prestrelky znejú famózne a dať hlasitosť vyššie, než zvyčajne, sa rovná traseniu predmetov a orgazmu pre akčne naladené uši. Významné slovo v atmosfére má i hudobný sprievod, ktorý je už tradične dynamický, mení sa vzhľadom na situáciu.

Syndicate je zaujímavým dielkom. Má známe meno, pre niekoho legendárne. Má dobrú atmosféru, skvelé príbehové pozadie, no akoby sa ho báli vývojári zo švédskeho Starbreeze poriadne využiť a dodali nám len klasickú akciu. Peknú, futuristickú, explozívnu, s peknými farbičkami, no niekedy až neuveriteľne plochú. Do roka na ňu zabudnete, no to neznamená, že si nezaslúži nadpriemerné hodnotenie a neodporučíme vám ju ako príjemný relax.

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013