Menu

Vyskúšali sme lacnú hernú myš od Zalman

Spoločnosť Zalman si všetci pamätáme najmä ako výrobcu chladičov pre procesory a grafické karty, no v poslednom čase sa zameriava aj na iné segmenty trhu. Už aj skrinky, zdroje, reproduktory, ale i klávesnice a myši nájdete v jeho ponuke. A na jednu myš určenú pre hráčov sme sa pozreli bližšie.

Myš Eclipse (ZM-GM3) patrí k radu produktov predstavených na jarnom CeBIT 2013, ktorým chce Zalman osloviť hráčov a odkrojiť si svoj kúsok z tohto stále sa rozvíjajúceho koláča na trhu. Eclipse je určená najmä pre menej majetných hráčov, alebo jednoducho tých, ktorí nechcú svoj rozpočet zaťažiť stoeurovou hernou myšou. Napriek tomu sa Zalman snaží Eclipse profilovať ako prémiový kúsok.

Už v úvode sa patrí spomenúť, že Eclipse stojí 25 EUR. Preto je ťažké porovnávať ju so štvornásobne drahšími hernými myšami, no pravdepodobne sa tomu v ďalšom texte nevyhneme. Novinka od Zalman však za tieto peniaze ponúka laserový senzor s vysokým rozlíšením, sedem tlačidiel a možnosť prispôsobenia hmotnosti. Platí aj tu, že za málo peňazí, málo muziky?

Na papieri sa zatmenie zatiaľ nekoná. Po vybalení z kartónovej krabice máme pred sebou atypicky tvarovanú káblovú myš s výrazným strieborným prstencom na chrbte, ktorý sa vlastne podieľa na jej mene. Z hľadiska ergonómie je Eclipse tvarovaná pre pravorukého hráča, s trochou fantázie by sa mohol prispôsobiť aj ľavák, ale ten by sa predsa mal radšej pozrieť inde. Pravý bok je vyšší ako ľavý, a vykrojenie jeho hornej časti umožňuje palcu ruky nájsť si dobrú polohu. Chrbát je mierne klenutý na pravú stranu, kopíruje zakrivenie dlane a myš dobre padne do ruky. Svojou veľkosťou je vhodná aj do väčších rúk, no najviac si budú pochvaľovať priemerní hráči. Teda, anatomicky priemerní.

Celé telo je tvorené plastovými odliatkami, akurát chrbát má soft-touch povrchovú úpravu, vďaka čomu je držanie príjemnejšie a myš sa menej šmýka. A neleskne sa. Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, Eclipse sa v ruke drží celkom príjemne, a aj viachodinovú hernú záťaž sme s ňou vydržali bez akejkoľvek ujmy. Asymetria má svoje opodstatnenie, a je cítiť že pri návrhu sedel aj niekto, kto niečo o ergonómii vie. Predsudky z lacnej myši zatiaľ musia ísť bokom.

Palec má dosah na dvojicu tlačidiel, štandardne priradených pre pohyb dopredu a dozadu v prehliadačoch. Zadné tlačidlo mohlo byť o kúsok viac vpredu, palec je treba pokrčiť aby ho bolo možné bezpečne stisnúť. Dvojica základných tlačidiel je rovnako asymetrická, a tu pripisujeme Zalmanu ďalší plusový bodík. Pravé tlačidlo je totiž širšie, a vmestia sa naň dva prsty. Prostredník sa tak dá „odložiť“ s kolieska doprava, a pritom ostáva dosť miesta aj pre prstenník. Malíček sa tak nemusí s prstenníkom tlačiť na nízkom pravom boku, čo umožňuje dosiahnuť slušný úchop aj ak nie je na chrbte myši položená dlaň.

Koliesko so strieborným lemovaním má v strede pogumovanie s hrubou vzorkou, ale na náš vkus trochu krátke krokovanie. Je stláčateľné a okrem štandardnej vlastnosti stredného tlačidla sa vie naučiť aj iné funkcie. Nad kolieskom sa nachádza dvojica tlačidiel pre okamžitú zmenu DPI. Aj tieto sa dajú namapovať na iné funkcie.

Spomínali sme lesklý prstenec na chrbte myši. Ten nie je len dekoratívnym prvkom. Po zatlačení skrytého tlačidla, ktoré je označené logom ZALMAN, sa celý kruh aj s prstencom vysunie a po jeho odobratí sa ukáže priestor pre šesticu závaží. Každé z nich váži štyri gramy a má vrúbkovanie na bočnej strane, aby sa dalo zo svojho lôžka ľahšie vybrať. Základná hmotnosť myši, ktorá je 115 gramov sa tak dá v prípade potreby zvýšiť o ďalších 24 gramov. Škoda len, že strieborný kryt pôsobí veľmi lacno, rovnako ako puzdro pre uloženie nepoužitých závaží. Videli sme už aj myš, ktorá sama rozpoznala aké závažie je v nej vložené, tu sa však niekde šetriť muselo, a pri hraní vás to zas až tak trápiť nebude.

Eclipse sa k počítaču pripája USB káblom s pozláteným konektorom, Kábel je dlhý asi 150 centimetrov, v textilnej bužírke a na náš vkus trochu tvrdý. Pri pohybe však nezavadzia a je dostatočne tenký. Hladký pohyb po podložke má na starosti dvojica skejtov z pevnej gumy a s pomerne veľkou plochou. Časom sa však okolo okrajov začnú ukladať nečistoty a preto sa treba o „kolesá“ myši aspoň minimálne starať. Ako to bude s lepidlom, ktoré gumené skejty drží nevieme, to ukáže až dlhšia doba.

Myš sa spolieha na laserový senzor Avago A9800. Je to azda najpresnejší laserový senzor, ktorý v myši pod 50 EUR dostanete, jeho rozlíšenie je až 8200 dpi. Spodnou hranicou rozsahu rozlíšenia je 800 dpi. Je dobré že tu výrobca nešetril, podobne ako pri tlačidlách, ktoré používajú mikrospínače od Omron. Vydržať by mali až 5 miliónov stlačení, čo prekračuje morálnu, a aj konštrukčnú životnosť plastového tela myši.

Herná myš bez konfiguračného softvéru by bola ako grafická karta bez grafického výstupu, Zalman pribalil jednoduchú utilitu s celkom slušne pôsobiacim grafickým rozhraním. Nájdete v nej všetko čo potrebujete, dá sa nastaviť pollingrate, rýchlosť skrolovania, či priradiť tlačidlám iné funkcie, či naskriptovať viac príkazov na jedno tlačidlo. Rozlíšenie senzora sa dá konfigurovať osobitne v oboch osiach, čo sa pri podobne cenovo orientovaných myšiach často nevidí. Eclipse obsahuje aj dedikovaný pamäťový modul určený pre uloženie až troch profilov. Myš si tak nastavenia pamätá a zohľadní ich tak aj po pripojení k inému počítaču bez zdĺhavého opätovného konfigurovania.

Zalman Eclipse nás rozhodne prekvapila. Za 25 EUR dostanete veľmi slušne vybavenú myš, od ktorej sme pri pohľade na cenovku čakali menej. Otázna je jej životnosť, no i na dva roky, počas ktorých máte právo na záruku sa Eclipse oplatí. Slušnú ergonómiu a príjemné držanie dopĺňa kvalitný laserový senzor a značkové mikrospínače, konfiguračná utilita je jednoduchá, no svoj účel spĺňa. Niekomu by mohlo vadiť lacné balenie, to však nie je kľúčovým faktorom, viac nám prekážali menej kvalitné plastové podložky lacno pôsobiace detaily. Tak či onak, Zalman Eclipse je vhodným adeptom na dobrú kúpu pre každého, kto nie je ochotný zaplatiť priveľa za svietiacu blikajúcu myš s kvantom nastavení od renomovanejšej značky.

 

Zalman ZM-GM3 môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>
 

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti

Graf ceny produktu Zalman ZM-GM3 poskytuje server Heureka.sk
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013