Menu

Nasťahujte si do domácnosti robotické chrobáky

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 6992 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Leto je už zrejme definitívne za nami. Ak si chcete predĺžiť pocit teplých letných dní, siahnite po mechanických chrobákoch. Akokoľvek čudne to znie, mohlo by to fungovať, nie?

Hexbugs, ako sú tieto „robotické“ chrobáky označované,  však nepôsobia odpudzujúco ako skutočný hmyz, a na rozdiel od toho mechanického zo sci-fi filmov nebudete musieť investovať desiatky tisícov dolárov do včely s kamerou, ktorú vám aj tak „rozpučí“ novinami sused. Naopak, všetky modely Hexbug majú telá vytvorené z€priehľadného plastu, máte teda možnosť nahliadnuť do ich útrob a porozmýšľať nad všetkými tými ozubenými kolieskami, motorčekmi a prevodmi. Žiadne tráviace šťavy, primitívne orgány a chitínové krovky. Plast, prevody, mikromotory batérie.

Hexbug síce nie sú zábavkou na dlhé hodiny, a v tom lepšom prípade zvládajú v podstate len dve či tri pohyby, no predstavujú príjemné niekoľkominútové rozptýlenie, zaujímavú dekoráciu na pracovnom stole (a že sa v práci dokážete zahrať aj s jedinou kancelárskou sponkou, ak k vás bieda pritlačí, azda ani netreba pripomínať) alebo vtipný darček, hoc aj pre starú mamu. Hexbug bol navrhnutý v roku 2007, ako spôsob, ako priblížiť základy jemnej mechaniky a robotiky pre deti.

Nejedná sa síce o lacnú a už vôbec nie užitočnú vec, no práve o tom by darčeky mali byť. Teoreticky. A nemusí sa celkom vždy jednať o jednorázovú záležitosť. Napríklad v prípade „chrobáka“ Nano môže kúpa jedného kusu prerásť do zberateľskej vášne. Minirecenzie síce môžu vyznieť na prvý dojem trochu ironicky no pravdou je, že každý z Hexbugov má čosi do seba a predstavuje milú pozornosť a zábavku predovšetkým pre dospelých. Tento rok pribudol do ponuky aj Hexbug Spider, a ešte na vianočnom trhu by sa mal objaviť Hexbug Larva s infračerveným senzorom pre sledovanie okolia a obchdázanie prekážok.

Hexbug Original (ploštica)

Ako€základný model uvedený v roku 2007 bol uvedený prvý Hexbug v tvare ploštice. Jeho správanie naozaj pripomína skutočnú plošticu, možno až na tie niekoľkonásobne väčšie rozmery, hluk, ktorý vydávajú motory a prevody a pre prírodu nie celkom typické farby plastového krytovania. Hexbug Original sa rovnako ako ploštica pohybuje na šiestich krátkych nohách, ktoré so strojovou presnosťou prekladá v závislosti od pokynov z dvoch základných senzorov.

Hexbug-Original

Tým prvým je dvojica tykadiel – oceľových drôtov reagujúcich na náraz do okolitých predmetov, ktoré sa bude snažiť Hexbug Original obísť. Tým druhým je zvukový senzor, reagujúci na tlieskanie – ploštica pri tomto zvuku zmení smer pohybu, a bude sa snažiť ujsť. Síce sa jej to nikdy nepodarí, pretože pri rýchlosti, ktorú dosahuje by ju dohonil aj hendikepovaný slimák, ale aspoň vám neujde a nespadne zo stola. Hexbug Original je s cenou 15 € jeden z najlacnejších chrobákov, a je preto vhodným tipom na darček.

Hexbug Ant (mravec)

Z celkom inej rýchlostnej kategórie je Hexbug Ant. Mravec by mal vynikať svojou silou, mechanický mravec na baterky vyniká predovšetkým rýchlosťou a tu to už s jeho chytením nebude mať jednoduché ani priemerne zručný jedinec ľudského pokolenia. Vysokú rýchlosť dosahuje nielen vďaka svojim malým rozmerom a nízkej hmotnosti, ale najmä sprevodovaním motora na šesť malých koliesok. Tie sú navyše upravené tak, aby pri pohybe po tvrdej podlahe Ant vydával rytmický zvuk pochodovania mravcov. Znie to skutočne tak, len by tie mravce museli mať miniatúrne mravčie samopaly. S ostrými nábojmi.

HEXBUG-ant

Podobne ako Ploštica sa aj Mravec v priestore orientuje pomocou dotykových senzorov na tykadlách a v zadnej časti. Jeho pohyb je síce chaotický, no o to radšej ho budete hľadať pod gaučom. Ani rýchly Mravec však ďaleko neujde, keďže skôr či neskôr sa na jeho kolesá namotajú nečistoty, ktoré ľahko spomalia rýchlosť otáčania koliesok. Hexbug Ant u nás kúpite približne za 15 €.

Hexbug Inchworm (piadivka)

Doposiaľ spomínané „chrobáky“ boli, podobne ako skutočné chrobáky, pánmi svojho pohybu. Aspoň do istej miery. Avšak čo ak chcete Hexbug riadiť? Tu sa ponúka model Inchworm, pri ktorom je pocit z mikrorobota asi najsilnejší. Za 29 € dostanete mechanicky i konštrukčne najzložitejší Hexbug, s možnosťou manuálneho ovládania pomocou pribaleného miniatúrneho IR diaľkového ovládača.

Hexbug-Inchworm

Vzhľadom na spôsob, akám sa Inchworm pohybuje – vpred a vzad a otáčanie okolo zvislej osi – je jeho ovládanie celkom iným zážitkom, ako je to v prípade klasických RC  hračiek alebo autíčok. Každý Inchworm je navyše vybavený možnosťou výberu jedného z dvoch frekvenčných kanálov, a tak môžete vyzvať k pretekom alebo neľútostnému boju ďalšiu piadivku. 

Hexbug Nano

Najmenší z rodiny Hexbug je model Nano, ktorý sa svojou veľkosťou asi najlepšie triafa do sveta hmyzu. Aj keď 45 mm šváby nie sú u nás celkom štandardným úkazom. Nano pracuje veľmi jednoducho, v jeho pogumovanom tele je ukrytý mikromotor s excentrom, vytvorené vibrácie sa prenášajú mäkkými gumenými nožičkami a výsledkom je vcelku svižný pohyb chrobáka po akejkoľvek tvrdej podložke. Nízka celková hmotnosť umožňuje modelu Nano odrážať sa od prekážok a padať z výšky bez obavy z poškodenia. Aj po prevrátení na chrbát sa Nano dokáže znova „utriasť“ na nohy a pokračovať v náhodnom skúmaní okolia.

hex_bug_nano

Nano nájdete v predaji za cenu približne 8 €, a to ako samostatný kus v plastovej „skúmavke“. Lepšou možnosťou je zakúpenie zberateľských edícii, kde budete mať zaručene každé farebné prevedenie, alebo balíčkov so sadami chodbičiek a plastových ohrádok, do ktorých môžete Hexbug Nano vypustiť, vytvoriť chrobačiu kolóniu alebo usporiadať preteky viacerých chrobákov. Aj takto môže vyzerať chytanie chrústov v 21. storočí.

hexbug-nano-habitat

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013