Menu

ASUS GX810 ako herný hlodavec s laserovým okom

  • Napísal(a) 
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 4058 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Spoločnosť ASUS má väčšina z nás spojenú skôr s notebookmi a klasickým hardvérom, ako s perifériami. Prekvapila nás preto počítačová myš, určená primárne pre náročnejších hráčov.

Základom pre vysokú ergonómiu práce a pohodlie pri používaní počítača či notebooku je kvalitná klávesnica a myš. Tieto dve periférie používame neustále a preto sa ich horšia kvalita prejaví veľmi rýchlo. Navyše ak od počítača nevstanete aj niekoľko hodín v kuse, je šetrenie na klávesnici a myši nelogickým krokom.

Spoločnosti ASUS sa podarilo za niekoľko rokov vybudovať pomerne silnú značku ROG – Republic of Gamers. Tá zastrešuje všetky jej výrobky určené pre náročných hráčov a nájdeme tu nielen výkonné grafické karty a špičkové základné dosky, ale aj herné notebooky, slúchadlá, či aj nami recenzovanú hernú myš ASUS GX810.

GX810_grey_7

Tá ale neútočí na klasických hráčov, ale na skupinu cestovateľov, či osôb s menšími rukami. Jej rozmery sú totiž v porovnaní s klasickými hernými myšami o niečo kompaktnejšie – 105×66×37 mm a hmotnosť 82 gramov bez batérií je ako stvorená na každodenné prenášanie. Výhoda pri prenášaní ale nemusí byť výhodou pri hraní hier, keďže niektorí hráči sú zvyknutí na vyššiu hmotnosť a ASUS GX810 im môže zrazu „lietať“ po stole.

Pre pripojenie s počítačom slúži dodávaný USB prijímač, pracujúci na RF 2,4 GHz bezdrôtovej technológii. Aj keď by teoreticky malo byť jedno do ktorého portu ho umiestnite, tak odporúčame ten najbližší k myši. Len vtedy budete mať zaručený čo najlepší prenos signálu aj pri slabšej batérii a vyhnete sa nechceným problémom s krátkodobým výpadkom plynulosti (pri nechcenom zakrytí prijímača rukou). Keďže sa jedná o myš určenú aj na cesty, oceňujeme integrovaný odkladací priestor pre prijímač priamo v myši.

GX810_grey_4

Použitý snímač zvládne maximálne rozlíšenie 3200 DPI, pričom je možné podľa potreby jeho zníženie na 800, 1600, alebo 2000 DPI. Úprava DPI je možná buď manuálne alebo pomocou makier pre konkrétne hry. Na spodnej časti myši je dostupný prepínač, ktorým vypínate myš a volíte si dva módy fungovania. Prvým je  mód pre bežnú prácu, ktorý automaticky znižuje DPI a šetrí batériu.

Druhý mód je určený pre náročných hráčov, pričom ale zvýšená presnosť snímača má negatívny vplyv na výdrž batérie. Nejedná sa ale o žiadny extrém a batérie sme počas aktívneho trojtýždňového používania ani zďaleka nevyčerpali. Na druhú stranu treba poznamenať že sú tu až tri (formátu AAA).

GX810_grey_3

Počet tlačidiel myši sa zastavil na hodnote 5. Okrem klasickej dvojice je to jedno programovateľné tlačidlo na každom boku a piate (určené na zmenu DPI) sa nachádza hneď za viacsmerovým kolieskom. Ním totiž môžete nielen točiť, ale ho aj posúvať do strán. Zároveň funguje aj ako ukazovateľ zvoleného DPI a stavu batérie – tieto informácie oznamuje rozdielnym farebným efektom.

V štandardnom balení myšky sa nachádzajú celkovo dva farebne rozdielne kryty. Môžete si tak vybrať medzi čiernou a sivou farbou a prispôsobiť si myš k svojmu notebooku. Aplikácia pre nastavenie myši je graficky spracovaná veľmi pekne a ponúka prehľadnú úpravu všetkých nastavení, ako aj tvorbu makier.

sw_01

ASUS GX810 je dobre zvládnutá laserová myš určená pre hráčov na cestách. Z hľadiska ergonómie síce nesiaha na predné pozície a ani snímač nie je z prelomových, ale ako celok určite zaujme aj rozumne nasadenou cenou 32 Eur.   

hodnotenie

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013