Menu

Zbrane, autá, výbuchy - Death Rally je späť

  • Napísal(a)  Jozef Polačko
  • Zverejnené v Hry
  • Čítať 9290 krát
  • veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma zväčšiť veľkosť písma
  • Tlač
  • E-mail

Nachádzame sa v 90tych rokoch. Na obrazovke televízora predseda vlády v prenose z Pasienkov mohutným hlasom likviduje svojich protivníkov. V izbe však viac stúpa adrenalín pri inom výdobytku techniky. Uprený zrak sa nedá odlepiť od 14" CRT, nohy sa nervózne zabárajú do post-socialistickej parketovej podlahy... „Get ready, go!“ 

Bola to jedna z TOP hier „starej éry“.   Keď ju nedávno šikovný programátor so súhlasom autorov vypustil ako freeware, podporený navyše priamou kompatibilitou dokonca s Win7 64bit, nedalo mi to...  Prešiel som si ju zas niekoľko krát aj na PC novšom o X generácií a 15 rokov. Skvelá zábava! Stále to funguje! I keď sa medzitým z peknej jemnej uhladenej grafiky rokmi a najmä zmenou uhlopriečok zobrazovacích zariadení stala akási nostalgická reminiscencia, na ktorú sa dívajú starý i mladý hráč so slzou v oku.  (starý zo súcitu, mladý zúfalstva). Zrejme tento pocit zasiahol aj tvorcov hry z Remedy, ktorí sa rozhodli sa pre rázny krok. Po krátkej dobe prichádza absolútna bomba! Je tu remake!!! 

death_rally1

Nové Death Rally z roku 2012! Áno, všetci sme zbystrili pozornosť, či nejde o nejaký vtip. Hneď čo sa preukázalo, že nie, začali klasické pochybnosti. Ako to dopadne? Nezbabrú to? Nestane sa znova z našej starej skvelej obľúbenej hry niečo čudné? (ako to často pri rímejkoch býva...)  Vďaka SSD disku a silnému stroju sa hra pod Windowsom spúšťa pekelne rýchlo, zhruba asi tak ako pôvodná na 386tke pod DOSom! Podsúva sa preto hneď predčasný verdikt: Zlatá éra je späť! Ale nepredbiehajme.

Hra sa začína príbehom, do ktorého sa nás však nepokúša nijako zvlášť zatiahnuť. Treba poraziť „The Adversary“ – top jazdca. Áno, je to už 15 rokov čo sme spolu závodili, a bolo to pekelne ťažké ťa poraziť kámo, takže pomsta bude sladká!  Namiesto príbehu, ktorý našťastie otravuje v hre minimálne, sa dostávame do dôverne známeho, hoci pozmeneného menu.

death_rally5

Začíname so známym „Vagabondom“ – prerobeným VW Beetle, najlacnejším na čom sa dá pretekať a postupne sa prepracovávame k rýchlym superstrojom, známym z pôvodnej hry, ktorým stále kraľuje formula- Deliverator, hoci sa nad ním nachádzajú ešte ďalšie 2 nové vozidlá. Vyberáme si trate, kde sa stretávame so starými kamarátmi, ktorých sme roky nevideli: Bogus Bill, Suzy Stock, Nasty Nick... väčšina mien je však iná, predsa len za tie roky si Duke Nukem, Jane Honda a ďalší našli lepšie platenú prácu, prípadne sa dnešných dní ani nedožili.

death_rally2

Začiatky nie sú jednoduché, ovládanie je ťažkopádne, autíčko sa namiesto presného pohybu krúti hore dole a je dosť ťažké ho zvládať. Úspechom je si ho po pretekoch opraviť naspäť na 100 percent a pomaličky šetriť na prvé upgrady. Neskôr sa to ale zlepšuje a človek má z toho naozaj fantastický pocit. Všetky herné princípy pôvodnej hry zostali zachované, respektíve boli nejako funkčne vylepšené, dokonca sa stretneme aj so známymi zvukmi a ďalšími drobnosťami, pri ktorých sa mimovoľne pousmejeme.

Death Rally vyzerá znova pekne a uhladene, grafika sa nesnaží nasilu na niečo hrať, je jednoducho pekná – a to dokonca už aj na „low“ nastaveniach, pod ktorými hra beží aj na tých najslabších grafických kartách celkom plynule. Autori vsadili na komixový dizajn, ktorý je prezentovaný aj v príbehu a skutočne sa to k DR hodí. Pohľad zhora – hlavná devíza hry, zostala samozrejme zachovaná, i keď kamera je zavesená trošku naboku – tuším sa tomu kedysi nadávalo „izometrické 3D“. Je síce aj možnosť zvoliť si v menu „chase camera“, ktorá pohľad natáča podľa prejazdu trate. To síce pridáva dynamike, ale stráca sa prehľadnosť a celkovo si dovolím tvrdiť, že tento gombík zostane tabu pre všetkých hráčov a pamätníkov pôvodnej hry.

death_rally4

Niektoré aspekty sú lepšie prepracované ako v pôvodnej hre, počnúc od samotného vyhodnocovania jednotlivých pretekov – dostávate peniaze podľa umiestnenia, počtu zničených súperov, prípadných časových rekordov, atď. Takže čisto závodná voľba „Dont use guns“ sa tentokrát nekoná. Na kúpu nových vozidiel nestačí nazbierať dostatok peňazí z pretekov, ale je treba zbierať ich časti. To pôsobí celkom logicky. Chceme nové auto? Rozbime si ho na trati, postupne pozbierajme časti a potom celé dajme do kopy v garáži. Keď máme časti nazbierané, auto môžeme používať.

death_rally3

Rovnako sa zbierajú aj časti zbraní a vylepšení (zameriavaci laser, známe ostne na predných nárazníkoch, míny a pod.)  Zbrane majú takisto svoj level – zvyšuje sa ich ničivá sila, takže je toho čo vylepšovať.  Pretekárov na štarte je teraz 6, nie iba 4, takže sú celé preteky o čosi hustejšie. Zachované zostali aj obľúbené mafiánske praktiky, pomocou ktorých dokážete pripraviť súperom na pretekoch krušné chvíle. Okrem týchto vylepšení sú tu ešte preteky so špeciálnymi módmi. Tie predstavujú zaujímavé drobné oživenie, napríklad používa sa konkrétny druh zbraní, rovnaké autá, alebo si zajazdite preteky so stále spusteným nekonečným nitrom.

Najväčšou zmenou je však mód Death Match. V ňom sa nepostavíte na štart pretekárskeho okruhu, ale do arény, v ktorej bojujete proti bossovi a niekoľkým ďalším autíčkam o skóre získavané za počty killov. Je to dosť dobrý nápad, škoda, že nie je ešte aj vylepšený väčším množstvom arén, či bonusov, alebo pascí. Každopádne to dodáva hre ďalší rozmer, bez toho aby sa nejako narušila ucelenosť pôvodného konceptu.

Celkovo sa tu stretávame aj s niektorými známymi traťami, ktoré sa volajú aj vyzerajú podobne ako pôvodné, či už rozložením okruhu, alebo aj okolitým prostredím. Je tu však aj niekoľko noviniek, ako napríklad snehová trať. Tratí však veru mohlo byť aj oveľa viac, takto poteší aj keď sa niekedy zapnú s opačným smerom. Obtiažnosť je veľmi rozdielna. Kým tie jednoduchšie okruhové nie je problém zvládnuť bez problémov ak nespravíme vážnejšiu chybu, na iných sa budeme tešiť aj z druhého, či tretieho miesta, hoci sme už relatívne skúsení hráči.

Trate majú svoju obtiažnosť aj podľa účastníkov a vypísaných odmien- rovnako ako tomu bolo v pôvodnej hre. Krvilačnejším jedincom budú určite oproti pôvodnej verzii dosť chýbať postávajúci ľudia pri trati, ktorých bolo možné prejsť, alebo zastreliť. Samozrejme nechtiac.  Po získaní dostatočného rešpektu (nahrádza pôvodný systém poradia v tabuľke) sa môžeme stretnúť v pretekoch s hlavným bossom a bude to zas rovnako ťažké ako kedysi...

death_rally6

Úplne nový rozmer dodáva hre multiplayer.  Kedysi nemysliteľné sa stalo skutočnosťou, možnosť hrať proti kamarátom je naozaj niečo, čo tejto hre pridáva ďalší stupeň atraktivity. Dobrou správou je, že túto hru si zahráte nie len na PC, aj na tabletoch, či iných mobilných zariadeniach.

Verdikt je jednoznačný. Tejto hre sa podarilo niečo takmer nemožné, udržať si špičkovú hrateľnosť originálu. V jednoduchosti je krása a relatívne silná podobnosť so skvelým predchodcom rozhodne nie je na škodu. Pre hráčov pôvodného Death rally je táto hra priam povinnosť! Mladšie ročníky má zas potenciál zaujať rovnako, ako kedysi nás pôvodná verzia. Je to hra, pri ktorej sa dajú stráviť hodiny skvelej zábavy napriek tomu, že sa po čase môže opakovať...Je to hra, ku ktorej sa vždy radi vrátime.

 Autori namiešali takmer ideálny pomer drobných vylepšení a vysokej vernosti pôvodnej hry v atraktívnom kabáte. Priestor na dizajn nových tratí, autíčiek, prípadne herných módov tu rozhodne je a bolo by veľkou škodou ho nevyužiť a nepokračovať týmto smerom aj ďalej. Death rally vráti vyslúžilých apatických hráčov do detstva, znova sa postará o obrovské zúfalstvo i eufóriu z hry. Rozhodujú posledné metre, bude stačiť jediné nitro? Oplatí sa počkať a zničiť súpera, alebo neriskovať a radšej dôjsť skôr.. Rozhodnutia musíme robiť rýchlo a ich dôsledky sa hneď prejavia nadšením, alebo búchaním klávesnicou o stôl. Death rally je späť!  „Hail to the king, baby!“

death_rally_hodnotenie 
 
 
 
 
návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013