Menu

Testovali sme Asus Transformer Pad 300

Oproti drahšiemu bračekovi má nižšiu cenu, mierne pomalší čip od NVIDIE a ubral mierne kvalite konštrukcie. Stále je ale zaujímavou alternatívou k iPadu.

Najnovší prírastok do rodiny tabletov spoločnosti Asus má byť lacnejšou alternatívou k modelu Transformer Prime, ktorý je mnohými považovaný za aktuálne najlepší Android tablet na trhu. Výrobca znova stavil na overený hardvér od NVIDIE a klávesnicu, ktorá je viac než len doplnkovým príslušenstvom a odlišuje ho od zvyšku konkurencie

Konštrukcia prešla zmenou

Znižovaniu výrobných nákladov sa nevyhla konštrukcia a pôvodný pevný kov z Transformeru Prime bol nahradený plastom. To má dopad nielen na celkovú pevnosť tabletu, ale na jeho výzor a mierne sa naštrbil aj inak príjemný pocit luxusu.

Tablet je ale aj s doplnkovou klávesnicou stále odolný voči bežnému tlaku. Vydržať by mal bežné zaobchádzanie, alebo nosenie v batohu. Ostrejšie predmety na plastoch zanechajú viditeľné stopy. Pozor si preto treba dať na pády a nárazy, nosenie v kabelke alebo taške vyžaduje ochranné puzdro, ktoré zamedzí poškrabaniu plastov.

Vďaka použitým plastom je ale Transformer Pad 300 mierne ľahší ako prvý Transformer Prime a nemá problémy s príjmom GPS a Wi-Fi signálu. Asus nechcel uviesť na trh len ďalší tablet pre technologických nadšencov a preto sa snaží zaujať nových zákazníkov netradičnými farbami. Namiesto sivej alebo čiernej to je biela, tmavomodrá a červená.

EeePad_TF300_2_Red_009

Bez klávesnice je to len ďalší tablet

Ak neplánujete využívať tablet len na zábavu, odporúčame siahnuť po verzii s klávesnicou. Tá v sebe obsahuje touchpad, nabíjateľný akumulátor rozširujúci výdrž až na 15 hodín, USB port a slot na pamäťové karty typu Micro SD. Klávesnica je prispôsobená rozmerom tabletu a obsahuje rozmerovo menšie klávesy. Zvykať si na ňu budú používatelia zvyknutí písať desiatimi prstami, preklepy môžu byť spočiatku veľmi časté.

Znova sa stretávame preklápania pri väčšom uhle otvorenia. Pri písaní je tablet väčšinou stabilný, k prevráteniu postačí ale len jeden dotyk na displej. To nám robilo problém pri písaní na stole alebo v aute na kolenách, kedy tablet často padal. Naopak v ekonomickej triede lietadiel to problém nie je, keďže v tom minime priestoru je tablet istený sedadlom pred vami.

EeePad_TF300_2_Red_025

Pri hrách sa nezadýcha

Transformer Pad 300 je vybavený jedným z najvýkonnejších mobilných čipov súčasnosti – NVIDIA Tegra 3. Je to už tretia generácia mobilnej SoC platformy výrobcu výkonných grafických kariet. Tegra 3 ponúka štyri jadrá s pracovnou frekvenciou až 1,2 GHz.

Okrem štyroch jadier určených pre náročné aplikácie a hry je tablet vybavený aj doplnkovým piatym jadrom, ktoré sa aktivuje len v prípade nenáročného využitia, alebo v pohotovostnom režime. Vtedy je zvyšok čipu vypnutý, čím sa šetrí energia a predlžuje sa tak výdrž tabletu pri fungovaní na batériu.

Displej s uhlopriečkou 10,1 palca má HD rozlíšenie a podporuje multidotykové ovládanie až desiatimi prstami naraz. Kvalita reprodukcie obrazu je dobrá, s dostatočnými pozorovacími uhlami pre bežné používanie. Rovnomernosť podsvietenia sa oproti predchádzajúcim modelom nezlepšila a aj čierna farba má stále jemne sivý nádych.

Operačná pamäť má klasickú kapacitu jeden gigabajt, čo plne postačujúce aj pre aktívne využívanie a hranie náročných hier. Pre ukladanie dát je dostupná pamäť v kapacite 16 alebo 32 gigabajtov. Výkon tabletu je v porovnaní s drahším modelom TF201 veľmi podobný. V testoch sú rozdiely len v rádoch percent, vo všeobecnosti sa dá povedať, že vám plynulo pobeží každá jedna aplikácia.

scr1

S Androidom 4.0

Asus vybavil tablet najnovšou verziou operačného systému Android. Nesnažil sa silou mocou upravovať používateľské rozhranie na nepoznanie, ale nechal tu základ a pridal niekoľko vlastných doplnkov ktoré môžete, ale aj nemusíte používať.

Softvérová výbava obsahuje kancelársky balík Polaris Office s podporou dokumentov Microsoft Office, poznámkový blok, aplikáciu na zálohovanie, synchronizáciu a mnoho ďalšieho.

scr2

Kúpite ho už za 400 eur

Transformer Pad 300 bude na Slovensku dostupný vo viacerých verziách. Vyhne sa nám najlacnejšia konfigurácia so 16 gigabajtovou pamäťou a bez klávesnice. Jej cena by sa v zahraničí mala pohybovať okolo 380 dolárov. U nás si za 399 eur domov odnesiete tablet s 32 gigabajtovou pamäťou, balenie s klávesnicou bude drahšie o 100 eur. Cena je stanovená rozumne s ohľadom na konštrukciu a použité materiály. Plast má na ňu pozitívny vplyv, netreba ale zabúdať na mierne zníženie odolnosti pri nečakaných pádoch.

Transformer Pad 300 veľmi dobrou alternatívou k prémiovému Transformeru Prime. Len mierne nižší výkon zbadáte ťažko, iné to je pri konštrukcii. Použité plasty sú síce pevné, celkový pocit z prevedenia je mierne horší a pre niekoho možno stojí za zváženie, či si nakoniec nepriplatiť za vyšší model.

 

               Aktuálnu cenu a dostupnosť ASUS Transformer Pad 300        v  slovenských e-shopoch si môžete overiť na serveri Superdeal.sk

hodnotenie

tip-silver

Technická špecifikácia

Procesor: NVIDIA Tegra 3 1,2 GHz 
Pamäť: 
1 GB RAM + 16/32 GB 
Displej: 
10,1“ 1280×800
Foto: 
8 Mpx,  LED flash
Komunikácia: 
Wi-Fi, BT 3.0  
GPS: 
Áno, Google Maps 
Batéria: 
10 / 15 h 
Rozmery:
 263×181×9,9 mm 
Hmotnosť: 
635 g 
Systém: Android 4.0

návrat hore

NÁVŠTEVNOSŤ

2024        2023        2022        2021        2020        2019        2018       2017       2016       2015       2014       2013